4407
21:48 30.082016

Кам’яний ексклюзив хустської умілиці

Цікаве 5365

13620365Ручка, маркер, водостійке чорнило… і звичайний річковий камінь перетворюється на шедевр.

Марія Майор – учителька французької мови за фахом, завуч Хустської СШ № 1 ім. Августина Волошина, має звання вчителя-методиста та вищу кваліфікаційну категорію. У педагогічному доробку жінки десятки призерів та переможців олімпіад різних рівнів. Однак вона не тільки хороша сіячка розумного, доброго і вічного, але й чудова майстриня, яка вміє творити дива та виготовляти оригінальні речі з того, що практично валяється під ногами. Її підручні матеріали – це переважно те, що інші викидають.

13620362

Камені можуть «оживати»

Рукоділлям пані Марія любила займатися змалечку. Фантазувала, ліпила, вишивала, малювала, робила ляльки з пап’є-маше. Тому все своє свідоме життя пов’язує не тільки зі школою, але й із хенд-мейдом.

– Будь-яка дрібничка може надихнути. Це не лише зображення в Інтернеті, книзі, журналі чи газеті, але й використаний пластик, СD-диск, яєчна шкаралупа, стрічка, камінець. Між іншим, маю багато речей із шишок, горішків та фруктових кісточок. Це і сувеніри, і біжутерія, і оздоби для сумочок, записників, гаманців, – ділиться з «Карпатським об’єктивом» умілиця.

13620357

Творчий процес учителька розцінює як магію або велику мистецьку таємницю.

– Ідеї всім нам приходять із космосу. Ми не можемо пояснити їхнього походження. Тому, гуляючи біля водойм чи в лісі, контактуючи з природою, людина ніби відкриває душу всесвіту й отримує при цьому потужний імпульс, який виливається в когось через малюнки, у когось через музику, поезію, у мене ж – через ексклюзивні речі. Особливо мені подобаються камені. Безмовні свідки тисячоліть, якщо їх відповідно оздобити, перетворюються на витончені «живі» експонати. Камені, між іншим, я колекціонувала, відколи себе пам’ятаю, – зізнається хустянка. – Як правило, збираю плоскі та кольорові, великі й маленькі.

13620347

У роботі пані Марія використовує і річкові камінці, і морські, і навіть мушлі.Розписує їх звичайною ручкою, маркером та водостійким чорнилом. Якщо такі речі покрити лаком, вони зберігають естетичну привабливість протягом тривалого часу.

13620351

Ноутбук зі стразами

Крім звичайних каменів, майстриня працює й зі стразами. Саме ними викладає найхимерніші візерунки на речах домашнього вжитку.

– Стрази підходять для декору різних обкладинок, дзеркал, тарілок, глечиків, квіткових горщиків, підсвічників і свічок, телефонів та чохлів для них, ноутбуків, планшетів, попільничок і ваз, пляшок, меблів і навіть одягу та взуття, – каже умілиця. – Маю вдома босоніжки, причепурені яскравими блискучими камінчиками. Також каміння ідеально вписується в крапковий розпис. Тож аплікацію можна доповнити усілякими цікавими орнаментами.

13620350

До речі, зі слів Марії Майор, її хобі займає досить багато вільного часу, бо ж над деякими виробами доводиться працювати по кілька тижнів, правда, окремі вона може зробити й за годину.

– Робота клопітка, потребує акуратності, точних рухів, зосередженості і, звичайно ж, індивідуального підходу та натхнення, – підкреслює пані Марія. – Я люблю вигадувати візерунки, як розписуючи камені, так і викладаючи речі стразами. Таким чином можна створювати цілі послання, як колись наші предки. Недарма кажуть, що всі зображення й візерунки несуть у собі цілий інформаційний потік. Запевняю, після кількахвилинного споглядання «живих каменів» покращується настрій. Адже в кожен експонат я вкладаю частинку власної душі. Головне – позитивно налаштуватися під час творчого процесу.

13620358

Цікаво, що сама закарпатська «каменярка» улюблених робіт не має, хоча є авторкою понад тисячі неординарних творів ужиткового мистецтва.

– Вироби зазвичай дарую знайомим та друзям. Сама ж, зробивши щось одне, починаю фантазувати над іншим. На перспективу маю чимало планів. Хочеться освоїти ліпку з полімерної глини та ази плетіння паперовими трубочками, а також техніки гравірування, вітражу та петриківського розпису, – ділиться думками Марія Майор.

Утім найбільше умілиця мріє про те, аби розширити коло однодумців та відвідати відомі світові виставки хенд-мейду.

Марина АЛДОН

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах