М'ясо коптять плодовими деревами
16 квітня християни східного та західного обряду святкуватимуть Великдень. За давньою традицією до великоднього кошика закарпатські господині кладуть шовдарь та пікницю. На ринках краю можна купити ці делікатеси будь-якої пори року – були б гроші. Аби зекономити кошти та заробити декілька гривень до сімейного бюджету, Надія Степанівна з Перечина сама коптить м’ясо, ковбаси, балики, сало. Про це розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктива».
– М’ясо люблю, доводиться економити, бо пенсія мала. М’ясні вироби коптимо тільки плодовими деревами: яблунею, сливою, черешнею. Щоб був приємний аромат і гарний колір, – пояснює.
Жінка каже, що по м’ясо їздить до Львова, бо там дешевше. Купує по декілька кілограмів свинини, сала, телятини, яловичини, вдома з чоловіком роблять пікницю, шпондель.
– Купую свинячу шию, бо вона безвідходна. Якщо є на ній жир, то обрізаю, топлю – і маю смалець. Завжди м’ясо вимочую в холодній воді, ретельно промиваю під проточною водою, кожен кусок солю і кладу у велику миску, періодично його перевертаю. У солі стоїть декілька днів, до тижня. Готую маринад: у воду додаю різні прянощі: горошок чорного перцю, цибулю, лавровий лист, стручок гіркого червоного перцю, зубки часнику або стрілки з часнику, які заготовили ще влітку. Як закипить, знімаю з вогню, під кришкою пріє. Холодним маринадом заливаю куски м’яса. Деякий час м’ясо маринується, виймаємо і підвішуємо на гаки, аби стекла вода. Потім беремося за його художнє оформлення. Простими нитками закручуємо, робимо гарну форму рулету. У прохолодному місці висять день. За цей час готуємо дрова з плодових дерев, кору знімаємо. Коптимо в саморобній коптилці, яку чоловік зробив зі старого холодильника. Дрова підкладаємо в топку, через трубу пускаємо дим. Коптимо декілька днів по 2–3 години, пильнуємо, аби не пригоріло, щоб вироби мали товарний вигляд, бо ж у великодньому кошику все має бути бездоганним. Готові зберігаємо у прохолодному місці.
Подружжя коптить не тільки для себе, а й для родичів та друзів. Домашню ковбасу готують з трьох видів м’яса: свинини, яловичини, телятини. До фаршу додають сіль, чорний та червоний перець, цукор, мускатний горіх, коньяк.
Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися