43231
09:49 5.052024

Іде тепло. Чи варто закарпатцям засмагати

Цікаве 1575

Літо на порозі, а разом із ним починається сезон відпочинку та відпусток. Мова не про поїздки на море, а про звичайне проведення часу неподалік домівок десь на природі. Більшість краян саме такому виду дозвілля і надають перевагу. Причини і в фінансах, і в ситуації в державі, і в зайнятості.

Тим не менше, багато хто з приходом тепла любить підставляти обличчя яскравим променям сонця. Чи варто це робити? Чи безпечною є засмага? Якому виду засмаги надають перевагу краяни – натуральному чи в соляріях? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

У всьому треба мати почуття міри

Зараз модно мати смагляву шкіру. І в той же час навіть у наукових колах точаться гострі дискусії про те, що опромінення ультрафіолетом може мати шкідливі наслідки для організму. Тож чи варто ризикувати собою заради краси?

«Загалом сонячне проміння є корисним для людини, – розповідає «Карпатському об’єктиву» косметологиня з Ужгорода Маріанна Гурська. – Воно сприяє виробленню вітаміну D, який важливий для здоров’я кісток та імунної системи. Сонячне світло може навіть підвищити рівень серотоніну в мозку, що покращить настрій та зменшить ризик депресії. У помірних кількостях воно може допомогти зменшити ускладнення на шкірі, наприклад, від акне. Засмага може зменшити вигляд плям і рубців, зробити епідерміс більш рівним та однакового кольору. Проте важливо пам’ятати про належний захист від сонця, щоб уникнути зайвого пошкодження шкіри».

Також фахівчиня наголошує, що засмага може бути й шкідливою, тому вигріватися на сонці варто обережно.

«Як би ми не любили ніжитися під теплими променями, їхній ультрафіолет може нести й загрозу для нашого самопочуття і навіть життя, – переконує вона. – Передусім якщо шкіра є проблемною, це може ще більше погіршити її стан. Навіть більше – викликати появу меланоми. Небажаним є надмірне захоплення тепловими процедурами і для здоров’я очей, адже може спричинити появу катаракти. Варто пам’ятати і про те, що ультрафіолетове випромінювання викликає раннє старіння та втрату еластичності шкіри, появу зморшок, пігментації. Надмірна любов до засмага може стати ще й причиною сонячного, теплового удару та інших проблем, пов’язаних зі здоров’ям, особливо у людей зі зниженою терпимістю до тепла. Отже, завжди необхідно пам’ятати про правильний захист від сонця, користуватися кремами з фільтром від УФ-випромінювання, закривати голову капелюшком та захищати від сонця відкриті ділянки шкіри, особливо під час тривалого перебування на відкритому повітрі. Тобто, відпочинок відпочинком, засмага засмагою, але у всьому має бути почуття міри».

Оскільки мати смагляву шкіру хочеться декому у різні пори року, багато хто з закарпаток надає перевагу відвідинам солярію. Тим більше, що такі процедури зараз рекламуються практично на кожному кроці. Але чи є вони безпечними?

«Засмагання у солярії може мати самі такі ж негативні наслідки для здоров’я, як і при засмага на сонці, а іноді ще й бути більш загрозливим, ніж у природних умовах. Передусім це стосується найгіршого – раку шкіри. І мова – про солярії як старого, так і нового типу. Якщо дійсно хочеться мати гарну засмагу, краще всього вдаватися до найбільш безпечних методів, користуватися захисними кремами та обмежувати час свого перебування під дією ультрафіолету. Крім того, бажано не засмагати у періоди найбільшої активності сонця, а також пам’ятати про зволоження шкіри. При цьому рекомендую за можливості проконсультуватися з лікарем-дерматологом, – запевняє Маріанна Гурська.

Сонце, солярій чи автозасмага?

Мукачівка Оксана Юришинець надає перевагу натуральній засмазі. Зізнається, що суть її не в тому, аби мати інший колір шкіри, а власне у контакті з довкіллям.

«Для мене не має значення, чи це поїздка на море, чи похід до річки, головне, аби поруч була природа. Саме вона додає сил, оздоровлює, загартовує, змінює, наповнює нас ресурсами та енергією. Не проводжу біля річки дуже багато часу, та щоразу, коли випадає така нагода, іду покупатися і погрітися на сонечку. При цьому не люблю басейни, аквапарки, мене не цікавить солярій. Головне – бути якомога ближче до наших першовитоків і уникати штучного», – наголошує жінка.

За її словами, раніше наші пращури багато працювали на землі, не боялися обгоріти на сонці і були здоровішими, ніж більшість сучасників.

«Так, колись було менше радіації, але й зараз ситуація в нашому краї не є такою вже катастрофічною. Екологічний стан довкілля не ідеальний, та все ж набагато кращий, ніж у інших регіонах. У нас гори, ліси, чисті ріки, озера. Цими благами потрібно користуватися, вони безкоштовні і доступні всім», – наголошує жінка.

А хустянка Діана Боршовська через зайнятість декілька разів на тиждень відвідує солярій, бо їй не подобається годинами пектися на сонці.

«Протягом майже цілого року 2-3 рази на тиждень іду в солярій. Там достатньо поніжитися хвилин 10-15 за сеанс. Ефект видно уже після першої процедури. Митися після солярію не можна всього дві години. На річці ж шкіра червоніє, обгорає, потім облізає, а засмага швидко зникає. Ціни на такі процедури досить демократичні 10-25 гривень за хвилину, залежно від салону. При цьому засмага є рівномірною, гарною, може триматися іноді навіть 3 тижні. 500-600 гривень у місяць на свою красу може знайти будь-яка жінка. Це – не так уже й багато. Крім того, треба подбати про засоби для догляду за шкірою – різні лосьйони, олійки, креми. Це – гривень 700-1200. Їх вистачає на 2-3 місяці. Але знову ж таки… іноді ми спускаємо на вітер набагато більші суми», – розмірковує вона.

Дівчина переконана, що бажаний відтінок шкіри можна отримати тільки завдяки штучним процедурам.

«Ніде на природі не можна засмагнути саме так, як хочеться. Цього можна досягти лише за допомогою солярію. Знаю, що про негативні наслідки багато говориться, але мене це не зупиняє і не лякає. Поки молода, хочу не заощаджувати на зовнішності. Після солярію, щоправда, потрібен спеціальний догляд за шкірою, але дбати про неї все одно необхідно, аби якомога довше зберегти свіжою і гарною», – стверджує хустянка.

Валентина Ковач із Тячева стверджує, що взагалі не любить засмагати, але в той же час від сонця не ховається ніколи.

«Аби цілеспрямовано йти до Тиси тільки для того, щоб шкіра стала темнішою – ніколи. Це – не моє. Іду на річку, щоб поплавати, відпочити, насолодитися краєвидами. Ціле літо працюю на городі, тож іноді навіть обгораю… але це – ненавмисне. Якщо ж уже дуже кортить щось змінити у зовнішності, є автозасмага. На тіло наноситься спеціальна речовина і шкіра стає шоколадною. Тримається колір недовго, декілька днів, змивається звичайною водою, що для мене особисто є перевагою. Донька, зокрема, такою «фішкою» користується доволі часто. Молодь загалом добре знається на різних хитрощах і підказує батькам як краще дбати за своїм виглядом», – ділиться думками закарпатка.

На засоби для автозасмаги, за словами жінки, вона витрачає не більше 300 гривень на рік. Впевнена, що це й дешевше, і безпечніше, ніж відвідини солярію… і при цьому не виключає можливості отримати вітамін D від сонця та ще й насолодитися принадами природи.

Як би наші краяни не відпочивали, якому б виду засмаги не надавали перевагу, можливість оздоровитися в натуральних умовах не відкидає ніхто… бо ж на природі не лише шкіра набуває іншого відтінку, але й зміцнюється весь організм. Головне – не забувати про правила безпеки…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини