35237
17:59 8.032021

Унікальна на весь світ здравниця – термальне озеро Гевіз

Цікаве 6246

Пригадуєте, як вам у дитинстві розповідали казки про киплячу молодильну воду? І коли в неї стрибне старий немічний чоловік, то неодмінно вийде молодий і гарний юнак?

Що ж, як відомо, кожна легенда чи казка має якесь реальне підґрунтя, і саме тут, вочевидь, ішлося не про що інше, як про термальні джерела найбільшого у світі та унікального за лікувальними властивостями озера Гевіз (Hévízi-tó).

Містечко Гевіз як один із найвідоміших курортів Угорщини набуло популярності завдяки однойменному тепловодному озеру. Власне, сам населений пункт розташований у мальовничій долині біля південно-західної частини озера Балатон за 5 км від міста Кустхей та 210 км від Будапешта, і проживають тут приблизно 5 тисяч осіб.

Недалеко від містечка знаходяться руїни фортець Шюмег, Татіка та Сіглігет. Крім того, багато визначних місць є й на околицях озера Гевіз, наприклад, у Кестхеї знаходиться знаменитий на всю країну палац графської сім’ї Фештетичів, який має унікальну бібліотеку.

Перша спеціальна лікувальна будівля (баня), а потім і пансіонат на березі цього унікального озера були збудовані ще в 1795 році завдяки тодішньому власникові купальні графу Дьердю Фештетичу. Таким чином у гостей майбутнього всесвітньо відомого курорту з’явилася можливість отримувати медпослуги та проживати на околиці озера.

Однак ще задовго до цього місцевим мешканцями було добре відомо про цілющі властивості тутешньої води, про що говорять медичні трактати середньовічної епохи.

Наявність озера багато в чому визначає місцевий специфічний мікроклімат, а в морозні дні над водоймою піднімається вологий дивовижний туман. Геологічне походження Гевізу сягає ще тих часів, коли на околицях Балатону народжувалися базальтові гори. Результати археологічних розкопок свідчать, що люди жили тут уже в кінці кам’яного віку. На егредьському пагорбі й сьогодні можна побачити пам’ятник архітектури – побудований у період правління династії Арпадів храм, який зберігає пам’ять про дуже давні часи.

Цікавою є й легенда, що розповідає про походження цього унікального озера. Згідно з нею, сама Богородиця відгукнулася на молитву няні-християнки. Та хотіла вилікувати від хвороби паралізовану в нижній частині тіла дитину, яку доглядала. Тож із волі Пресвятої Діви Марії з землі вирвалося цілюще джерело. Від теплої води й гарячої грязі (лікувальної) озера худеньке та виснажене тільце дитини через деякий час повністю прийшло в норму.

Ця легенда народилася ще за часів Римської імперії, а хлопчик, про якого говорить легенда, був не хто інший, як сам майбутній імператор Флавій Феодосій (Великий). Це один із найбільш успішних та впливових правителів свого часу й останній єдиний імператор Римської імперії. А народжене тоді щирою молитвою лікувальне джерело й донині живить унікальне озеро.

Гевіз своєю формою нагадує круглу лійку або чашу площею 47,5 тис. кв.м, краї якої похило збігають униз у напрямку до центру, а вкривають його приголомшливо гарні червоні водяні лілії, спеціально завезені сюди ще на початку ХІХ століття з Індії. Навколо озера ростуть густі ліси, які захищають його від сильних вітрів.

Живлять водойму одночасно декілька джерел: два гарячі з температурою 42°С і 38°С та прохолодне мінеральне, яке має 17°С. Далі в підземній печері на глибині 38 метрів їхні води змішуються, і на поверхні температура становить 33–36°С.

Узимку в найлютіші морози Гевіз хоч і огортає густа пара, але він не охолоджується нижче ніж до 25–23°С. Тож курортний сезон триває тут увесь рік, а задля комфорту відпочивальників уже давно побудована крита купальня, де є кілька відділень з різними температурами.

Води Гевізу здійснюють вічний кругообіг: гарячі потоки з глибини піднімаються вгору, а охолоджений шар з поверхні осідає на дно (підземне джерело викидає щоденно близько 85 тисяч літрів гарячої води). Фактично вся вода в озері повністю оновлюється за 48 годин.

Головним інструментом лікування на курорті Гевіз є саме термальне озеро. Завдяки своїм цілющим властивостям його вода надає значного ефекту для оздоровлення людей із хворобами опорно-рухового апарату.

Вражають результати лікування дегенеративних недуг хребта й суглобів, неспецифічного болю в спині, хронічного запалення суглобів, ревматичних захворювань, виразкової хвороби шлунка, перитендинітів, фіброміалгії, остеопорозу, дископатії, невропатії, радикуліту, невралгії тощо.

Термальна вода багата на сірку (основний елемент хрящів суглобів), кальцій (протизапальна дія), магній (болезаспокійлива дія), натрій, калій, залізо, гідрокарбонати, сульфати, бактерії роду Thiobacillus (перетворюють біологічно пасивний сульфат на активний сульфід) і радон (продукує протизапальні гормони).

Важливо знати, що майбутнім мамам, а також хворим на гіпертонію, туберкульоз, особам із тромбозами, розладами кровообігу, серцевою недостатністю чи злоякісними пухлинами купання в Гевізі піде не на користь, а на шкоду. До речі, не рекомендується відвідувати цей курорт і дітям до 14 років через вплив термальної води на гормональну систему організму.

Щоб лікувальні речовини ефективніше проникали в шкіру, в Гевізі потрібно висіти, наче поплавок, тримаючись за надувний круг. Крім того, у такому положенні витягується й випрямляється хребет.

Специфічним методом оздоровлення на курорті є різновид механотерапії – так звані навантажувальні ванни (підводне витягування хребта). Цей винахід лікаря курорту К.Молла (1953 рік) є, мабуть, найефективнішим консервативним способом лікування захворювань хребта.

Саме тому сюди щороку приїжджають тисячі людей, які через свою професійну діяльність багато сидять: айтішники, водії-далекобійники, бухгалтери, керівники різних ланок тощо.

Безумовно, здоровим та енергійним можна й плавати в густій термальній воді біля ніжно-рожевих лілій, особливо коли до її специфічності й «сили» вже адаптуєшся. Але слід пам’ятати, що перебувати в Гевізі здоровим людям можна 1–1,5 години на добу, при цьому краще робити кілька заходів по 20–25 хвилин. А хворим рекомендується знаходитися в озері не більше 30 хвилин на добу.

Проте всі рекомендації та сам курс лікування мають бути обов’язково погоджені з лікарем. Тож категорично не рекомендуємо займатися самолікуванням.

Для оздоровлення в Гевізі також застосовуються масаж, лазеротерапія, магнітотерапія, ультразвук, питний курс. Воду, хоч вона й дуже концентрована, можна пити, і для цього обладнані бювети. Питний курс рекомендується при хронічному гастроентериті й розладах травлення, а полоскання помічні від хвороб ЛОР-органів.

Курорт Гевіз – це також природний інгаляторій. Річ у тім, що повітря на курорті насичене мінеральними речовинами, які випаровуються з озера. Тому сюди корисно приїжджати людям з хронічними захворюваннями дихальних шляхів.

Завдяки такому комплексному підходу досягаються максимальні успіхи в лікуванні. До слова, у Гевізі працюють високопрофесійні медики, деякі з них мають понад 35-літній стаж лікарської практики.

А якщо вам набридне лікуватися водами озера, то тут також пропонують велосипедні, пішохідні тури, заняття скандинавською ходьбою, які є дуже популярними на околицях цього унікального озера.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах