40565
17:12 5.122022

Закарпатка про Туреччину: жінка там більш захищена законами, ніж в Україні

Цікаве 70555

Закарпатка Оксана Сімсек три роки тому вийшла заміж за турка. Пара познайомилася в інтернеті. Два роки закохані спілкувалися за допомогою переписки у соціальній мережі, час від часу телефонували одне одному. Потім Шафак не витримав і приїхав до дівчини в Україну, де вони вперше й зустрілися. Далі було ще кілька зустрічей, які врешті-решт закінчилися весіллям. Зараз наша землячка мешкає з чоловіком у Анкарі і каже, що цілком задоволена життям.

Утім, за її словами, на Закарпатті про заморську країну досі побутує дуже багато міфів, які вона й вирішила спростувати для «Карпатського об’єктива».

Гаремів немає, а жінки знають собі ціну

Турецьку мову Оксана вчила ще в Україні, каже, що вона досить складна, але опанувати її легше, ніж англійську.

«У турецькій немає складних для нашої вимови звуків. Найкращий досвід у вивченні – живе спілкування. За рік-два можна спокійно опанувати. Письмо ж для мене виявилося доволі непростим. Допомогли курси вже на місці. Також додатково багато чого пояснювала сестра чоловіка Айша. Тут родина – святе. Мене прийняли тепло. На оглядини прийшли всі родичі. Жінки навчили усіх тонкощів, – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» закарпатка.

Родом дівчина з Хуста і вдома до її вибору поставились доволі насторожено, особливо батько.

«Поки я не заявила, що ми одружуємося, усі сприймали наші стосунки, як якусь просто розвагу. А потім почалося! Родичі переконували, що крім мене у Шафака буде ще кілька дружин, що я буду ходити у паранжі, без дозволу чоловіка не вийду на вулицю, не матиму взагалі права голосу, стану затурканою і здичавію. Мушу запевнити, що все це – абсолютна неправда. Так, у Туреччині головою сімейства є, беззаперечно, чоловік. Але в нас також патріархальне суспільство. Жінка – це шия: як вона поверне голову, туди вона й дивитиметься. Туркені дочок цього вчать із дитинства. Дівчат виховують, як принцес… і кожна знає собі ціну. У нас буває і гарна, і розумна, а самооцінка занижена, ходить із похиленою головою. Там же і пухленька, і не надто обізнана, а поводиться гідно, як королева. І це, як на мене, чудово! Гаремів у Туреччині давно немає, як у серіалах. Нині навіть смішно про таке згадувати. Чоловік має право одружуватися тільки один раз. Якщо покохав іншу – повинен розлучитися. Лише після цього можна оформити стосунки з іншою. У нас хіба не так само? Утім розлучатися турки не поспішають. Процедура доволі затяжна. Та й після неї можна залишитися у одній сорочці. Законодавство захищає жінку набагато краще, ніж у нас! І мені це імпонує! Вона має право на все майно чоловіка. Вона ж жінка! Сильна стать має святим обов’язком забезпечувати родину. Тож при розриві стосунків дружина може відібрати все. У містах жінки працюють, є матеріально незалежними. У селах можуть сидіти вдома і займатися господарством. Це залежить від родини. Для деяких сімей те, що дружина йде на роботу є ганьбою, бо свідчить про те, що чоловік не може її утримувати. Та молодь живе як європейці і займається тим, чим хоче. Хоча родинні традиції тут дуже міцні. До речі, право голосу турецькі жінки мали раніше, ніж у Європі. Жінки тут ходять на демонстрації, як і у нас. А ще турки дуже люблять дітей. До речі, декретна відпустка в Туреччині всього 8 тижнів до пологів і 8 після. Заміж дівчата у містах виходять пізно, років у 30. Але дітей народжують 2-4. Одна дитина є мало в кого. Малюки вважаються даром», – зізнається Оксана.

Сама закарпатка має маленького сина.

«У Туреччині дуже велике значення надають вибору імені. Воно має щось означати. Наприклад, нашого малюка ми назвали Йільдірім. Це – блискавка. На момент його народження була гроза. Тож ми йому обрали таке символічне ймення. А ім’я чоловіка Шафак означає «світанок». Мене ж називають Бейза, що значить «світла». Що робити, на мені видно, що я – слов’янка», – посміхається вона.

Тварин ніхто не сміє ображати

Також Оксані дуже подобається ставлення турків до тварин.

«Якщо для прикладу, брати Стамбул, то він – як наша Одеса. Це – котяче місто. У Анкарі теж багато кішок. Але в Стамбулі навіть пам’ятники котикам ставляють. На жаль, у Хусті я зустрічалася з дуже негуманним ставленням до тварин. У моєму місті багато безпритульних собак, їх навіть труять. Котів б’ють, мені відомі випадки шкуродерства. І ці люди потім називають себе добрими, хрестяться біля кожного хреста та по неділях біжать у церкву. Тут такого немає. До тварин усі ставляться дуже добре. Образити «брата меншого» – великий гріх. Тварини – це також творіння Всевишнього і людина не має права гордитися і підноситься! На вулицях всюди можна помітити мисочки для їжі і води песикам та котикам. Собак пускають у магазини, особливо взимку, аби могли погрітися. Їм стелять килимки. Їх ніхто не образить. Таке навіть у думку нікому не приходить. До кішок взагалі особливо шанобливе ставлення. Вони є в кожному кафе. Вважається, що у пророка Мухаммеда була улюблена киця Мізза. Вона постійно була з ним поряд, а одного разу відігнала навіть отруйну змію і врятувала йому життя. Також якось кішка заснула на одязі пророка і він, аби її не потурбувати, відрізав одежу і так пішов далі. Мухаммед навіть умивався тою водою, з якої пили кішки. У Туреччині сповідують іслам, тож ніхто не дозволяє собі зневажливо ставитись до цих милих створінь. Котики тут не дикі, але й не ручні. Вони – вільні тварини і це їхнє право усі поважають», – розповідає закарпатка.

За її словами, нагодувати на вулиці котика чи песика – звична справа для кожної людини.

«Їх щедро пригощають м’ясом, або спеціальними сухими кормами. Багато людей добровільно годує цілі зграї і це вважається нормою, а не якимось подвигом. Котам на вулицях ставлять будиночки. Їм туди приносять навіть іграшки. Для тварин є навіть своя швидка медична допомога. Це – державна служба і платити за виклик не потрібно. Її працівники не лише лікують тварин, але й стерилізують їх, а потім повертають туди, звідки забрали. Також Туреччина є родиною багатьох порід кішок. Цим турки дуже пишаються. Утім до безпорідних також ставляться з великою любов’ю», – переконує Оксана.

Закарпатські страви не для турків

Вдома дівчина вважала себе хорошою господинею, вміла готувати лоці, бограч, човлент, сегединський.

«Я на цьому виросла і мені смакувала наша кухня. Сподівалася, що чоловікові теж припаде до душі. Але ні! У них свинину не їдять взагалі, бо свиня вважається нечистою твариною, тож Шафак дуже дивувався, що в нас таке взагалі хтось живає. Пробувала йому готувати борщ без м’яса. Теж не сподобався. Взагалі турки їдять багато м’яса. Але це – телятина, баранина, яловичина. Можуть бути ще деякі види риби. А її тут багато! Свекруха мене вчила готувати з нуля, як маленьку дитину, бо абсолютно нічого з мого меню чоловік їсти не хотів!», – розповідає вона.

Тепер закарпатка стверджує, що готує не гірше за будь-яку турецьку жінку.

«Я не працюю поки. У чоловіка свій бізнес. Допомагаю йому. У нього туристична фірма. Тож часу на ведення домашнього господарства маю достатньо. Звісно, не сиджу цілий день у чотирьох стінах, але щоб ми з Шафаком не померли з голоду, змушена була навчитись робити те, що він просив. Тож зараз готую йому манти, лукум, мезе, менемен та багато іншого. У Туреччині навіть сніданок має бути насиченим. Наприклад, менемен робиться з помідорів, яєць, цибулі і перцю. Це – як у нас лечо. Утім вранці турки з радістю їдять ще й суп. Манти – це як наші пельмені. Берек – пиріг із листкового тіста з м’ясом. Піде – хліб, фарширований м’ясом із овочами і запечений. Крім того, у Туреччині п’ють багато чаю. Каву теж люблять, але п’ють менше. На столі завжди має бути багато різних фруктів. Їх тут велике розмаїття і вони дешеві. Випічка також відрізняється від нашої. Інші смаки, але смачно. Турки – великі гурмани, вони дуже люблять смачно поїсти. Свої кулінарні фішки є в кожному регіоні. Скажімо, звичайний омлет тут їдять зі спеціальною ковбасою, яку підсмажують. Жінки люблять похизуватися своїми талантами приготування. Проте у ресторанах можна спробувати все, що лише душа забажає. Також мені подобаються турецькі сири, їх тут велике розмаїття. А ще великою популярністю користується мед, що мене на початку дивувало, бо я його не дуже любила», – наголошує Оксана.

Також закарпатка додає, що Туреччина хоч і мусульманська країна, та жорстких обмежень до представниць слабкої статі немає. З покритою головою ходить мало жінок, особливо у містах.

Своїм життям у новій країні Оксана задоволена, бо каже, що чоловік її дуже любить, поважає та шанує.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини