34659
09:25 19.012021

Закарпатці водохрещенські букети оздоблюють калиною, колосками пшениці. ФОТО

Цікаве 4659

Останніми роками модним стало нести воду для освячення не просто в кантах, банках, а в плетених виробах. Жителі Ізи, що на Хустщині, – відомі майстри лозоплетіння. Наплели такої краси – тільки милуйся і купуй, аби кума та сусідка не знаходили собі місця, бо в них такого нема. На ринках Ужгорода різноманітні вироби з лози для освячення води можна купити за 120 грн. Розкуповували їх як гарячі пиріжки. Свідком жвавої торгівлі на площі Корятовича стала кореспондент “Карпатського об’єктива”.

Купують також гілочки самшиту, аби було чим хату посвятити. Зелений міні-букет у бабусь можна придбати за десятку. Як кажуть, дешево і сердито. Вдома оздобив стрічкою або новорічним дощиком – і вже по-святковому виглядає.

Руслана Вікторівна з Мукачева виготовляє водохрещенські букети із сухоцвітів для себе та рідних. Рослини заготовляє влітку та восени.

Перечинка Тетяна для основи взяла гілочки самшиту, ялинки, туї. Пишні святкові букети оздобила кетягом калини, житом, колосками пшениці. Задля яскравості додала різнокольорові сухоцвіти, вереск.

– Калина – символ України, колоски пшениці – символ достатку, благополуччя. Також несу освячувати головку часника. Так робила моя бабуся. Звичаї перейняла у неї. Часник – це символ здоров’я, – наголосила моя співрозмовниця.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах