42522
08:35 25.122023

Новорічний стіл: що готують закарпатці та скільки готові на це витратити

Цікаве 4096

Новий рік уже практично на порозі і закарпатці активно скуповуються продуктами, традиційно нарікають на подорожчання і ретельно планують видатки. Через війну багато хто планує відзначати свято скромно, але все ж усі збиратимуться з родиною і разом вечерятимуть.

Тож що наші краяни планують готувати і на який бюджет розраховують? Що має бути на столі і яких продуктів усе ж краще уникати? Відповіді шукав «Карпатський об’єктив»

Пращури святкували без риби та курки

Новий рік ніколи не був головним зимовим святом для закарпатців. Більш ретельні приготування завжди відбувалися перед Різдвом. Однак за радянської доби саме проводи старого року і зустріч нового відзначали найбільш помпезно. Деякі традиції прижилися і в нашому краї…

«У наших краян особливих традицій щодо Нового року немає. Наприклад, до Різдва відбувалися у всі часи різні дійства, церковні таїнства, обряди ворожіння дівчат, полювання на босоркань. До нас дійшли незмінні колядницькі звичаї та усілякі забобони… На Закарпатті не було ні Діда Мороза, ні Снігуроньки, до діток із подарунками приходив Мікулаш, чи Миколай та Ийзушко, тобто Ісусик. На цьому все. Ялинки ставили та причепурювали тільки найбільш заможні, а прості люди почали їх ставити у кожній хаті тільки відносно недавно. Але все ж, деякі новорічні звичаї пращурів до наших часів збереглися. Наприклад, 31 грудня під поріг ставили сокиру, щоб до оселі не проникла ніяка нечиста сила. Або ж купали дітей у діжках із монетами, аби були багатими. Чи господар обходив зі снопом сіна всю худобу і кланявся їй, аби давала приплід та молоко, а кури – яйця. Також парубки ходили віншувати чи колядувати дівчатам. Що ж стосується власне застілля, то воно було суто родинним. Пили у основному компоти та домашнє вино. Готували страви здебільшого зі свинини. Але риби та курки на столі бути не мало: «щоб куриця не розтеребила гроші, а риба не забрала за течією щастя». Також під святкову скатерть ставили гроші, аби цілий рік водилися в хаті», – розповідає «Карпатському об’єктиву» ужгородський краєзнавець Іван Туряниця.

Щодо меню родини на цьогорічне свято, то чоловік зазначає, що воно скромне і витрати на застілля родина планує до тисячі гривень.

«У нас буде торт, картопля з реберцятами запечена у духовці та овочеві салати. На столі – пляшка шампанського на всю родину. А це: ми з дружиною та син із невісткою. Діточки питимуть солодку воду і отримають пакунки з цукерками. Ніяких олів’є та оселедців під «шубою» у нас немає давно. Для мене ці страви пов’язані з неприємними спогадами і дружина не готує їх уже років 20. Таким чином ми повечеряємо і підемо спати. Як на мене, бурхливі святкування у період війни взагалі не на часі для усіх!», – запевнив чоловік.

Дракон любить м’ясо… і траву

А що б мало бути на столі напередодні настання року Дракона? Про це знає астрологиня з Миколаєва, яка наразі мешкає у Мукачеві Катерина Вітовська.

«Рік Дракона настане 10 лютого 2024 року. Тому наша новорічна ніч є тільки символічною. Але, аби цю міфічну тварину не розгнівати, дехто готується до зустрічі з нею уже. Але Дракон у нас буде не простим, а зеленим та ще й дерев’яним. Тож частувати його потрібно не тільки м’ясом, але й рослинним меню. Звісно, на столі повинно бути багато салатів та фруктів. Підійдуть також різні закуски з морепродуктами. Але наїдки мають бути свіжими і не варто використовувати напівфабрикати. Дракон любить розкіш, тому підійдуть якісь екзотичні страви, запечений лосось, або равлики з сиром. Загалом м’яса має бути багато, бо як-не-як у всіх казках дракони не є вегетаріанцями. Можна приготувати індичку під журавлиним соусом, скумбрію з грибами, шашлик із баранини. Також варто подбати про горіхи. Вони символізують здоров’я. Підійдуть будь-які, але найкращими є кедрові та мигдаль. Щодо фруктів, то обирайте зелені та червоні. Це – яблука, гранати, полуниця тощо. Також Дракон не відмовиться від бутербродів із червоною ікрою. Ну і не забувайте про рис. Він хоч і не вважається у нас святковою стравою, але у китайців асоціюється з достатком. Його можна використати, скажімо, для салату з крабовими паличками», – запевняє астрологиня.

Щодо власного меню, то пані Катерина запевнила, що на Новий рік стіл у неї буде багатим.

«Як зустрінеш рік, так його і проведеш. На новорічний стіл я ніколи не скуплюся. Буду зустрічати разом із сестрою та друзями. Витратити планую до 10 тисяч гривень. У нас неодмінно у меню буде форель, сирні кульки, м’ясо свині та індички, картопля з котлетами по-київськи, різноманітні салати, із фруктів – червоний виноград та пітахайя. Також готуватимемо різну випічку і святковий торт. Пити плануємо шампанське та закарпатський коньяк», – зізналася пані Катерина.

Олів’є – не на користь!

А які страви на Новий рік є більш корисними для здоров’я? Що краще обирати для святкового меню? Це знає лікарка із Хуста Наталія Конолош.

«У першу чергу скажу, що всякі салати, заправлені магазинним майонезом є дуже шкідливими. Якщо вже дуже хочеться олів’є, то заправку для нього краще робити самостійно. Рецептів у Інтернеті зараз можна знайти вдосталь. Також не буде корисною для організму копчена м’ясна продукція. Це – шинка, ковбаси, навіть сир. Звісно, мало хто буде готувати до свята котлети на пару, але все ж зловживати смаженим також не раджу. Те ж м’ясо можна запекти в духовці з картоплею, броколі, цвітною капустою та помідорами і вийде дуже смачно та менш шкідливо. Крім того, непоганим варіантом є фаршировані яйця або гриби. Дуже добре, якщо є можливість приготувати усілякі овочеві салати, купити фрукти. Нехай це будуть просто яблука, мандарини, лимони. Звісно, на столі багатьох будуть солодощі. Однак краще їх не купувати, а готувати самостійно, бо кожна ґаздиня дбатиме про здоров’я родини і не використає для крему старе масло, чи сметану, термін придатності якої закінчився два тижні тому. Крім того, тісто може бути й із повидлом, домашнім сиром, чи яблуками. Сильно «налягати» на солодке також не рекомендую», – запевнила медикиня.

Вдома пані Наталія до свята не планує накривати розкішний стіл, Новий рік планує зустрічати тільки з чоловіком та донькою.

«Витрати у мене бюджетні, – стверджує вона. – До 2 тисяч гривень. Це – трохи м’яса, овочі та фрукти. Готувати буду філе курки в духовці з овочами, салат із капусти та зеленої цибулі, салат із капусти, яблука, моркви та авокадо, картоплю пюре, торт із замороженою полуницею, а також маю намір досить щедро запастися фруктами: яблуками, апельсинами, мандаринами, лимонами, виноградом. Загалом на Новий рік я і в попередні роки не влаштовувала великих святкувань. Цей вечір завжди проводимо тільки виключно у колі найрідніших людей. У гості не ходимо ніколи. До нас теж ніхто не йде. Укупі вечеряємо, дивимося телевізор та йдемо спати, можливо, ще трохи прогуляємося нічним містом».

Як бачимо, у кожного свої пріоритети, але все ж більшість закарпатців не планують влаштовувати з нагоди Нового року великих і помпезних святкувань. Середні витрати наших краян – невисокі, 1-2 тисячі гривень. Та й настрій, враховуючи події в держави, у більшості зовсім не піднесений. Багато хто каже, що зайві кошти краще задонатити тим, хто зараз має в них найбільшу потребу. І справді… На жаль, в Україні на зимові свята далеко не у всіх є навіть дах над головою, а також не всі можуть зібратися за столом разом із родиною… Тим не менше, усім без винятку хочеться побажати бодай трохи радості і піднесення у прийдешні святкові дні.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах