40191
09:56 15.102022

У Перечині на Покрову відзначили храмове свято та вшанували пам’ять загиблих захисників України

Цікаве 10939

14 жовтня – особливий день для українців. Цього дня християни східного обряду святкують Покрову (Покров) Пресвятої Богородиці. У світському календарі вказані три дати: День захисника і захисниць України, День українського козацтва, 80 років заснування УПА.

На честь Покрови в Україні зведено багато церков. У мікрорайоні Посьолок міста Перечин є дерев’яний храм Покрови Пресвятої Богородиці православної церкви України, який став окрасою місцевості та місцем паломництва. 11 вересня 2016 року, в день пам’яті Усікновення чесної глави Пророка і предтечі Іоана, Святійший патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет завершив чин освячення новозбудованої церкви. Доти вірники молилися в каплиці. Православна громада створена майже 19 років тому, 30 грудня 2003 року. Очолює її отець Андрій Валько.

Тут все в українському стилі: вишивані хоругви, ікони оздоблені вишитими рушниками. Є прапор України, жовто-сині стрічки. Перебуває тут чудотворна мироточива ікона Христа Спасителя.

Вчора, 14 жовтня, на святкування престольного празника до Перечина приїхало з десяток священників, сотні паломників з довколишніх сіл та Ужгорода. Під час Божественної Літургії отці та вірники молилися і просили Божу Матір захистити Україну та її жителів від російського агресора, який 24 лютого розв’язав повномасштабну війну на українській землі.

Після богослужіння відбувся обхід церкви з читанням святого Євангелія, миропомазання та святкова трапеза. Пригощали бутербродами з шпротами, рибним паштетом, смачними домашніми тістечками, цукерками, мандаринами, бананами. З напоїв на столі була кава, соки, мінеральна та солодка води. Хоча зараз і м’ясниці, але м’ясних страв та ковбаси на столі не було. «П’ятниця, тому без м’яса», – пояснили знаючі люди.

На території святині встановлено пам’ятний знак воїнам-закарпатцям, які загинули в боях, захищаючи територіальну цілісність суверенної незалежної України. Отці відправили панахиду за українськими захисниками. Вічна їм пам’ять і блаженний упокій. Вони загинули, щоб ми жили. Дякуємо. Молимось за ваш вічний спочинок і царство небесне.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини