43139
18:15 14.042024

Весняне перезавантаження: дизайнерка розповіла, як дешево оздобити оселю

Цікаве 5560

Весною, коли просинається природа, усім нам хочеться змін… адже й людський організм реагує на все по-особливому. Тож ми прагнемо перетурбацій: у гардеробі, у думках, у тому, що нас оточує. Хочеться якомога скоріше сховати все зимове і спрагло вдихати перше тепло на повні груди.

Утім коштів на великі серйозні зміни у більшості не вистачає. Особливо на те, що стосується перестановок у квартирі чи будинку. Утім можна внести трохи барв та особливого настрою й без великих вкладень. Як це зробити? Що найбільш доречно прибрати і що встановити у оселі? Про це «Карпатському об’єктиву» розповіла дизайнера інтер’єру з Ужгорода Катерина Боршош.

Бодай якісь деталі змінюють усі

Звісно, інтер’єр мрії за один день не створити і без великих витрат не обійтися. Утім надати тому, що вже є у житлових приміщеннях більшої гармонійності та комфортності, цілковито реально.

«Безумовно, до весни ніхто не купує колекцію нових меблів, не змінює плитку на кухні і не переклеює шпалери в кімнатах. До цього потрібно бути готовим як фінансово, так і психологічно. Кожен сезон змінювати весь інтер’єр нереально, бо це дуже затратно. Проте деякі деталі усе ж доречно робити сезонними. Тоді у помешканні завжди віятиме новизною і свіжістю. Наприклад, до Різдва та Нового року ми ставимо ялинку, розвішуємо гірлянди, до Великодня робимо писанкове дерево з мальованими яйцями. Утім я не буду концентруватися на святах, адже весною все одно кожна господиня робить генеральне прибирання і змінює в оселі бодай штори, тюлі, скатертини на столах на більш барвисті і яскраві. Так робили і наші пращури, цього дотримується й зараз основна частина краян», – каже фахівчиня «Карпатському об’єктиву».

За її словами, більшості з нас потрібне функціональне і гарне житло, а для того, щоб воно було таким, потрібно мати смак і бажання щось змінювати довкола себе.

«Розумію, що послугами дизайнерів користуються у такі непрості часи далеко не всі, але можна знайти певні ідеї навіть самостійно, переглядаючи готові проекти спеціалістів у Інтернеті. Це може надихнути абикого. Не обов’язково копіювати побачене, можна зробити по-своєму. Головне – не боятися ризикувати. Маю на увазі не кардинальні зміни, а певні елементи, декор. Навіть фахівець може не догодити клієнтові, адже поняття про красу у людей можуть розбігатися, або замовник може бути не готовим до серйозних модифікацій, не розуміти специфіку стилів. Єдине, про що прошу всіх, не перевантажуйте простір, не зловживайте кольорами, бо квартира чи дім – це веселка, поєднуйте дві-три барви, але не п’ять чи сім», – зізнається пані Катерина.

Тож що все ж варто змінити у помешканні весною?

«Передусім домінувати повинні світліші кольори, доречним буде зелений, лимонний, як символ рослинності, рожевий, білий, жовтий, як цвіт дерев. Вони додають житлу свіжості та енергії. Варто навесні після прибирання змінити у квартирі текстиль. Саме ці вироби повинні бути легкими, можливо з принтами, мають створювати весняну атмосферу. Це стосується штор, подушок на диванах, покривал для ліжок, за можливістю килимів. Варто також додати декілька живих рослин. Це можуть бути кімнатні квіти, або букети у вазі. Навіть просто зріжте декілька гілок плодових дерев, нехай вони розквітнуть у воді, або чудово підійдуть вербові віти з котиками чи листям. Це не лише прикрасить інтер’єр, але й додасть приміщенням живої енергії. Як на мене, такі кроки зовсім не потребують додаткових витрат, але в той же час створять атмосферу свіжості», – запевняє Катерина Боршош

Декор має додавати затишку

А що робити з декором, чим краще оздобити житло?

«Одразу наголошу, що якщо є можливість, навесні доречно змінити масивні дерев’яні журнальні столики на скляні, більш повітряні. Якщо немає такої змоги, варто обирати світлі скатерті. Не слід забувати і про освітлення. Максимально використовуйте природне світло, відкриваючи штори та жалюзі. Це додасть яскравості та свіжості простору. Що ж стосується власне декорування, то можна своїми руками з природних матеріалів хоча б для холу чи вітальні, або ж коридору зробити якість картини з квітковими орнаментами, повісити натюрморти, пейзажі з водоймами. Навіть якщо ви не вмієте малювати, щось нафантазувати можна. Також можна використати різні декоративні елементи, наприклад, на тематику Великодня – підсвічники, ароматизовані свічки, писанки, статуетки великодніх кроликів, курчат, пташок. Ну і пам’ятайте про рослини. Вони завжди додають спокою, піднімають настрій, надихають», – стверджує дизайнерка.

Фахівчиня переконана, що затишок потрібно створювати не лише в самому приміщенні, але й на балконах та лоджіях, якщо вони є.

«Оздоблення балкону весною може перетворити його на привабливе місце, де залюбки можна насолоджуватися природою та свіжим повітрям. Якщо людина полюбляє рослинність, то там взагалі можна створити райський куточок. Аби висадити міні-сад, не обов’язково мати присадибну ділянку. Балкон чудово підійде. Тільки потрібно обирати невисокі квіти та рослини, бажано, квітучі, але щоб вони підходили до клімату. Горщики з квітами можна й підвісити, аби їх було видно з вулиці. Вони можуть нагадувати вертикальний сад. Це ефективний спосіб використати обмежений простір і додати кольору до вашого балкону. Слід пам’ятати й про ліхтарики та загалом освітлення. Для створення затишної атмосфери можна використати навіть гірлянди. Помістіть на балконі не надто громіздкі меблі – невеличкий диван, чи столик зі стільцями, крісла з м’якими подушками, щоб там можна було випити кави, почитати книгу, посидіти за ноутбуком чи просто помилуватися довкіллям. Чудово підійдуть і усілякі садові аксесуари, такі як фонтани, статуетки, імпровізовані повітряні млини, щоб створити унікальний дизайн балкону. Такий куточок стане дійсно комфортним та приноситиме задоволення і радість кожен день. Якщо ж до душі вирощування городніх культур, то замість квітів у гарних декоративних горщиках можна висадити полуницю, цибулю, помідори, огірки і загалом що завгодно. У такому випадку можна поєднати корисне з приємним», – запевняє закарпатка.

Якщо ж людина мешкає у приватному секторі і має власне подвір’я, як можна скрасити його?

«Оформлення подвір’я до весни може бути захопливим проектом, що перетворить земельну ділянку в привабливе та затишне місце для відпочинку та розваг. Цим зазвичай займаються ландшафтні дизайнери і їх у області є багато, вони всі є хорошими спеціалістами і добре знаються на тонкощах своєї роботи. Від себе особисто можу дати тільки декілька скромних порад. По-перше, якщо є кошти, розгляньте можливість створення красивого дизайну для подвір’я, зверніться до фахівця. Самотужки ж постарайтеся використати хоча б комбінацію газону, квітників, кущів та дерев, щоб створити різноманітний та естетично привабливий ландшафт. Для квітників вибирайте рослини, які максимально довго цвітуть і підходять для експозиції, та розташовуйте їх у відповідності до висоти та кольору, щоб створити красиві композиції. Розгляньте можливість створення садових доріжок та стежок, які будуть проводити вас через подвір’я до зон відпочинку, до городу та саду. Використовуйте натуральні матеріали: камінь, гравій, дерево, або ж плитку. Це додасть вишуканості та певної родзинки. Зону відпочинку облаштуйте меблями, які може собі дозволити. Це можуть бути плетені вироби з лози, дерев’яні столи, стільці, лавки або гойдалки. Додайте затишні текстильні матеріали, подушки та килими для створення комфортної атмосфери. Зробіть якість додаткові садові акценти. Встановіть мініатюрні фонтани, скульптури, статуетки, щоб прикрасити подвір’я. Розгляньте можливість додавання освітлення, щоб створити атмосферну освітлену обстановку ввечері. Використовуйте ліхтарі, ліхтаріки, світлові гірлянди або вбудоване освітлення для підсвічування ключових елементів вашого ландшафту. Використавши хоча б ці ідеї, можна створити вражаюче та привабливе подвір’я, яке стане улюбленим місцем для всієї родини протягом не лише весняних місяців, але й літа та осені», – зазначила пані Катерина.

Загалом для створення краси та затишку не обов’язково витрачати великі кошти, тим більше, якщо в людини багата фантазія та золоті руки… А закарпатці, як відомо – люди не лише неймовірно працьовиті, але й дуже винахідливі!

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах