35549
09:17 8.042021

Релігійні традиції Закарпаття: на придорожніх хрестах зав’язують чорні стрічки

Цікаве 5787

На Закарпатті побутує давня традиція: на придорожніх хрестах та хрестах, які встановлені на території церкви, зав’язують чорні стрічки на початку Великого посту, який триває сім тижнів до Великодня. У деяких населених пунктах стрічки в’яжуть тільки в Страсний тиждень. Цю релігійну традицію сповідують православні та греко-католики.

На фото чорна стрічка на хресті у селі Малий Раковець (Іршавщина)

– З хрестів знімаються рушники, вінки, квіти, бо ці оздоби є святковими, і в’яжуться чорні стрічки. Так, саме чорні, а не фіолетові. Чорний колір є символом смутку, трауру. Чорні стрічки вказують на те, що вірники сумують, бо Ісуса Христа розп’яли, – розповів кореспонденту «Карпатського об’єктива» отець Анатолій, настоятель Петро-Павлівського храму Мукачівської греко-католицької єпархії у селі Порошково, що на Перечинщині.

Чорні стрічки знімають у великодню суботу, в другій половині дня. Тоді хрести вже оздоблюють святковими стрічками, ставлять новий вінок, живі квіти у вазі. Атрибутику купують люди, які живуть поруч або які виявили бажання доглядати за хрестом. На прихрестовій території підтримують порядок, прибирають сухе листя, бадилля, садять квіти, встановлюють огорожу, в разі потреби фарбують її, ремонтують.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах