39268
08:45 3.052022

Як у Малому Раківці пом’янули померлих родичів

Цікаве 13816

Поминальна неділя, Провідна неділя, гробки, проводи, Томина (Фомина) неділя – все це назви правдавнього українського звичаю згадувати померлих. Припадає вона на першу після Великодня неділю та наступні за нею кілька днів.

1 травня 2022 року українці відвідали могили рідних, помолилися за упокій захисників, невинно убієнних мирних жителів України солдатами росії.

У кожному регіоні, і навіть населеному пункті є свої звичаї вшанування пам’яті рідних та близьких, які відійшли у кращі світи.

У Малому Раківці, що на Іршавщині, напередодні прибирають могили від опалого листя, сухої трави, бадилля, наводять порядок на тимитові (цвинтарі), висаджують та ставлять у вази з водою сезонні квіти, зокрема, тюльпани, нарциси, а також гілочки бузку.

Перша неділя травня у гірському селі була насичена релігійними заходами. Рано-вранці церковні дзвони запрошують на святкове Богослужіння. Утрення, Літургія, Вечірня. Під час вечірньої Служби отець Михаїл роздав вірникам артос (про це повідомляла кореспондентка «Карпатського об’єктива»). Потім разом з сільськими дяками та півчими виконав чин похорону та погрібання 64-річного малораківчанина.

О 15 годині розпочався загальний парастас на двох цвинтарях на Горбі (так місцеві називають присілок). Територія обох кладовищ (і старого, і нового) уже заповнена. Поховання померлих з довколишніх присілків (Горба, Плитянок, Ковбасовиці, Токарного) здійснюють на території нового кладовища в присілку Ковбасовиця, яке було освячено шість років тому. Там також відбувся парастас. Під час молебню люди стоять біля могил родичів і моляться за їхній упокій. На могилах горять свічки, лампадки, стоять канти з пшеницею та трьома яйцями. Після панахиди пшеницю та яйця віддають церкві. Наприкінці молебню священник кадить територію вічного спокою, церківник або хтось із чоловіків збирає пожертву до плетеного кошика.

У селі сім кладовищ, чотири з них закриті. Парастас проводиться на всіх сімох двічі на рік – після Пасхи і після Покрови. Після молебню родичі збираються вдома за поминальним столом.

Отець Михаїл оголосив розпорядок парастасів на інших тимитовах: 6 травня – на Дяківні; 8 травня – біля церкви, 15-го – на Чорногорі, 22 – на Худовиці.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах