39276
08:30 3.052022

Оберігаємо дику природу Карпат: у Рахові відбувся підсумковий міжнародний семінар в онлайн-форматі

Цікаве 4054

Напередодні відбувся підсумковий міжнародний семінар в онлайн-форматі, на якому обговорювався і остаточно погоджувався текст методичного посібника, присвяченого управлінню екологічними коридорами в Карпатському регіоні. Даний посібник напрацьовано в рамках проєкту «Відкриті кордони для дикої природи в Карпатах» (“Open borders for wildlife in the Carpathians” – OBWIC), який фінансується Програмою транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна на 2014-2020 роки за тематичним напрямком «Охорона навколишнього середовища, адаптація та пом’якшення наслідків зміни клімату».

Загалом проєкт OBWIC спрямований:

–захист біорізноманіття в Карпатському екорегіоні;

–покращення екологічної зв’язності між природними оселищами та підтримання екосистемних функцій і послуг;

–розробку стратегічних документів для ідентифікації та визначення транскордонних екологічних коридорів;

–лобіювання політичної діяльності щодо їх захисту;

–підвищення обізнаності щодо важливості екологічних коридорів для збереження великих хижих тварин (ведмідь, вовк, рись).

Карпатський біосферний заповідник на даному семінарі представляли завідувач зоологічної лабораторії Ярослав Довганич і заст. начальника відділу науково-дослідної роботи і міжнародної співпраці Василь Покиньчереда, які брали участь у розробці згаданого вище методичного посібника. Даний посібник містить усю необхідну інформацію для реалізації комплексу заходів щодо ефективного управління екологічними коридорами, які є вкрай важливими для збереження популяцій великих хижих ссавців. Справа в тому, що наявна мережа природоохоронних територій не може одноосібно виконати цю функцію. Тому потрібно запроваджувати нові інструменти для управління видами й територіями. І саме екологічні коридори спільно з установами природно-заповідного фонду дають можливість сформувати великомасштабну екологічну матрицю на рівні ландшафту, в якій діятимуть природні процеси і буде представлений весь комплекс умов для збереження життєздатних популяцій ведмедів, вовків і рисей.

Нагадуємо, що торік, на полонині Сирилівка, яка знаходиться в межах Кевелівського природоохоронного науково-дослідного відділення вже встановлено електричну огорожу (електропастух), яка допомагає ефективно охороняти отару овець, яка тут літує, від великих хижих ссавців.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах