36805
12:14 22.072021

На Закарпатті триває сезон збору лохини

Цікаве 15366

У Закарпатській області наразі триває сезон збору лохини. Це унікальна ягода, яка славиться своїми вітамінами.

У краї лохину вирощують у кількох районах, переважно низинних. Синю ягоду збирають і у селі Тарнівці на Ужгородщині. Тут її висадили на плантації, площею у три гектари, а це чотири сорти лохини. Ніби й небагато, як для подібних плантацій, але й тут роботи вистачає. Перші кущі почали рости ще у 2017 році. А з 2019 плантація почала давати перші плоди. Вирощує лохину пенсіонер Василь Берча.

«Це сімейний бізнес. Ми з дружиною започаткували можна сказати таку собі органічну справу. Організували фермерське господарство у 2015 році, а перший врожай зібрали у 2019. Ягода, яку ми вирощуємо – органічна. Ми висадили чотири сорти лохини – є ранні, середнього дозріву та пізні. Зараз збираємо сорт “блюкроп”», – розповідає Василь Берча.

Взагалі за лохиною потрібен неабиякий догляд. Живлять синю ягоду двома способами – крапельним та позакореневим. А от збирати королеву ягід – то ціла наука. Обов’язкова умова – білі рукавички. Збирачі лохин встають вдосвіта, і вже з шостої ранку збирають ягоду. Опісля того як лохину зібрали, її сортують, також з дотриманням усіх санітарних норм. Вже розфасовану відправляють до холодильної камери. А далі – на продаж. Василь Берча запевняє, що ціна повністю виправдовує усі витрачені зусилля.

“Яфини ростуть самі по собі у природніх умовах. А тут потрібно докласти чималих зусиль. Ми робимо прополку вручну та самі косимо між рядами. Хочемо живити рослину, а не бур’ян. Тобто, щоб лохина росла у вільних хороших у мовах. Лохину зриваємо тільки у рукавичках, для того аби білий наліт залишався на ягідці. Як лохина поспіє, вона повинна спадати на руку сама. Але треба вчасно її зривати, щоб вона була не переспіла», – додає чоловік.

На ринках та супермаркетах міста цю ягоду знайти легко. Адже з кожним роком вона набирає неабиякої популярності. Сьогодні лохина на Закарпатті коштує трохи дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. Однак українські садівники практично не сумніваються в тому, що ця ягода піддасться в ціні, адже на ринок вже вийшли виробники лохини відкритого ґрунту.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах