3814
16:49 14.082016

До свого дня народження ужгородець зробив подарунок, який став своєрідним подвигом

Цікаве 3326

На свій день народження майже всі, як діти, так дорослі та люди похилого віку, очікують бажаний та оригінальний подарунок. А як щодо того, аби самому собі зробити подарунок?

ko.net.ua

Руслан Мордованець із Дравців (колишнє приужгородське село, а віднедавна мікрорайон обласного центру) на свій 30-літній ювілей узяв участь у напівмарафоні Федора Фекети, який проходив 29 травня в рамках Дня Перечина. Для хлопця це був перший забіг на таку дистанцію, яку він здолав. Учинок юнака можна сміливо назвати своєрідним подвигом. І хоч Руслан прибіг останнім із групи 32 бігунів, але щасливий. Кореспондент «Карпатського об’єктива» зустрілася і поспілкувалася з паном Русланом.

– Як ви подружилися з легкою атлетикою?

– У п’ятирічному віці мені видалили апендицит, від медикаментів, вітамінів набрав декілька кілограмів. Відтоді проблема зайвої ваги супроводжує мене життям. У шкільному віці займався бодібілдингом, правда, без фанатизму, разом із хлопцями з нашої вулиці ходили в спортзал. Після закінчення школи проходив медогляд, бо потрібна була довідку для вступу в університет. Лікарі сказали, що для мого серця та судин важкий вид спорту не підходить. У мене спостерігалися зайва вага, підвищений тиск. Через навчання у виші (знаєте, що таке юридичний факультет (!) – необхідно багато вчити) закинув спорт. Як став до роботи в Перечинському райсуді, то геть занедбав себе – офісна робота дається взнаки, бо більше сидиш ніж рухаєшся. У 25-літньому віці через надлишкові кілограми було важко ходити, а в робочих справах треба все робити «бігом». Здається, важив тоді 110 чи 120 кг. Це багато, хоч і зріст маю чималий – більше 190 см. Звернув увагу, що після з’їденої буханки хліба не з’являлося відчуття ситості. А я міг ум’яти цілу хлібину за раз. Вирішив, що в житті потрібно щось змінювати. Перестав уживати хліб, його замінив стравами з різних круп. У своєму раціоні зменшив кількість цукру, солодощів. Як почав худнути, то відчув надлишок енергії. З’явилася потреба десь її реалізовувати. Удома робив зарядку. Рік ходив на плавання в басейн, але через алергію на хлорку змушений був залишити водні процедури. Торік у якомусь журналі прочитав, що легка атлетика корисна для здоров’я. Відтоді бігаю на відкритому просторі. Пробіжки здійснюю тричі на тиждень, по 8 км. Щодня не рекомендується, бо це важко для суглобів. Ногам треба відпочити, тим паче, що я й у робочих справах ходжу.

ko.net.ua1

– Коли бігаєте?

– Після роботи приїжджаю додому, вечеряю, годинку відпочиваю, аби їжа перетравилася, о восьмій стартую. Бігаю 50 хвилин біля кінчешського ринку, там, де були заводи, є старі вулички. Машини в тій місцині не їздять, ніхто не заважає. На початку тижня ознайомлююся з прогнозом погоди. Планую пробіжки. Бігаю в погожу днину, можу й після дощу. Уважаю, що зарядку робити, бігати потрібно з піднесеним настроєм, позитивними емоціями й за жодних умов не примушувати себе, не бігати через силу.

Як часто зважуєтеся?

– Востаннє – рік тому, важив 96 кг. Скільки зараз маю кілограмів, не знаю, бо для мене це несуттєво.

– Як ви наважилися на участь у 22-метровому забігу?

– Для цього було декілька причин. Перша: марафон проходив напередодні мого 30-ліття – вирішив зробити собі подарунок. Друга: захотів спробувати свої сили, бо досі не брав участь у забігах на таких дистанціях. До того ж ніколи не бігав із професіоналами. Третя: з Ужгорода до Перечина їжджу на роботу в громадському транспорті, а тут випала нагода пробігти таку дорогу.

– Досвідчені марафонці казали, що забіг був важкий через нестерпну спеку. Як вам дався напівмарафон?

– Звик бігати в спеку, тому чогось нового, незвичного не було. Я здивувався, що на старті за спортсменами рвонуло ще декілька бігунів. Спортсмени є спортсменами: у них свій темп. Після кількох км троє хлопців відстали від першої групи, їх реально печінка «колола», бо не звикла до такого навантаження.

Наша група з трьох осіб узяла середній темп. Хоч і спека домінувала, проте обійшлося без проблем, бо нам давали воду. Питання почалися потім, бо я більше 8 км не бігав. До Невицького нормально було, а в Кам’яниці ноги почали терпнути, дубіти. Від «Ведмедів» (скульптура – прим. автора) уже то біг, то пішки йшов, аби ноги трохи ожили. Медики пропонували підвезти. Почувався б прикро, що до «Ведмедів» добіг, а тих п’яти км не здолав би. Біля «Турянської долини» вже й поясниця почала боліти, хребет, і голод відчув. Уже все мене мучило. Але не здався. Фінішував останнім, однак щасливий, бо моя мрія здійснилася. Це своєрідний подвиг у моєму житті. Мій вчинок оцінили і мої батьки, і друзі, і колеги, що приємно вразило.

Тетяна Грицищук, фото автора

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах