36814
12:27 22.072021

Закарпатський Малий Раковець прокидається разом з петровими батогами

Цікаве 12895

Жителі гірського села Малий Раковець, що на Іршавщині (після реформи населений пункт входить до Хустського району) влітку прокидаються дуже рано, бо в цю пору роботи дуже багато, і не знаєш за що хапатися в першу очірідь (в першу чергу), кажуть місцеві. Ледве-ледве розвидняється, сонце ще за Китицею (так називається найпишніша гора), а в селі вже чути звук коси, бензокосарки. Затяті грибарі прямують до лісу на тихе полювання.

Саме в цю ранкову пору прокидається цикорій, коли інші рослини ще бачать сни. Мало хто знає, що звичайна, невиразна, придорожня, польова небесно-блакитна квіточка – це знаменитий цикорій, або за народною назвою “петрів батіг”. Чому така назва? Бо коли рослиною махати, то вона свистить наче батіг. А ще існує давня легенда, що цією рослиною святий Петро підганяв овець, коли їх випасав. Хоча напій, виготовлений із його кореня, так звану цикорієву каву, певно, спробували всі.

Кошики його квітів розкриваються о п’ятій ранку, а о десятій уже закриваються. Дощу вони не люблять, тому на дощ взагалі не розкриваються. А отже, слугують своєрідним барометром. Цикорій «засинає» після полудня, а якщо його квіти закриті зранку – дощ неминучий. Квітне цей блакитний символ літа приблизно до жовтня, причому кожна його квітка розпускається лише на один день.

Видатний шведський ботанік Карл Лінней, враховуючи цікаву особливість рослини, використав її при створенні квіткового годинника.

Багато вчених і народних цілителів у давнину знали про чудові цілющі та лікувальні властивості цієї рослини.

Малораківчани називають цю рослину «серпівник». Ганна Василівна розповіла, що раніше не було ліків, отож люди допомагали самі собі за допомогою лікарських рослин. Під час жнив порізи на руці серпом змащували соком зі стебла та квіток цикорію. Рана переставала кровоточити і швидко заживала. А ще викопували корінь, сушили його, а потім готували напої і вживали для покращення роботи шлунково-кишкового тракту та лікування печінки, очищення організму від шлаків та токсинів.

Ще додам: цикорій – хороший медодай, на його квітках завжди «працюють» бджоли. На пасовищах петрові батоги добре їдять тварини.

Я звернула увагу, що цього року на полях, луках, уздовж доріг Малого Раківця рясно зацвіли петрові батоги. А під лісом натрапила на густі зарості. Вирішила зафіксувати на телефон. Читачам «Карпатського об’єктива» пропоную переглянути відео та фото і помилуватися цією блакитною красою.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото та відео автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах