39890
09:34 26.082022

Ґоґодзи — забутий скарб Рахівщини

Цікаве 11641

На Рахівщині, у горах у лісі дари природи, щедрі на різноманітні ягоди. На перших позиціях впевнено закріпилися афини. Їх вважають як найкращий природний засіб для відновлення зору, в той час як про цілющі властивості та використання у кулінарії брусниці, або як на Рахівщині кажуть ґоґодзами, відомо значно менше… Про цю чудо – ягоду пам’ятають лише постарше покоління.

На Рахівщині у горах у кінці серпня – на початку вересня на полонинах починають рясніти яскраво-червоні ягоди ґоґодзи. Місцеві господиньки починають приготування домашніх заготовок із неї, та на жаль лише одиниці. Більшість постарших жіночок.

Лікувальні властивості мають і ягоди, і листя брусниці, розповідає травознай Петро. Двічі на рік з Чернівців приїжджаю у свій рідний край Рахівщину. Лише заради цієї ягоди. Бо мої дід і баба добре мене навчили, яка вона корисна та скільки хвороб лікує.

Пан Петро радить збирати листя ґоґодзів навесні до початку цвітіння або восени, починаючи з вересня – тільки тоді висушене листя буде цілющим. Зібрані влітку листочки ґоґодзів чорніють і є непридатними для вживання, пояснює травник. Сушать листочки у затінку при кімнатній температурі, зберігають у картонних коробках. Ну а ягоди раджу збирати у вересні коли вони добре дозріють, і мають властивості лікувати та виділяти бензойну кислоту

– Я ґоґодзи завжди ходжу збирати сам на гору Петрос. Але можна й купити – розповів Петро.

У Рахові на площі літрову банку цих ягід модна придбати за 60 гривень.

Спитали продавця Оленку чи купує хтось у неї цю ягоду чи знають про неї рахів’яни, чи не забули?

На що пані Олена розповіла: – Мені залишилося продати ще два літри і можна до дому. Переважно купують по старші люди. Майже всі кажуть “від високого тиску”. А багато молодих людей зупиняються питають, що це у вас таке червоне? Щоб було зрозуміло, особливо для переселенців, кажу “брусниця”, а потім ще довго пояснюю від чого, та для чого. Пояснюю що ягоди брусниці досить кислі. З брусниці готують варення, желе, начинку для цукерок, компот, кисіль, пудинг, морс, сік, соус до м’яса, додають її в тісто, кашу, маринад.

Також пояснюю що наукою доведено що в ній багато – бензойної кислоти. Після так званої моєї лекції хтось купує, а хтось просто йде.

Прикарпатський травознай Іван Мужик порадив як правильно лікуватися та вживати гогодзи: – Відвар із листя брусниці має сильну жовчогінну та дезінфекційний дію. Його рекомендують для виведення каміння з нирок, при подагрі, ревматизмі, пієлонефриті та циститі. Відвар готуємо так: 10 г сушеного листя заливають склянкою води, кип’ятять 10 хвилин. Відстояний 2 години відвар п’ють по склянці двічі на день. Іван Мужик рекомендує брусницю також при енурезі: змішуємо по 2 столові ложки ягід із листями брусниці та звіробою, заливаємо 3 склянками окропу і кип’ятимо 10 хвилин на слабкому вогні. Після охолодження відвар проціджують і випивають упродовж дня ковтками, починаючи з 4 ранку і до моменту, коли вже пора спати.

За кількістю вітаміну А ґоґодзи займають чи не перше місце серед усіх ягід, залишаючи позаду журавлину, яблуко, лимон, чорницю й виноград. Ягода багата також на вітамін С, В2, залізо, мідь. Брусниця – один із найкращих ліків від авітамінозу, запевняє Іван Мужик: “Для поповнення запасу організму вітамінами найкраще кілька тижнів поспіль наїдатися свіжим ягодами. Через два три-тижні зробити перерву, потім знову повторити”. Цілющі властивості ґоґодзів зберігаються також і в ягодах у власному соці та перетертих із цукром.

Від застуди допоможе брусничний морс: склянку ягід заливають двома склянками води й кип’ятять 15 хвилин на слабкому вогні, додають 5 малих ложок цукру. Проціджений морс п’ють по склянці щодня. В якості профілактики застудних захворювань дуже ефективна вітамінна настоянка з брусниці та шипшини: рівну кількість ягід брусниці та шипшини змішують, столову ложку суміші запарюють склянкою окропу, кип’ятять 10 хвилин, загортають та настоюють 4 години; приймають по півсклянки 2-3 рази на день. Варення з брусниці дають породіллям, щоб запобігти маститу та іншим запальним післяродовим захворюванням (по 2-3 ложки). А брусничне варення з медом вважається ефективним ліком від простатиту.

Ну і як завжди з відкритих джерел інтернету ми пошукали й протипоказання щодо вживання гогодзів.

Тяжко говорити про те, яку шкоду для здоров’я приносить брусниця, адже у ній немає канцерогенів (якщо вона вирощена в екологічно чистому місці). Але переїдання брусниці не рекомендоване хворим на діабет, з проблемами кишечника (виразка, гастрит), панкреатитом, сечокам’яною хворобою, низьким тиском, післяопераційним періодом реабілітації.

Тож гогодзи кам’янки чи брусниця – одна з найкорисніших ягід, які ростуть на нашій планеті. З давніх часів лікувальні властивості ягід цих використовували для профілактики і лікування найрізноманітніших захворювань. Але ця маленька червона ягода не тільки корисна, але і дуже смачна, тому її можна додавати в найрізноманітніші страви. Їжте з задоволенням та будьте здорові!

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах