38567
12:06 16.012022

У Перечині відбувся фестиваль вертепів

Цікаве 14718

Вчора, 15 січня, у греко-католицькому храмі Святого Миколая Чудотворця міста Перечин відбувся фестиваль вертепів з нагоди Різдва Христового 2022 року. В ньому взяли участь понад 80 дітей та молодь парафій Перечинського деканату Мукачівської греко-католицької єпархії. Сценарії писали та готували виступи настоятелі парафій та катехити.

Зауважу, слово «вертеп» має кілька тлумачень, а сама назва запозичена зі старослов’янської мови, де слово «вертеп» означало «печера, ущелина». Вертеп – веселе різдвяне дійство з піснями-колядками, жартами, короткими виставами.

Парафія Покрови Пресвятої Богородиці с. Вільшинки колядувала з бетлегемом. На жаль, уже не кожне село може похвалитися збереженням традицій із колядуванням колядницьких груп із бетлегемом.

Маленькі парафіяни парафії св. Кирила і Методія с. Порошково колядували, співали, розказували віршики на різдвяну тематику.

Свято-Миколаївська парафія м. Перечин та Свято-Покровська парафія с. Сімер показали театралізовано-костюмовану вистави про народження Ісусика з біблійними персонажами, зокрема з Марією, Йосипом, ангелами, царями, пастушками та ін. Діти грали чудово, ніби майстерності навчалися у театральних студіях. Глядачі-слухачі гаряче аплодували їм.

До колядування приєднувалися усі присутні. У храмі панувала святкова атмосфера, відчувався дух Різдва.

Учасники фестивалю отримали солодкі подарунки та обращики (іконки) із зображенням янгола-охоронця.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» поспілкувалася з деканом отцем Мирославом. Він розповів про мету проведення різдвяних заходів та поділився спостереженнями щодо духовного життя людей:

– Деканат Перечинського району МГКЄ 13 років поспіль проводить парафіяльний релігійний захід як підсумок різдвяних свят, коляд задля збереження та примноження звичаїв та традицій, прославлення новонародженого Ісуса, який став Спасителем людства. Останніми роками відчувається, що люди холодніють, все менше відвідують церкву, не приходять на недільні та святкові Богослужіння, усамітнюються, впадають у відчай. Я розумію, що карантини, пандемія, викликана корона вірусом, складна соціально-економічна ситуація в країні накладають свій відбиток. Тому ми, священики та воцерковлені прихожани, дорослі і молодь, організовуємо і проводимо такі заходи, ходимо колядувати по домівках, аби підбадьорити людей, подарувати їм колядку, завінчувати, щоб вони відчули радість, дух Різдва, зрозуміли, що Господь Бог послав на землю Ісуса заради нашого з вами спасіння.

Наші колядницькі групи щодня «намотували» щонайменше по десять кілометрів. Ходити три дні поспіль було нелегко, але ми розуміли, що несемо людям радісну звістку: «Христос народився!», і це додавало нам сил. Коли колядували та вінчували у палатах лікарні Перечина, то хворі дякували нам зі сльозами на очах, раділи, що про них не забули. У свою чергу і ми щасливі, що подарували їм дух Різдва, побажали якнайшвидшого одужання, заспівали «Многая і благая літ». У наш час дуже важливо є не втрачати віру в Боже милосердя, жити за Божими заповідями, – слушно зауважив духівник.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото та відео автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах