36345
11:01 7.062021

«Дім з химерами»: на Ужгородщині мешкає місцевий «Гауді»

Цікаве 7013

Цей унікальний дачний будиночок, декорований фантастичними скульптурами (химерами), мешканцями невідомих (або відомих тільки автору) світів, ляльками та трофеями зі смітника, розташований у дачному масиві села Нижнє Солотвино, що на Ужгородщині. Знайти його може кожен бажаючий – загадкова будівля розташована на вершині пагорбу поруч з місцевим рибником.

«Ви прибули на місце», – повідомив GPS-навігатор. Двома хвилинами раніше голова кооперативу (принаймні так представився перехожий, в якого я запитав про цей будинок) також вказав шлях та коротенько розказав про місцеву дивину, при цьому попередив – власник вдома.

Перше, що кинулося в очі – годинник із зозулею та велика кількість реєстраційних автомобільних знаків на фасаді будинку. Поки роздивлявся будинок десь зсередини пролунало – «Заходь, чого встав!»

Обережно пройшовши у двір дачного будинку, перепитав у власника ще раз дозволу та запитав чи немає в нього пса. «Заходь, заходь» – вже більш гостинно покликав власник. Але його так ніде і не було видно.

«Або геній, або божевільний» — чомусь згадалася саме ця фраза, що пролунала у бік відомого каталонського архітектора Антоніо Гауді, яку сказали про нього викладачі на випускному екзамені Барселонського університету. Саме з творчістю цього іспанського митця цей будиночок викликає перші асоціації.

Кожен з елементів, а у переважній більшості це обличчя людей та якихось дивних створінь, неповторне та унікальне. І що цікаво, кожен фрагмент творчості, кожна деталь та дрібниця, будь то материнська плата з персонального комп’ютеру, вмурована у стіну лялька, старий годинник, вкриті давнішньою корозією грати на вікнах чи бетонні обличчя на фасаді – усе це об’єднує одна характерна риса – сум, скорбота, неусміхненність у соусі з таємничості. Проте увесь цей творчий хаос зважений та гармонійно поєднується.

«Ти присядь, давай поговоримо. Я тут живу абсолютно один. Яка красива дівчинка (на власноруч створену для себе екскурсію я прийшов з донькою). Шкода, що не маю чим її пригостити – не маю ані нечива, ані цукерок. Хоча цукерки десь є, але їм вже років з десять – їх навіть мурахи вже не їдять», – намагається бути гостинним власник незвичної оселі.

Під час спілкування з власником (чомусь він декілька разів уникав назватися, навіть коли просив передати привіт продавчині сільського магазину Олені, просив назвати себе просто «людина з гори») дізнався – він колишній військовий. Вийшов на пенсію у званні полковника та назавжди осів у Закарпатті. Будував гірську військову дорогу в напрямку Сваляви. На будівництві втратив здоров’я – тому сьогодні йому вже надзвичайно важко пересуватися самотужки. Проживає зовсім один.

«Люди недооцінюють сміття та можливості, що воно дає. Це вже зараз я старий – раніше робив щось чи не щодня. Майже усе це (вказує рукою на будинок) зроблено з того, що викинули люди», – доповнює свою розповідь власник.

Наприкінці нашого знайомства та влаштованої експромтом екскурсії власник будинку запросив до себе ще. Так, цей будиночок далеко не “Будинок з химерами”, побудований Городецьким на Банковій. Він ще більш загадковий і є відмінним місцем для тих, хто полюбляє знайти щось цікаве поруч.

Юрій ЛОМАКІН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах