32080
18:40 31.052020

Перечину – 621 рік: свято без свята. ФОТО

Цікаве 8792

Цього року Перечину виповнився 621 рік з першої письмової згадки. День міста райцентр Турянщини святкував у останню неділю травня. Але сьогодні іменинник не празнував, бо масові заходи проводити не можна. Причина – карантин в Україні у зв’язку з COVID-19.

Сьогоднішній Перечин без настрою, похмурий, холодний, дощовий. Його околиці накрив густий туман. Видно, що йому та його жителям не до свята. На вулицях міста вкрай рідко можна зустріти людину – в таку погоду краще сидіти вдома, дивитися улюблене передачу чи фільм і ласувати чимось смачненьким.

Станом на 12 годину в центральному скверику, де встановлений пам’ятник листоноші Федору Фекеті та фотозона «Я люблю Перечин» не було ані душі. Про це редакцію «Карпатського об’єктива» повідомила наш кореспондент. Хоча на цей час нічний дощ, який вночі не давав спати – так періщив і краплі так голосно барабанили по підвіконню, – стих, ледь-ледь моросив, можна було йти без парасолі. Я зустріла декількох людей, які вийшли з дому по хліб, цигарки та купити продукти; прихожан греко-католицької церкви. Більшість людей без захисних масок. Але вхід до магазинів тільки у масках. На ринку працювали всього-на-всього три торгові точки. Черг не було.

Квітучі півонії та іриси, вкриті краплинами дощу, трохи зігріли душу в цей холодний останній день весни.

Довідка

Перечи́н – місто в Україні, центр Перечинського району Закарпатської області. Залізнична станція на лінії Ужгород – Самбір. Розташоване на річці Уж. Засноване у XIV столітті. Уперше згадується в 1399 році. Статус міста з 2004 року.

Щодо назви міста, то тут існує декілька версій. Перша – від перетину двох річок – Тур’їта Ужа неподалікцентру міста. Друга – від землевласника, магната Переча, у володінні якого населений пункт перебував з 1266 року. Третя – від слів перечити“, або перечиняти“, що означає “наново переробляти”.

Місто складається із 41 вулиці, двох площ, шести провулків. Населення близько 7 тис. осіб, що проживають на території 7,45 км². Це в основному українці, крім них ще проживають росіяни, словаки, угорці, німці, італійці, цигани та інші національності і народності.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах