40083
12:32 28.092022

Відзначили день туризму та допомогли ЗСУ: у Мукачеві провели благодійну екскурсію

Цікаве 10519

27 вересня, гуляючи центральними вулицями Мукачева, усі охочі могли долучитися до благодійної акції, мета якої – поєднати пізнання історії міста, святкування дня туризму і, головне, підтримку наших військових. Захід відбувся за підтримки та ініціативи Палацу культури і мистецтв.

Єва Колесник – професійний екскурсовод, на рахунку якої вже сотні екскурсій містом і більше 15, саме для допомоги ЗСУ. Жінка каже, що як і всі, у свій час, не могла стояти осторонь і вирішила проводити такі благодійні оглядини міста. Тим паче бажаючих, у зв’язку з обставинами, побільшало. Та зазначає, що окрім вимушених переселенців, на екскурсії приходять і місцеві, бажаючи детальніше розібратися в історії рідного міста.

Святкову екскурсію розпочали біля пам’ятника Олександру Духновичу та з розповіді давньої історії Мукачева.

“Мукачево дуже древнє, так само як і його культура. Таким, як ми бачимо його сьогодні, а саме центральну частину, воно сформувалося в кінці 19, на початку 20 сторіччя. Офіційно місту 1126 років, але згідно з розкопками, у ІІІ – І столітті до н.е. на горі Ловачка було знайдено кельтське поселення. Тут жили кельти і мали свій металургійний центр. Та через те, що вони були неписемні, увічнити якось свою присутність було досить складно. Хоч ми це тепер знаємо, але підтверджуючого папірця нема, нажаль”, – розповіла Єва Колесник.

Далі рухаючись центром міста туристи зупинялися біля відомих пам’яток: міні- скульптури Ференца Ракоці ІІ, мукачівської Ратуші, Театру драми та комедії, скульптури Кирилу та Мефодію, пам’ятника сажотрусу та інших.

Під час благодійної екскурсії вдалося зібрати 1100 гривень.

“Офіційно за «Палацом культури та мистецтв» закріплений збір коштів на підтримку ЗСУ, а саме 105 батальйону 63 механізованої бригади! Усі зібрані кошти за допомогою благодійних акцій переводяться на спецрахунок із звітуючими документами. Ми робимо звіт у кінці кожного місяця, бо проводимо різні акції: виставки, майстер класи, концерти, екскурсії, велозабіги… “,- каже заступник директора з художньої діяльності Наталія Рибар.

Після закінчення екскурсії, усі охочі могли безкоштовно подивитися “кіно заради перемоги”, показ якого відбувся у Палаці культури і мистецтв.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах