38511
18:36 15.012022

Закарпаття долучилося до всеукраїнської акції «Нова радість стала»

Цікаве 4695

Закарпаття і, зокрема, місто Ужгород, долучилося до всеукраїнської акції «Нова радість стала», яка відбулася у суботу, 15 січня на площі Шандора Петефі у підніжжя новорічної ялинки.

Своїм виступом усіх присутніх на площі ужгородців та гостей порадували учасники міського зразкового вокального ансамблю «Перлинка» під керівництвом Марії Мудранинець, а також представниці колективу Обласного організаційно-методичного центру культури (народний аматорський ансамбль народної пісні «Розмарія» (керівниця – Ганна Дрогальчук).

Після цього було виконано ще кілька відомих колядок, зокрема «Небо і земля», «Добрий вечір тобі, пане господарю» тощо, а маленькі колядники та колядниці ансамблю «Перлинка» ще й завіншували.

До слова, організатори цієї щорічної акції зазначають, що вона символізує єдність, віру та надію нашого народу на світле й мирне майбутнє.

Присутні на площі під час виконання колядок теж колядували і вітали оплесками кожен виступ колективів. А, вже після завершення акції поділилися своїми враженнями. Так, Наталія Керечанин, яка сама із задоволенням прийшла на площу щоб поколядувати зазначила: «Я дуже люблю різдвяно-новорічні свята через їхнє таїнство, наповненість та сімейну орієнтацію. Ми щороку колядуємо і вже другий рік приходимо на цю акцію. Виступаючі сьогодні перед нами колядники і колядниці дуже старалися і у них все дуже гарно вийшло. Ви ж самі бачили. Я і сама колядувала разом з ними. Це прекрасна акція, яка дійсно поєднує всіх нас – і великих, і маленьких, і молодь, і людей літнього віку, і Ужгород, і Харків чи Київ. Так і має бути, бо ми один народ і одна держава, незважаючи на всі релігійні чи культурні особливості».

Гості із Вінниці, які приїхали до друзів на Закарпаття – сім’я Терелюків теж були на акції, і теж колядували. «Ми вперше на такій акції і нам сподобалося. Але хотіли б ще поколядувати. Нам взагалі дуже подобається Ужгород і Закарпаття в цілому. Тут все таке автентичне, справжнє і люди дуже привітні та гостинні. Ми щороку приїжджаємо до друзів після Різдва і не можемо насолодитися Срібною землею. Тут дуже смачна кухня, хороші вина та різні настоянки, бринза, різні м’ясні продукти та інші смаколики, яких ми більше ніде в Україні не зустрічали. Тож, плануємо і далі приїжджати!».

Нагадуємо, що українська колядка «Нова радість стала» — є однією із найвідоміших, бо поєднала в собі найкращі елементи релігійного і народного колядування. І, саме через це поєднання ще п’ять років тому її обрали для всеукраїнської акції одночасного співу в рамках Всеукраїнського фестивалю вертепів «Вертеп-фест», що тоді проходив у Харкові напередодні Старого нового року, а також кількох інших містах нашої держави.

Тож, вперше вона пройшла у 2017 році в трьох містах — Харкові, Львові та Краматорську. Тоді рівно опівдні на головних площах цих міст сотні людей заспівали без перебільшення відомі всім слова колядки. Наступного року (2018 р.) до них приєдналися ще 3 міста – Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Тернопіль.

А вже у 2019 році в акції взяли участь майже 50 міст і селищ України (у тому числі і Ужгород), а також представники української діаспори у п’ятьох європейських державах, зокрема, у Лондоні (Великобританія), Відні (Австрія), Карлсруе (Німеччина), Амстердамі (Нідерланди), а також Любліні та Прошовиці (Польща).

І щороку географія цієї акції розширюється як на території саої України, так і за її межами.

Юрій КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини