43119
12:32 3.042024

Сезонне безсилля. Як із ним борються закарпатці

Цікаве 2535

Нарешті на календарі весна. Часом навіть сонце пригріває сильніше. Тим більше, що ще з лютого почали розквітати перші проліски, шафрани, підсніжники, ряст. Але разом з тим зранку ще більше хочеться поспати, як взимку, кава не допомагає, організм не в тонусі та й настрій не завжди є піднесеним.

Що ж це за дивний стан? Як боротися з весняною втомою? Як почуватися більш енергійно та життєрадісно? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Не хвора, а квола

Закарпатці нарікають на брак життєвих сил та погіршення самопочуття. При цьому відчувається, що це не ознаки якогось захворювання, а просто знесилення. Але від чого? Адже впродовж зимових місяців можна було відпочити від садових та городніх робіт, більше поспати і менше рухатися…

«Ніби й не хвора, але почуваюся кволою. Мушу пити зранку по 3 кави. Інакше сплю на роботі. Та й продуктивність праці геть впала. Ні настою немає за щось братися, ні сил. Млявою стала, без потреби навіть на вулицю не виходжу. Купила собі в аптеці вітаміни, аби підкріпити організм, бо апатію до всього відчуваю», – запевняє ужгородка Андріана Готра.

«Природа прокидається, а я засинаю. Та й збуджена чомусь, постійно знервована. Настрій ніякий. Працюю через силу, їсти не хочеться, нічого в душу не лізе. Можливо, це якась весняна депресія або щось подібне. Можливо, й до лікаря піду, якщо за тиждень-два не пройде», – стверджує мукачівка Уляна Павлич.

«Весною нам не вистачає вітамінів. Щороку у березні-квітні почуваюся напівсонною та розбитою. Звісно, цей стан не вічний, потім проходить, але неприємно, коли половину дня потрібно налаштовуватися на те, аби щось зробити. Приймаю харчові добавки, щоб нормалізувати свій стан. Кава не допомагає, сил не додає», – зізнається хустянка Наталія Рокосовик.

На жаль, подібних скарг від краян чимало. Комусь хочеться більше часу провести у ліжку, хтось нарікає на розлади харчування, хтось на поганий настрій, знервованість.

Усе це насправді є проявами весняної втоми, коли після довгої зими справді організм знесилений через брак сонячного світла, менше природних вітамінів у раціоні та певні нереалізовані очікування від життя.

Їжа та відпочинок – головне

На думку лікарів причин подібного стану може бути декілька.

«По-перше, справді дається взнаки брак вітамінів та різних корисних мікроелементів. Їжа – як бензин для автомобіля, це – заряд для нашого організму. Бо ж більшість процесів, які відбуваються в нашому тілі залежать саме від неї. По-друге, є чинники, які відбуваються попри нашу волю. Це – стрибки атмосферного тиску, збільшення тривалості світлового дня, вища температура повітря. На гіперчутливих людей це все дуже діє. Як? Підвищенням чутливості, дратівливості, пониженням уважності, імунітету, загальною слабкістю. До речі, жінки більш гостро відчувають сезонні зміни за чоловіків», – розповідає «Карпатському об’єктиву» лікарка з Хуста Марія Волощук.

Тож що робити, аби впоратися з цим станом?

«Передусім потрібно подбати про харчування, приймати якомога більше вітамінної їжі і менше безкорисної та шкідливої. Раджу хоча б тимчасово відмовитися від фастфуду, газованих напоїв, печива та цукерок. Звісно, потрібні овочі та фрукти. При цьому до тепличних огірків та помідорів варто ставитись обережно, вони можуть бути небезпечними. Але є в нас морква, капуста, цибуля, буряк. Можна робити салати. Із фруктів підійдуть яблука, банани, мандарини, хурма, ківі, апельсини. У ціновому еквіваленті вони є відносно недорогими на відміну від, скажімо, ранньої полуниці. Але якщо потягнуло на ягоди і маєте можливість купити їх, не відмовляйте собі. Просто перед вживанням відмочіть 10-15 хвилин у підсоленій воді, аби вийшла з них «хімія», – наголошує медикиня.

Крім того, за словами лікарки, не потрібно собі відмовляти у денному сні.

«Хоча б у вихідні кожен може собі дозволити поспати тоді, коли хочеться. Денний сон важливий, він допомагає знешкодити надлишки гормону стресу, крім того, зміцнює серцево-судинну систему. Лягайте спати раніше, аби була можливість довше поспати. Відпочинок має значення у всі пори року, але весною особливо. Зашкодити він точно не може. Краще повноцінно виспатися, ніж «підбадьорювати» себе енергетиками або кавою. Також, аби виводилися токсини, потрібно пити багато рідини. Про норми говорити не буду, у кожного вони свої», – запевняє Марія Волощук.

На думку фахівчині, також важливо проводити багато часу на свіжому повітрі.

«Це може бути будь-яка активність, не обов’язково пробіжки. Можна просто гуляти. Рух активує нервову систему, додає бадьорості. Якщо робота не дуже далеко, можна пройтися до офісу пішки, або поїхати на велосипеді. Утім найкращими є прогулянки парками, скверами, лісом, місцевістю з деревами, водоймами, свіжим повітрям. Одразу не долайте великі відстані, збільшуйте навантаження поступово. Весною дуже важливо якомога більше були на вулиці у сонячну погоду, але якщо ви вирішите поблукати з парасолькою під дощем – теж чудово», – стверджує медикиня.

Весна – період змін

А що навесні відбувається з нашою психікою? Адже часто наш стан залежить напряму від думок. Весною ж багатьом із нас притаманні часті перепади настрою.

«Наше тіло пов’язане із циклами. Хочемо ми того, чи ні, природа та погода на нас впливають. І не лише на тіло, але й на розум. Звісно, весняне сонце нас відроджує, але також відомо, що перед настанням ранку ніч найбільш темна. Тож так і з нашим організмом. Після зимової сплячки ми, як і дерева, повертаємося до більш активного життя. Тому логічно, що ми ще мляві і нам для відновлення потрібні додаткові сили. Для цього у фізичному плані можна приймати вітаміни чи біологічні добавки, а у психологічному – потрібно просто навчитися розслаблятися», – каже ужгородська психологиня Юлія Сміляк.

Але де ж брати енергію?

«Відновлює енергію сон та їжа, але не всяка, а збалансована і вітамінна. Це ж покращує ще й імунітет. Потрібна також помірна фізична активність, корисними є прогулянки. Аби зменшити стрес та втому, перегляньте та впорядкуйте свої справи, правильно організуйте роботу та відпочинок, знайдіть час для того, аби зайнятися ще й улюбленою справою, почитати книгу, подивитися фільм. Розподіліть день так, аби не перевантажувати його роботою. Використовуйте стратегії релаксації. Це може бути медитація, йога або глибоке дихання, що допомагає зняти напругу і покращити самопочуття. Не ізолюйте себе від інших, контактуйте з рідними та друзями, спілкуйтеся. Це – одна з форм відпочинку», – зазначає вона.

За словами фахівчині, весна – чудовий час для того, аби починати щось нове, що може дуже позитивно вплинути на психічний та емоційний стан.

«Весною ми можемо починати писати новий аркуш у книзі нашого життя. Не обов’язково змінювати професію. Це може бути нове хобі, або якась додаткова справа. У такі періоди з’являються нові ідеї, а це підносить і надихає, тримає нас на позитиві та додає оптимізму. Загалом дуже рекомендую займатися саморозвитком, читати відповідну мотиваційну літературу. Крім того, корисно зайнятися садівництвом, адже зараз саме пора початку польових робіт. Це не мусять бути грядки, сад чи виснажлива праця на землі. Ідеально підійде квітникарство. Прямо у квартирі! Пересадіть рослини, причепуріть квіткові горщики, висадіть у вазони редиску, цибулю, мікрогрін. Це буде і корисно, і смачно!», – запевняє психологиня.

Загалом весна насправді прекрасна. І будь-які тимчасові незручності минають при осмисленні їх та дотриманні простих рекомендацій. Як би там не було, а невдовзі цвітіння природи додаватиме більше позитиву у наше життя, сонечко ще більше зігріватиме, зелень заворожуватиме… ми ж відчуватимемо все більше й більше бадьорості та натхнення.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах