37034
14:18 15.082021

На Перечинщині гриби з’їдають слимаки та лісові звірі

Цікаве 15743

У лісах Перечинщини з’явилися гриби. Люди зраділи, бо цього року літніх грибів ще не було. Водночас їхню радість засмучує той факт, що лісові трофеї виросли невеликі, деякі із розміру жолудя, але і ті погризли лісові звірі, слимаки, комахи.

– Грибарю у Перечині. Є білі, підберезники, голубінки. Букові та ліскові дуже маленькі, з розміру із жолудь, але і їх погризли миші, білки, зайці. А ті, по котрих лазив слимак, аж гидко брати до рук. Буває, що з гриба залишиться третина. У деяких коріння червиве і не придатне для споживання. Відварюємо і готуємо з них страви, маринуємо. Ці не сушимо, – розповів кореспонденту «Карпатського об’єктива» пан Василь.

В Ужгороді біля хімічного факультету жінки продають дари лісу. Кажуть, що з Вільшинок, Сімерок, Ворочева. За невелику купку білих правлять 100-150 грн. За купку з кілограм пенсіонерки просять 200 грн. Дари лісу господині виклали у пластмасові кошики.

– Грибів нема, дуже мало. Назбирала з сином та онуками відро, але для продажу відібрала лише третину, бо гриби погризені, червиві – не мають товарного вигляду, – констатувала факт моя співрозмовниця у темно-синій хустці та чорному сарафані. – Хто таке купить? Почистила, відварила і замаринувала три півлітрові банки – уже буде що поставити на стіл у Святий вечір.

Довідково

Які тварини їдять гриби?

Тварини харчуються не тільки рослинами або плоттю. Вони також вживають гриби. З моменту коли сніг зійшов з землі і починає пригрівати сонечко, починають з’являтися перші гриби. І вони стають їжею для равликів, які не тільки їх їдять, а й поселяються в грибі. Не проти поживитися весняними грибами й лісові руді полівки. Вони обгризають їх зовні, залишаючи білувату м’якоть.

Влітку і восени сироїжками і підберезники харчуються миші та інші гризуни. Більші тварини також не проти поласувати ними. Наприклад, підосиновики і боровики люблять дикі кабани.

Великим любителем грибів є білка, яка вживає в їжу більше 45 їх видів, віддаючи перевагу підосиновикам, трюфелям і маслюкам.

Крім великих тварин, грибами харчуються слимаки, комарі і комахи. Вони люблять поласувати капелюшками не отруйних грибів. А ось жук-гнойовик їсть ніжки підберезовиків або білого гриба.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах