33349
19:29 18.092020

3D-модель мукачівського замку розмістять на туристичних листівках

Цікаве 7023

Замок Паланок розмістять на туристичних листівках доповненої реальності

Замок Паланок відсканували та зробили 3D-модель у проєкті «Кишенькова країна». Тривимірну модель розмістять на туристичних листівках доповненої реальності, які можна буде подивитися за допомогою смартфону і розробленого туристичного додатку.

Замок Паланок розташований поблизу містечка Мукачево у Закарпатській області. Замок та й замок, подумаєте ви, – ми вам вже багато замків показували. Та Паланок не простий замок. Після знайомства з ним ви повірите у майбутнє культурної спадщини в Україні!

Отож знайомтесь, Паланок або ж Мукачівський замок. Попри те, що населення Мукачева всього 90 тисяч людей, за рік крізь браму замку проходить близько 250 тисяч туристів! Зауважте, що шаленим попитом він користується не тільки в українських туристів, – сюди приїздить багато угорців. Замок навіть включений у європейський тур «Місцями слави Ракоці», присвячений пам’яті національних героїв Угорщини. 

Перша письмова згадка замку датована ХІ століттям, але точних свідчень про його архітектурні особливості не збереглось. Активна розбудова прийшлась на 1396-1414 роки, протягом наступних сторіч він тільки розростався по вершині Паланкової гори. Весь цей час замок успішно протистояв облогам та відбивав атаки ворога, однак після національно-визвольної війни угорців проти Австрійської імперії він втратив своє стратегічне значення. Відтоді у замку розташувалась австрійська в’язниця. 

В’язниця функціонувала аж до початку ХХ століття, після чого у 1919-1938 роках тут влаштували військову частину, а за радянської України замок прихистив у своїх стінах профтехучилище. Сьогодні тут Мукачівський історичний музей «Замок Паланок». 

«Кишенькова країна» – це наймасштабніше 3D-оцифрування об’єктів матеріальної культурної та архітектурної спадщини України за підтримки УКФ. Під час експедиції команда SKEIRON охопить усі 24 регіони та АР Крим великої країни зі Сходу на Захід і з Півночі на Південь і оцифрує 40 об’єктів архітектурної спадщини. 

«Найкращий сувенір – це місто, яке можна взяти завжди з собою в кишеню. Запросити у подорож, привести клаптик спогаду, подарувати емоцію – сучасні технології творять неймовірне. Кишенькове місто – проєкт, який популяризує архітектуру міст через сувенірну AR-продукцію. Ми привертаємо увагу до руйнування історичних пам’яток, а усі оцифровані моделі віддаємо фахівцям для реставрації та реконструкції», – говорить команда SKEIRON.  

Мандрувати Україною можна реально або віртуально. В одній руці – смартфон, в іншій поштівка з зображенням замку, палацу, сакральної пам’ятки, а на звороті qr-код для сканування. Усі оцифровані об’єкти будуть доступні у форматі 3D-моделей та доповненої реальності на IOS та Android в додатку «Pocket City AR» з аудіогідом української та англійською мовами. Цей додаток створено для прихильників інтелектуального та інтерактивного туризму і несподіваних відкриттів культурної спадщини.  

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини