43354
10:59 17.062024

У Перечині пишно цвітуть дерева щастя – катальпи

Цікаве 7616

2024 рік оголосили роком квіткового туризму на Закарпатті. Отож є привід написати про унікальну алею катальп у Перечині, про яку ще ніхто не писав. А вона варта уваги і може стати черговою туристичною локацією.

Що ж це за таке дерево катальпа? Назву ви можете і не знати, але бачили. На початку літа дерево пишно цвіте, квіти неймовірної краси, восени на ньому з’являються довгі стручки, які тримаються рік.

На території Перечинського опорного ліцею імені Героїв 68-го батальйону росте понад 20 чудових катальп заввишки 6-8 метрів. Їхній вік – близько 60 років. Алеєю, яка знаходиться зліва, часто прогулюються люди пенсійного віку. Ганна Іванівна зізналася, що не знає, як дерево називається, але дуже любить його за красу, пишне цвітіння, неймовірний аромат.

З 1962 по 2022 рік тут функціонувала школа-інтернат, спочатку для так званих панських дітей, а потім для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Василь Коба очолив заклад 1990 року і працював на посаді директора понад 30 років. З кореспонденткою «Карпатського об’єктива» поділився спогадами про ці декоративні дерева:

– Коли я прийшов працювати в інтернат, дерева були уже великі, цвіли, плодоносили. Видно, їх висадили тоді, коли озеленювали територію закладу. Дерева справді гарні, але вони додавали нам додаткової роботи. Квіти та лопатки осипалися і встеляли всю землю, ми постійно їх прибирали, підмітали територію. Два дерева похилилися, діти по них любили лазити, аби не сталося біди, ми їх зрізали. Що цікаво, я їздив на семінари по області, по Україні, але на території жодного інтернату не бачив катальп, – додав Василь Федорович.

Довідково

Ката́льпа (Catalpa) – рід квітучих дерев родини біньйонієвих. Його представники поширені у теплих та субтропічних регіонах Північної Америки, Карибів, Східної Азії. Є декілька видів катальп. Більшість представників роду мають великі розміри та широку крону, хоча в садовій культурі вирощують невисокі (до 3-5 метрів) екземпляри, часто щеплені, які адаптовані до холодного клімату. Катальпа прекрасна – найгарніша. Білі квіти схожі на квіти каштана, водночас нагадують квіти орхідеї. Листя велике, серцеподібне. Тривалість життя дерева – близько 100 років. Плоди: довгі стручковоподібні коробочки 15-45 см завдовжки, 6-8 мм завтовшки.

В реалі природного проживання катальпу охрестили «деревом щастя», так як для місцевих жителів, ще з часів племені майя, воно стало не просто деревом кисню, прикрасою саду та інгредієнтом для народних рецептів, а і особливим символом, що несе віру, радість, тепло і задоволення.

Катальпа має ще і другу назву – макаронне дерево. Таку назву отримала через свої плоди, які схожі на довгі макарони – спагеті.

Завдяки великому листю, катальпа є улюбленим місцем для багатьох птахів, котрим надає притулок від дощу та вітру.

З деревини виготовляють гітари і використовують у суднобудівництві.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах