11:29 29.042016

Варимо шовдарь правильно

Цікаве 3196

1Без шовдаря нема Великодня, – кажемо ми.

А й правда – добре замаринований, заздалегідь закопчений, шовдарь протягом місяця, а то й двох-трьох терпляче чекає на великодні свята в коморі. А звідти великоднього суботнього ранку потрапляє до кухні, де, розповсюджуючи навколо смачні аромати, тихенько вариться у величезному баняку до м’якості. Баняк, звісно, за давніми традиціями виконує в хатньому порядку виключно цю єдину місію – вміщає в себе раз на рік шовдарь. Разом з шовдарем у ньому, зазвичай, вариться й кілька десятків курячих яєць, позаяк кожна господиня знає, мов «Отче наш» – великодні яйця мусять увібрати в себе пахучий смак копченини. Інакше які ж вони тоді великодні?

Якщо для вас шовдарь занадто солений, то перед варкою на годину замочіть у воді кімнатної температури. Варити його треба на повільному вогні під кришкою до тих пір, поки кістка не провернеться у м’ясі, а товста шкіра легко рватиметься вилкою. Приблизно 1 кг. м’яса варимо годину. У маринад можна додати декілька горошинок чорного та духмяного перцю,  лавровий лист, кілька зубчиків часнику, цибулину та коріандр. Все залежить від ваших вподобань. Коли він готовий, зняти його з вогню, але обов’язково залишити в каструлі з бульйоном, доки не вистигне.

А зранку, разом з паскою, крашанками, маслом, пір’ям часнику, сиром та ковбасами, його помістять до прикрашеного вишиваними рушниками та свічками кошика і понесуть до церкви – на освячення.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Головне