7922
16:45 8.012017

Випадкова зустріч в автобусі стала для молодих людей щасливим сімейним життям, яке триває 58 рік

Цікаве 4741

15 серпня 1958 року двоє молодих людей – він закарпатець, вона волинянка – познайомилися в автобусі. Це було кохання з першого погляду. На Різдво розписалися, стали жити разом. Через два роки спільного життя побудували хату. Народили і виховали сина та доньку, радіють онукам та правнуку.

123333

Це життєва історія подружжя Калабішків з села Плоске Свалявського району. Спілкуємося в їхньому родинному гнізді, в якому проживають представники чотирьох поколінь.

– Я народилася 27 травня 1940 року в селі Руда Любомильського району Волинської області в багатодітній сім’ї середняка. На той час були три типи сімей: кулак, середняк, бідняк, – розповідає Олександра Василівна. – Нас у батьків було шестеро дівчат, я наймолодша. Дві сестри вже померли, найстаршій – Парасці 91 рік.

– Як ви потрапили на Закарпаття?

– Після закінчення Володимир-Волинського педагогічного училища в 1958 році директор запросив до свого кабінету випускників з червоним дипломом і, розстеливши карту України, сказав: «Вибирайте будь-яку область». Диплом треба було відпрацювати. У нас рівнина, поля, жито, пшениця, а мене цікавили гори. Гори я бачила лише на картинках та в кіно. Окрім мене, обрали Закарпаття ще троє дівчат.

Завоблрайвно в Ужгороді Кохан, глянувши до своїх записів та на карту області, став уголос розмірковувати: «В який район вас направити?». Я вперше на Закарпатті, то не знала, що райони чимось відрізняються. «Направлю вас у Свалявський. То небагатий район, але будете працювати у школі, де дуже добрий директор». До Сваляви прибула ввечері, на села вже не їхали автобуси. Вирішила заночувати в готелі, але адміністратор сказала, що нема вільних місць, бо Одеська кіностудія знімає художній фільм «Лісоруб». Мені нічого не залишалося, як піти ночувати на лавку – в чужому світі нікого не знала. Сиджу, ледве стримую сльози. «Дівчино, що ти тут сидиш так пізно вночі?» – запитав мене перехожий. На його одязі білілася мука. Він працював на хлібопекарні, йшов із зміни додому. Розказала що й до чого. «Підеш до мене ночувати, бо тут усякі люди ходять», – сказав коротко. Що мені було робити? Пішла. Він жив неподалік, у бараках, з такими ж бідними людьми, як і сам. Приніс мені гарячого чаю, дав ключ, аби закрила двері зсередини, а сам, як сказав, пішов до цімбори. Тоді я не знала, що означає слово «цімбора», думала, то прізвище друга. Уранці чоловік приніс мені чаю, бутерброд, тим і поснідала. Більше ніколи з ним не зустрічалася, навіть не спитала його імені.

Заврайвно дав наказ на роботу в Плосківську школу. У касі купила квиток, в автобусі сіла біля вікна. До салону зайшов оцей парєнь, – показує на чоловіка. Він сидить мовчки на ліжку, уважно слухаючи спогади дружини й час від часу поглядаючи на годинник, який висить на стіні. Поруч портрети подружжя в молоді роки. Мають вигляд не простих селян, а артистів кіно.

– Як зайшов в автобус, то побачив незнайому дівчину. Біля неї було вільне місце, спитав дозволу присісти. Поцікавився, куди йде. Розговорилися. У серці щось тьохнуло, відчув, що вона буде моєю дружиною, – сміється пан Михайло. – У Плоскому вийшли на зупинці, попросив її зачекати, поки віднесу кіно в клуб. Я працював кіномеханіком. Провів до хати директора, але його не було вдома. Олександру запросив на вечір у кіно. Прийшла.

На третій день Різдва молодята розписалися. Олександра стала невісткою, п’ятим членом родини. У невеликій хаті з однієї кімнати, кухні та коридору жила мати та вітчим чоловіка (його батько загинув на війні), їхня спільна донька Ганна та наречені.

– Свекруха та свекор зустріли мене теплом і ласкою. Про них я можу говорити тільки хороші слова. Нехай Господь дасть їм царство небесне, – хреститься жінка. – Через два роки нашого спільного життя мама сказала: «Діти, будуйте хату. Ми не будемо всі тут жити». Я вже мала сина Сашка. За рік народила Надю.

%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b6%d0%b6%d1%8f-%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%b1%d1%96%d1%88%d0%ba%d1%96%d0%b2-%d1%83-%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b4%d1%96-%d1%80%d0%be%d0%ba%d0%b8

Михайло розповідає, як будували хату: «Усі саманні хижі в Плоскому побудовані колективним методом. Коли метали вальки, то сходилася вся родина – чоловік 20–30. За два-три дні необхідна кількість вальок була готова. Робітникам не платилося, а відроблялося, коли вони будувалися. Господиня готувала добротний обід, вечерю. Протягом тижня-другого вальки сохли, їх треба було періодично перевертати. Потім так само колективно копали траншеї та закладали фундамент, тягнули стіни, ставили дах. Ми побудували хижу на коцку, як тоді казали, – 8,5х9. Допомагали батьки, я їздив на заробітки». Іде годувати корову. Повертається за хвилин 15.

Олександра Василівна пропрацювала в Полянській школі 37 років, спочатку вчителем фізкультури, потім російської мови та літератури. Їй присвоєно звання «Вчитель народної освіти». Отримує пенсію в сумі 1600 грн.

– Працювати було дуже важко, бо не мали умов: у зимовий період перші три уроки учні сиділи в шапках, верхньому одязі, адже сирими дровами годі було нагріти клас. Ті кальги так курили, що ми всі кашляли від диму. А в мене ще двоє дітей на руках, декрет давали тільки два місяці – годуй дитину як хочеш або звільняйся, казали; будівництво хати, робота, але я ще встигала й на хор ходити. Тричі на тиждень проводили репетиції, часто їздили виступати в села Свалявщини, на огляд в Ужгород. Наш хор був одним із кращих у районі. Я дуже любила читати класичну російську літературу, тому вступила на факультет російської мови та літератури Дрогобицького інституту, де вчилася заочно шість років.

Питаю, як усе встигала.

– Тоді на першому місці була робота, сім’я, ходити блудом ніколи було. Такі часи були, що мусай було встигати, – пояснює.

З висоти прожитих років 76-річна жінка каже, що їй пощастило в житті: отримала освіту, волею долі потрапила у прекрасний край, працювала на улюбленій роботі, створила сім’ю з любимим чоловіком, народила і виховала сина та доньку, має онуків, тішиться правнуком.

Від фотосесії подружжя відмовилося, бо, мовляв, не мають парадного вигляду. Дозволили сфотографувати портрети, коли були молодими.

Тетяна ГРИЦИЩУК

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах