15496
17:41 7.082017

В Ужгороді відбувся перший «Берчені фест». ФОТО, ВІДЕО

Цікаве 2645

У суботу, 5 серпня, на території Ужгородського замку відбувся фестиваль, що пропагує збереження та відродження традицій «Берчені фест».

IMG_0151

Організаторами заходу виступили ГО «Pro Cultura Subcarpathica», Товариство угорської культури Закарпаття (ТУКЗ – КМКС) та Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ. Проводити фестиваль планують щороку 5 серпня, у день народження Крістіни Чакі.

Розпочався захід з театралізованого дійства – граф Міклош Берчені та його дружина Крістіна Чакі разом з гостями святкували її іменини в далекому 1695 році. Усі персонажі були одягнені в історичні костюми тієї епохи.

IMG_0156

На відкриття фестивалю завітало багато гостей: Василь Брензович, голова ТУКЗ – КМКС та народний депутат України; Беата Мюлл, консул Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді; Петер Ердеі, консул Угорщини в м. Берегові; Ілдика Орос, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ та депутат Закарпатської обласної ради; Йожеф Баторі, депутат Закарпатської обласної ради; Олександ Білак, заступник міського голови Ужгорода.

IMG_0180

Василь Брензович висловив радість, що присутній на такому фестивалі саме тут, в Ужгородському замку, який має давнє минуле та відігравав важливу роль у свій час.

«Міклош Берчені – видатний діяч в історії Угорщини, котрий став відомим під час визвольної війни під проводом князя Ференца Ракоці. Життя графа цілком пов’язане з Угорщиною, він брав участь у всіх боях та до останнього моменту залишався поряд з Ференцом Ракоці. Так само, як і князь, після поразки визвольної війни він став вигнанцем і решту життя прожив на чужині в далекій Туреччині», – розповів Василь Брензович.

Варто додати, що першою дружиною Міклоша Берчені була представниця відомої дворянської родини Другетів – Крістіна Другет, яка народила йому трьох дітей, але вона померла. Після її смерті граф узяв шлюб з не менш достойною кандидатурою – донькою державного судді Крістіною Чакі. Саме за їхнього володарювання Ужгородський замок досягнув свого розквіту, вони перетворили його на помпезний графський палац з вишуканими меблями та витворами мистецтва.

У свою чергу, Ілдика Орос зауважила, що вже кожен куточок Закарпаття має власний тематичний фестиваль. Колись вона могла тільки мріяти про те, що і в Ужгородському замку проводитиметься захід, головною метою якого стане збереження традицій та відтворення історичних подій.

«Декілька років тому, на 350-ту річницю від дня народження графа, у внутрішньому дворі замку були зведені бронзові погруддя Міклоша Берчені та Крістіни Чакі. Цим можна завдячувати Василю Брензовичу, який став ініціатором і натхненником встановлення статуй, та керівництву Ужгородського замку», – додала пані Ілдика.

Олександ Білак зазначив, що «Берчені фест» є яскравим прикладом добросусідських, дружніх і партнерських відносин України та Угорщини. Також він подякував організаторам, які багато працюють над тим, щоб зберегти наші спільні історичні й культурні здобутки.

Розважальна програма «Берчені фесту» була насичена: виступали народні танцювальні та музичні колективи, проводилися майстер-класи народних умільців, дитячі народні ігри. Для найменших підготували шоу з мильними бульбашками, розваги з плетіння волосся, розфарбовування обличчя, виготовлення портретів. Родзинкою фестивалю став виступ відомого угорського гурту «Tárkány művek», а також вогняне шоу.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини