25444
10:48 20.122018

Адвентські календар та вінок: старі традиції в сучасності

Цікаве 2508

У період Адвенту, Різдвяного посту християн католицької та протестантської церков, віряни дотримуються багатьох традицій своїх предків. Однак у наш час навіть традиції піддаються модернізації. Сьогодні ми розповімо вам про найголовніші атрибути сучасного Адвенту.

Спочатку декілька слів про сам Адвент та його значення. Це час очікування, що передує Різдву Христовому. У цей період триває піст, який починається за чотири тижні до свята й завершується 24 грудня.

У багатьох європейських країнах перед Різдвом влаштовують адвентські ярмарки. На них можна купити різні прикраси, як фабричні, так і створені вмілими руками місцевих майстринь. Скрізь лине духмяний запах глінтвейну та їжі – від традиційних ковбасок у Німеччині до бограчу, кюртош-калача й лангошів в Угорщині. Центром такого ярмарку традиційно є гарно прикрашена ялинка та величезний адвентський вінок.

Адвентський вінок особливий, адже в нього вставлені чотири свічки, які запалюються кожної неділі аж до настання Різдва. Історія виникнення цього святкового атрибуту така: у 1839 році лютеранський теолог із Гамбурга Йоганн Генріх Віхерна, у сім’ї якого виховувалося 14 прийомних дітей, втомившись від їхніх постійних запитань, скільки днів залишилося до Різдва, змайстрував зі старого колеса від воза дерев’яний свічник. На круглій підставці чоловік установив стільки маленьких червоних свічок, скільки буднів залишилося до свята, і чотири великі свічки – відповідно до кількості неділь. Кожного дня діти запалювали по одній новій свічці й могли підрахувати, скільки днів ще залишилося до Різдва. Це і був прототип сучасного адвентского вінка.

У першу неділю Адвенту на вінку запалюється одна свічка, у другу – дві і так далі, тобто з кожним днем стає щораз світліше. У день Різдва Христового запалюються всі свічки, символізуючи світле свято. Адвентськими вінками прикрашаються і церкви, і помешкання вірян.

Основними кольорами Адвенту є червоний (як символ крові Христа) та зелений (символ надії). Однак чимало майстринь пропонують вінки в різноманітних кольорових інтерпретаціях – від сніжно-білого до фіолетового та темно-синього. Тепер адвентські вінки роблять не тільки з вічнозелених гілочок ялинки, а й із засушених та пофарбованих гілок, стилізованих під якийсь інтер’єр.

Є вінки, які прикрашають гірляндами і навіть живими квітами. Під час запалення свічок адвентський атрибут світиться різнокольоровим світлом та доповнює полум’я свічки. Проте є й такі інтерпретації різдвяних вінків, у яких вони втрачають свою основну функцію – тримання свічок. Їх вішають на двері як прикраси, а свічки запалюють окремо. Ця традиція популярна в США, але на Закарпатті теж є родини, які вже встигли запозичили її з-за океану.

Ще один атрибут сучасного Адвенту – різдвяний або адвентський календар. Він розподілений на квадрати за кількістю днів очікування Різдва. Кожного дня відкривають один із таких квадратиків, за якими є сюрприз – цукерка чи шоколад.

Адвентський календар уперше з’явився в Німеччині в 1903 році. Його винайшов Герхард Ланг. Коли він був ще дитиною, мати пекла для нього 24 тістечка й прикріплювала до картонного паперу. Кожного дня хлопчик з’їдав по одному й таким чином пам’ятав, скільки днів залишилося до Різдва.

Коли Герхард виріс і став на чолі власної друкарні, у нього народилася ідея, як зробити період «очікування Різдва» ще більш приємним для дітей. Так з’явився перший адвентський календар із 24 різнокольоровими картинками на різдвяну тематику. У 1920 році видавництво випустило перший календар з дверцятами, за якими можна було знайти солодощі.

Адвентський календар створений передусім для дітей, але дорослі теж радіють такому подарунку. Протягом останніх років провідні компанії у сфері моди та краси почали випускати для них власні серії адвентських календарів. У деяких варіаціях це косметичні набори з великою кількістю засобів для кожного дня в «очікуванні Різдва» чи аксесуари для жінок: сережки, браслети, персні та підвіски.

Ще більше цінується адвентський календар, виготовлений власними руками. Батьки краще знають смаки своїх дітей, тому можуть зробити його особливо очікуваним для малечі. Хтось обирає замість цукерок маленькі подаруночки – від резинок для волосся до міні-модельок «Лего». Для дорослих теж можна пофантазувати – написати вірші або цитати відомих людей і розмістити їх за кожним віконечком адвентського календаря.

Тож свято зробити дуже просто, треба тільки докласти до цього трохи зусиль.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини