31425
09:00 16.042020

Великодня паска з цитрусовим смаком

Цікаве 8787

Вихід: 3 пасочки вагою 650 г

Інгредієнти

для тіста:

– 1 пакетик сухих дріжджів (11 г),

– 6 склянок (250 мл) борошна (+1 ст. л.),

– 75 г (+1 ст. л.) цукру,

– 2 ст. л. теплої води,

– 1 склянка гарячого молока,

– 2 невеликих яйця,

– 5 великих яєчних жовтків,

– 1/8 ч. л. солі,

– ½ ч. л. ванільного екстракту,

– цедра ½ апельсина,

– цедра ½ лимона,

– 1 ½ ст. л. віскі/бренді/коньяку,

– 55 г розтопленого вершкового масла,

– ¼ склянки олії;

для глазурі:

– 1 яєчний білок,

– 200–250 г цукрової пудри,

– 1–2 ч. л. лимонного соку.

Спосіб приготування

У великій мисці з’єднайте дріжджі, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. цукру й теплу воду. Добре все розмішайте, накрийте миску харчовою плівкою або чистим кухонним рушником і поставте в тепле місце на 10–15 хвилин. Коли опара почне бродити (пінитись), додайте до неї 2 склянки просіяного борошна та гаряче молоко. Перемішайте за допомогою дерев’яної ложки. Накрийте миску рушником і залиште опару підходити ще на півгодини.

У зручній чаші збийте за допомогою міксера 2 яйця, 4 жовтки разом із цукром на пухку масу.

Поєднайте яєчну суміш з опарою. Сюди ж додайте сіль, ванільний екстракт, цедру апельсина й лимона, алкоголь, розтоплене вершкове масло та олію. Добре змішайте всі інгредієнти за допомогою лопатки або ж міксером зі спеціальною насадкою для замішування тіста. Додайте 4 склянки просіяного борошна. Спершу вмішайте борошно за допомогою дерев’яної ложки, а потім викладіть тісто на поверхню, присипану борошном, і вимішуйте вручну хвилин 5–10. Готове тісто перекладіть у велику миску, накрийте кухонним рушником і поставте в тепле місце, щоб підійшло (1–1,5 год.) Тісто має збільшитися вдвічі.

Дно форм обов’язково вистеліть промащеним папером, а стінки змастіть жиром. Руки змажте вершковим маслом. Набирайте частинами тісто й одразу ж заповнюйте не більше ніж на 2/3 висоти підготовлені форми. Поставте їх у тепле місце, накрийте рушником і дайте тісту підійти протягом 25–30 хвилин.

Тим часом розігрійте духовку до 175°С. Перед тим як ставити паски в духовку, змастіть їх зверху збитим жовтком. Випікайте при температурі 175°С перші 10 хвилин, потім зменшіть температуру до 160°С і печіть ще 25–30 хвилин. Готовність перевіряйте за допомогою дерев’яної шпажки. Перед тим як прикрашати паски, дайте їм повністю охолонути.

Для приготування глазурі збийте в легку піну білок, почніть втирати в нього цукрову пудру дерев’яною ложкою (від металевої глазур посіріє), а насамкінець додайте лимонний сік. Нанесіть помадку на паску, прикрасьте зверху цукатами, кольоровим цукром та будь-яким іншим оздобленням.

Світлого і доброго свята!

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах