33354
21:49 18.092020

У гості до страусів та ему: на Міжгірщині діє унікальна ферма. Фото

Цікаве 11012

Там, де оксамитові схили гір торкаються неба, а колоритні звуки трембіти лунають звідусіль, розкинувся один із найгарніших районів Закарпаття – Міжгірський. 

Із року в рік сюди приїжджають тисячі туристів, аби насолодитися неземною природою, подихати цілющим повітрям, а віднедавна ще й навідатися в гості до страусів та ему.

…Потрапити на екскурсію в страусину ферму нескладно. Її видно одразу з траси, якщо їхати до Синевирської Поляни. Кілька хвилин – і ми на місці. 

Допитливі екзотичні птахи зустрічають своїх гостей ще здалеку. Висувають голівки, роздивляються, всіляко заграють із відвідувачами ферми.

Заснував ферму місцевий житель Іван Яцько ще минулоріч. Чоловік розповідає, спочатку в його ідею мало хто вірив, а зараз від туристів немає відбою. Якби ще не пандемія, то справи взагалі йшли би добре. 

– У нас майже всі чоловіки із села їдуть на заробітки. Тож я довго думав чим займатися, щоб не довелося пускатися в світи, – розповідає пан Іван. –  Так у мене зародилася ідея займатися зеленим туризмом, а саме відкрити ферму. Оскільки птахівництво я люблю, вирішив, що це обов’язково будуть екзотичні птахи. Спочатку всі дивувалися, як це – ему в Синевирській Поляні? Це ж не Австралія! А я довів, що тут вони будуть себе почувати дуже добре. І дійсно, мої красені добре пристосувалися до закарпатського клімату. У нас на фемі проживають страуси двох видів (африканські та австралійські ему). Загалом маємо 12 птахів. Перших пташенят я придбав зовсім маленькими. Виходжував їх, грів під спеціальними лампочками. Згодом придбав ще одну дорослу сім’ю. І так із часом зародилася справжня мініферма. Тут кожен бажаючий може «поспілкуватися» зі страусами, побачити малюків, а також покуштувати яйця цих екзотичних птахів. 

Чоловік розповідає: страуси дуже доброзичливі, якщо відчувають до себе гарне ставлення, і швидко звикають до господарів. Птахи чудово пристосовуються до різних температур. Тому навіть тут, у горах, вони почувають себе досить комфортно, навіть при морозі 10 градусів. А от якщо надворі стає холодніше, то дбайливий господар забирає своє потомство всередину ферми, де гріють спеціальні буржуйки. 

Більше не люблять страуси холодний вітер і дощ. Тож, аби вберегти птахів, вольєри загороджені спеціальною огорожею, яка захищає жителів ферми.

Страусихи стають статевозрілими у два роки. За період несучості в сезон самка може відкласти близько 50 яєць. Самець насиджує кладку 53-60 днів. Яйця ему незвичайні. Їхня вага становить 700-900 г, що у 10-12 разів більше за курячі. Шкаралупа має темно-зелений або чорно-фіолетовий колір і товщину близько 1 мм. 

– Раціон у страусів різноманітний. Ми даємо їм різні види зернових: овес, мелай, пшеницю. Також робимо різні трав’яні суміші. Січемо мілко кропиву, корінці рослин. Дуже люблять наші красені фрукти та різних комах. Також страусам потрібно завжди давати мілкі камінчики та пісок для поліпшення травлення, – розповідає Іван Яцько.

Власник ферми називає вирощування птахів безвідходним виробництвом. Використовують зі страуса абсолютно все.

Дієтичне м’ясо коштує дорого, має смак яловичини, та не містить холестерину. Але вигідніше продавати яйця – вага яких до 2 кг. З яєць у ресторанах роблять смачні млинці та омлети, а шкаралупу використовують для писанок.

З одного птаха можна отримати до 2 кілограмів пір’я, з яких роблять пишні та дорогі боа для модниць. Дзьоб і нігті використовують для виробництва прикрас, а жир – у косметології. Страусина шкіра – теж цінний продукт, вартість її така ж, як і крокодилячої. Із пташиних вій виходять дорогі пензлі для розпису олією й пастель.

Багато хто з вас, напевно, чув вислів «страус ховає голову в пісок». Звідки ж він з’явився? Вважається, що самиця страуса, яка висиджує гніздо, при найменшій небезпеці притискається шиєю і головою до землі, тим самим стаючи непомітною. Таким чином страуси діють у разі наближення хижака. Так вони захищають своє потомство. Цікавим вважається той факт, що, якщо до страуса, який зачаївся, підійти, він умить схопиться і втече.

Хоча на фермі страуси навіть дуже дружелюбні. Вони то ховають свої голівки, то заглядають з огорожі. Таким чином наче граються зі своїми гостями. Особливо люблять малечу. А якщо дітлахи приносить їм гостинці, то радості пернатих взагалі немає меж.

Окрім страусів, на фермі діє дуже цікавий музей природи і фауни. Саме тут можна побачити зразки диких тварин, унікальні гербарії з лікувальних рослин, а також різні мінерали.

– Музей ми заснували, як згадку про буревій, котрий пронісся 17 листопада 1998 року, – розповідає Іван Яцко. – Тоді загинуло дуже багато тварин. Ви знаєте, що тут, на Міжгірщині, дуже різноманітна фауна: водяться і ведмеді, і вовки, рисі,  дикі кабани. Тож, аби туристи змогли все це побачити на власні очі, місцеві умільці виготовили опудала тварин. Як бачите, вони всі у відмінному стані, адже потребують постійного догляду. Не менш цікавим є наш гербарій. Тут зібрані зразки дуже багатьох лікувальних рослин, які ростуть саме на Міжгірщині. А також основна інформація про ці рослини. Тож туристи із задоволенням читають, а відтак збирають різні лікувальні трави. Розширюємо ми також стенд із різними мінералами, які можна добувати саме тут, на Міжгірщині. 

Тож для туристів – це дійсно унікальне місце. Адже тут вони можуть насолодитися мальовничою природою, побачити екзотичних птахів, 

погодувати їх різноманітними смаколиками. Тому від туристів тут немає відбою. 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах