27721
18:13 12.062019

Чому ми поїхали?.. Голландська історія закарпатської сім’ї

Цікаве 4154

«Одружилися ми в 2009 році, коли ще обоє були студентами. Студентське кохання самі знаєте яке буває. Почуття настільки сильні, що не можеш сама дати їм раду… Довелося разом із коханою половинкою підкорювати їх!» – щира посмішка нашої героїні Маргарити Ситар буквально повернула її у той час. На мить у неї навіть очі заблищали, але згодом обличчя вмить змінилося і стало дуже серйозним, а очі – світлими і глибокими водночас.

«По закінченні університету ми спочатку повернулися до батьків у Виноградів, але там нам було тісно якось. Ми хотіли жити самі. Іван (чоловік) вирішив перепрофілюватися з інженера на програміста, сидів цілими ночами, читав, «писав» програми, шукав різні варіанти для самореалізації та перспективної роботи. Я за фахом економіст, але в той час була на найбільш відповідальній роботі – стала мамою. Після кількох непорозумінь із батьками вирішили, що обов’язково самі «знайдемо своє місце під сонцем». І наша мрія здійснилася – у 2013 році ми переїхали до Нідерландів із чоловіком і двома маленькими дітьми. Чоловік знайшов собі роботу програміста на фірмі, яка розташована у передмісті Амстердаму і підписав контракт на рік із можливістю продовження. До цього в Нідерландах ми ні разу не були, але все-таки зважилися на переїзд всією сім’єю.

Амстердам зустрів нас приязно, але ми одразу не могли зрозуміти що і до чого, адже тут зовсім інший менталітет та ритм життя. Нас із самого початку дуже здивувало місто і тим, що тут безліч велосипедистів. На велосипедах їздять усі – від студентів і до депутатів парламенту. Навіть міністри. Я це особисто не бачила, але чула від сусідів. Місто дуже гарне – одночасно старе і сучасне, витримане і веселе – тут багато парків і дитячих майданчиків, шкіл, дитячих садочків, кінотеатрів і гіпермаркетів. За 15-20 хвилин на велосипеді можна доїхати практично всюди. Це зручно, якщо в один день мені потрібно з’їздити на зустріч із друзями, поїхати у магазин за продуктами чи забрати дітей зі школи. Сусіди у нас дуже гостинні і доброзичливі. Але спочатку це було дуже незвично – я йшла вулицею, нікого не знаючи, а мені всі посміхалися і віталися.

Хоча офіційна мова в країні голландська, але всі вільно говорять англійською. Навіть у багатьох кінотеатрах англомовні фільми не дубльовані. Англійської мови досить, щоб подорожувати країною і жити. У багатьох міжнародних компаніях, які тут діють, також можна на 100% використовувати англійську. Робота у чоловіка в ІТ-компанії повністю на англійській мові. Я теж використовую англійську на роботі (працюю у гіпермаркеті «IKEA»).

Але вся офіційна кореспонденція – листи з банків, податкової, поліції, школи – надсилають тільки на голландській мові. Тому ми вивчили за 2 роки голландську, щоб швидше розібратися у всіх тонкощах соціального життя. Всі, хто планує отримати тут постійний статус чи громадянство, намагаються все-таки вивчати мову. Є платні і безкоштовні мовні курси. Ми вчилися безкоштовно через волонтерів у центрах дозвілля по вихідних. Платні курси при університетах досить дорогі – понад 500 € за 40 академічних годин.

Діти вчать мову набагато швидше, ніж дорослі. Нашій молодшій дочці зараз уже майже 8 років. Але тоді вона за три місяці відвідування голландського дитячого садка вже могла у загальному щось сказати. А старша ще швидше освоїла нову мову. Зараз ми вже маємо громадянство, і це гарантія нашого завтра. І наших дітей теж. І на роботі зовсім інше ставлення.

Щодо роботи, то тут дуже хороші зарплати порівняно навіть із іншими країнами Європейського Союзу. З цього року, наскільки мені відомо, мінімальна щомісячна заробітна плата в Нідерландах для людей 22 років і старших має бути не менше 1615,8 €.

Наші українські дипломи про вищу освіту тут не мають ніякого значення – важливі навики, якими ви володієте. Ви обов’язково пройдете кілька рівнів співбесіди на посаду. Я працюю керівником середньої ланки і проходила співбесіду навіть у психолога. Крім цього, вже третій рік працюю волонтером при муніципалітеті – допомагаю емігрантам адаптуватися. Ці зустрічі проходять раз на два тижні у спеціальному центрі, де діти можуть гратися, а батьки – спілкуватися. Мета таких заходів – допомогти людям знайти нових друзів, адаптуватися до життя в Нідерландах.

Також наш центр опікується пенсіонерами. Пенсіонери в Нідерландах не бідують. Можуть собі дозволити подорожувати, купувати кабріолети і сповнювати всі свої мрії. Тут не прийнято доглядати за старими батьками. Якщо люди похилого віку потребують догляду, зазвичай вони переїжджають в будинки для людей похилого віку або в інтернати, де надають повний догляд за хворими. Тут же можуть знаходитися люди-інваліди з важкими формами захворювань.

Будинки для людей похилого віку тут найрізноманітніші: від невеликих будиночків на 8 осіб до багатоповерхових будинків, де у кожної людини або подружньої пари своя окрема кімната або квартира. На першому поверсі загальна зона відпочинку: кафе-їдальня, більярд та інші розваги для спільного дозвілля.

У таких будинках працюють лікарі, медсестри, логопеди, терапевти, фізіотерапевти, волонтери. Можуть бути психіатри і соціальні працівники. Родичі можуть відвідувати своїх бабусь і дідусів, ще приходять волонтери, щоб спілкуватися, гуляти, ходити разом на шопінг. Про таку старість, напевно, можна тільки мріяти.

У передмісті Амстердаму є багато дво- і триповерхових будинків. Квартири теж багаторівневі, є внутрішній садок і персональний вихід на вулицю. Я жодного разу не бачила решітки на вікнах або залізні двері. Навпаки, тут часто зустрічаються вхідні двері зі скляними вставками.

Вартість оренди квартири, як і всюди, залежить від розташування щодо центру міста, її площі і стану. Підбирати при переїзді житло нам допомагала компанія чоловіка. Два перші тижні в Амстердамі ми жили в готелі за рахунок компанії. Варіантів оренди багато, але їх швидко розбирають, є навіть черги. Якщо хтось відмовився, відразу пропонують наступним бажаючим, а вони є завжди.

Щоб орендувати квартиру, обов’язково треба укласти договір. Для цього від орендаря потрібно підтвердження платоспроможності: зазвичай це довідка з роботи, паспорт. Якщо ви вже винаймали житло в Нідерландах, додатково потрібен відгук про вас від попереднього орендодавця.

Ми живемо в багатоквартирному будинку з критою парковкою і внутрішнім двором, куди можна потрапити тільки за допомогою ключів. Будинок незвичайний: всі квартири першого поверху дво- і трирівневі, мають власний вихід на вулицю і невеликий садок із боку внутрішнього загального двору. Всі інші квартири виходять на загальний внутрішній балкон, за яким через вулицю можна потрапити в під’їзд.

У нас 3-кімнатна квартира з великою кухнею і холом. Квартира здавалася без меблів, але з кухнею і вбудованою технікою. При оренді квартири часто беруть заставу в розмірі орендної плати за місяць. У середньому оренда трикімнатної квартири коштує 900-1200 € на місяць.

Діти в школі вчаться безкоштовно. У школі шикарно все – величезний басейн і спортзал, бібліотека і класи… Бачили б ви ті класи! Тут все створено для навчання. Реально діти хочуть іти до такої школи. Після школи є понад десяток різних гуртків, де можна проявити себе як творчо, так і в напрямку спорту.

Що ще можу сказати? Якщо колись надумаєте змінити місце проживання, то я рекомендую Нідерланди. Спочатку, звичайно, буде важко, але згодом усе буде добре. Повірте мені!»

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини