27348
19:00 13.052019

У Виноградові відсвяткували вже XIV фестиваль «Угочанська лоза»

Цікаве 3108

Мальовниче містечко Виноградів, у самій назві якого звучить один із символів нашого краю на минулих вихідних провело уже чотирнадцятий міжнародний фестиваль «Угочанська лоза».

На це свято до Виноградова вже вкотре приїхало багато гостей – як із різних куточків нашого краю, так і з Угорщини, Польщі та Румунії. Парк Перені – традиційне місце для святкування – був заповнений, крім відпочиваючих та гостей, і народними умільцями. І кожен його куточок переповнювали сміх і гамір, веселощі і аромати різних смаколиків.

Але головними винуватцями свята були виноградарі та винороби Виноградівщини. Саме вони створювали атмосферу свята і гарного настрою.

Власне фестиваль розпочався із традиційної пішої ходи через центр міста до вже згаданого вище парку Перені. Очолювали ходу керівництво Закарпатської області та Виноградівського району. Преамбулою офіційної частини стали танцювально-розважальні номери місцевих аматорських колективів. Опісля всіх присутніх зі сцени амфітеатру привітали очільники краю та району і побажали незабутніх вражень та емоцій.

До привітань долучилися і гості, зокрема Генеральний консул Угорщини в м. Берегово Матяш Сіладі. Пан Матяш подякував за запрошення і зазначив, що «місто із такою славною історією та мультинаціональною культурою має королівські традиції виноградарства і виноробства. А це дуже велика честь і відповідальність. І жителі Виноградівщини пам’ятають і плекають свої традиції. А це одна із найбільших цінностей краю. Візитівкою Виноградівщини є також його унікальна мультикультурність, яка зробила його взірцем співіснування різних націй, мов, культур та звичаїв. І це є прикладом і для нас – політиків по обидва боки кордону».


Продовжилося свято визначенням та привітанням переможців дегустаційного конкурсу фестивалю. Переможцями стали у наступних категоріях:

  • «Біле сухе» – Степан Шімон – ІІІ місце, Шаланкі Михайло – ІІ місце, Федір Павлишинець – І місце;
  • «Червоне сухе» – Федір Павлишинець – ІІІ місце, Іван Костьо – ІІ місце, Йожеф Фудела – І місце;
  • «Вино ізабельних сортів» – Олег Ільчин – ІІІ місце, Олександр Фудела – ІІ місце, Михайло Талабіра – І місце;
  • «Десертні вина» –  Сергій Кус – ІІІ місце, Леонард Поулін – ІІ місце, Сергій Кус – І місце.

Федір Павлишинець – один із тріумфаторів конкурсу поділився враженнями та секретами свого успіху. «Я – винороб із Виноградова, але не тільки винороб, а й виноградар. А це, повірте мені, інколи навіть важливіше.

Я не очікував такого успіху цього року, адже працюю з «важкими» сортами винограду. Але фахова комісія оцінила мене і я дуже радію цьому. І це дає мені наснагу і сили «творити» й далі. А все це завдяки моєму кумові, який «затягнув» мене у цю «тему». Тому, куме, завдяки тобі зараз живу цією справою.

Професійно займаюся виноградарством і виноробством усього кілька років, але вже зрозумів секрети успіху. В першу чергу це – наша Чорна гора, де грунт і сонце просто унікально поєднуються і цей тандем створює неперевершений урожай.

Другий важливий компонент – це «тара», у якій вино «дозріває» і «живе». Це дуже важлива складова успіху як винороба, так і самого вина. Я одразу зрозумів це і тепер використовую тільки високоякісну продукцію для виготовлення та зберігання вина.

І третій компонент – це любов до справи, якою ти займаєшся. Я – батько вже дорослих дітей, яких ми з дружиною виростили, і зараз я так само з любов’ю вирощую виноград. На мою думку, справжній винороб так само має доглядати за своїм виноградом, як і за своїми дітьми. Адже виноград – один із найкращих плодів нашої землі».

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах