39499
21:53 6.062022

На Рахівщині сезон збирання "чарівних" шишок

Цікаве 11894

Травень – Червень на Рахівщині, а отже прийшов час збирати молоденькі шишки, з ялиці, смереки. Такі червоненькі шишки, плодоносять тільки дорослі дерева, яким не менше 30 років.

Шишки ялини звичайної, користуються великим попитом сучасної медицини і косметологи. Тож багато мічцевих жителів вирушають на заготівлю шишок, або просто купують у найспритних. Шишки,  можна купити на продуктовому базарі у Рахові, або на площі,за 150 гривень, за літрову банку.
Шишки ялини, мають різкий свіжий запах. Їх аромат знімає нервову напругу, нервові судоми. Шишки ялини, в наших широтах, найміцніші з усіх видів хвойних рослин.Ці шишки лікують багато недуг, тому багато хто їх називає “чарівними”. Навіть лісові звірята з цією ж метою гризуть ялинові шишки.

Пан Тарас поділився кількома простими рецептами з шишок ялини, які допоможуть впоратися з недугами:

– Отже, розповідає чоловік, що найчастіше зустрічається це кашель, бронхіт – варення з молодих соснових шишок – 50-60 шишок залити в емальованому посуді 2 л природної води, довести до кипіння і варити 2 години на малому вогні. Після цього шишки вийняти, відвар охолодити, додати до нього 2 кг цукру і ще 1,5 години варити на малому вогні. Готове варення приймати по 1 столовій ложці тричі на день за 10 хв до їжі.
-ЗНЯТТЯ НАПАДІВ ПРОСТУДНОГО КАШЛЮ та ЗАДУХИ – соковиті соснові шишки подрібнити, засипати цукром, щоб швидше пустили сік. У міру наповнення банки струшувати її вміст і пересипати шар за шаром цукром (1:1 або 2:1). Верхній шар шишок має бути засипаний цукром повністю. Банку накрити марлею й поставити у тепле темне місце, час від часу струшуючи, до повного розчинення цукру. Сироп не втрачає своїх цілющих властивостей протягом кількох років. Вживати під час захворювань органів дихання по 1 десертній ложці на 0,5 склянки окропу двічі на день. Пити гарячим невеликими ковтками вранці натще і перед сном.
-ЗМІЦНЮВАЛЬНИЙ засіб – 90 шт соснових шишок залити водою, вимочувати 2 доби, періодично міняючи воду. Потім залити шишки 3 л свіжої природної води й варити до їхнього розварювання. Процідити крізь друшляк. У відвар додати 3 кг цукру й готувати сироп упродовж 30 хв. Вживати по 1 чайній ложці двічі на день. Час збору шишок визначається за їхнім кольором – це час переходу їхнього зеленого кольору в коричневий.
-При СЛАБКОСТІ організму після ВАЖКОЇ ХВОРОБИ, РОЗУМОВЕ ВИСНАЖЕННЯ – вживати сосновий мед – у травні зібрати незрілі шишки сосни. Для 1 кг меду потрібно 70 – 80 шишок. Скласти їх в емальований посуд, залити 1 л води й варити 1 годину. Готовність шишок перевіряється проколом виделки, якщо не проколюється – варити ще. Відвар процідити, довести об’єм до 1 л, додати 1 кг цукру й варити, поки він не розчиниться. Наприкінці варіння додати трохи лимонної кислоти. Зберігати мед у темному місці в щільно закритому посуді. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день за 30 хв до їди, – розповів нам пан Тарас.

А ще багато місцевих жителів використовують відвар шишок для прийняття ванни.

“Такі ванни додадуть шкірі м’якість і шовковистість, – про це нам розповіла пані Анна яка працює в аптеці. Тут завжди можна купити настоянки хвої. Я сама завжди ними користуюся. Настоянка з ялинових шишок позбавляє від неприємного запаху з рота, та лікує різні хвороби порожнини рота. Ополіскуйте порожнину рота кілька разів на день і змащуйте ясна ялинової мазі для запобігання кровоточивості та запалення ясен.
-Також я люблю влаштовувати у будинку сеанс ароматерапії. Ялиновий запах заспокоює нервову систему, знижує тиск і усуває симптоми перевтоми і головного болю, – підкреслила Анна.

Та як завжди, як у кожного лікарства є свої тонкощі, протипоказання.
Приймати його в великих кількостях не варто. Не забувайте про цукор в складі.

Олена Боднар

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Арт-зона «Писанкове Мукачево» - чудова локація для фотосесій у центрі міста
15:56
У Будапешті діти біженців з України можуть навчатися рідною мовою
15:44
У неділю «Минай» прийматиме «Олександрію»
15:35
Прокуратура вимагає скасувати дозвільні документи для ведення будівельних робіт на привокзальній площі в Мукачеві
15:27
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Всі новини