42327
12:06 30.102023

Травниця із Виноградова розповіла, якими лікарськими рослинами варто запастися восени

Цікаве 5682

Осінь – час збору не лише урожаю на городах, але й корисних рослин та ягід, які змінюють імунітет перед довгою холодною зимою. Закарпатські травники, які знаються на цінних властивостях рослин радять запаси робити не лише влітку, але й у вересні-листопаді. Збирати рекомендують цінні карпатські дари природи у екологічно чистих місцях – у лісах, біля річок, тільки не біля доріг і трас. Таким чином вони точно не нашкодять, а навпаки – покращать і здоров’я, і настрій.

Єлизавета Будої з Виноградова щоосені запасається кизилом (дереном), горобиною, калиною, шипшиною та обліпихою. Крім того, робить чималі запаси листя м’яти, малини, смородини для чаїв у холодну пору року. Чим корисні ці рослини? Із якими недугами допомагають впоратися? Які настоянки з них можна готувати? Про це закарпатка розповіла «Карпатському об’єктиву».

Кизил – король осені

Ще наші пращури щороку восени заготовляли кизил. Бабусі варили з нього варення, сиропи та просто висушували для чаю. Пані Єлизавета каже, що не дарма.

«Існує приказка про те, що якщо неподалік росте килиз, лікар людині не потрібен. Виникла вона на основі легенди про доньку багатого пана, яка сильно занедужала і до неї покликали лікаря з Візантії. Він оглянув дівчину, подивився у вікно і сказав, що повертається додому. Здивований батько поцікавився, чому. На його питання ескулап впевнено відповів, що у його саду росте найбільш цілюща з усіх рослина – кизил, тож його послуги відповідно не потрібні. Дівчина справді одужала після вживання чаю з кизилу, а лікаря пан щедро винагородив. Я б не була настільки категоричною щодо медиків, але принаймні можу із впевненістю сказати, що з профілактикою захворювань та лікуванням не надто важких форм недуг лікарські рослини точно впораються. Адже більшість із них входить до складу аптечних ліків. При цьому трави та ягоди є натуральними, без шкідливих хімічних добавок, а головне – безкоштовними, їх можна назбирати своїми руками і приготувати відповідні настоянки», – зізналася жінка «Карпатському об’єктиву».

Тож що такого цінного містить у собі кизил і що лікує?

«За фахом я фармацевт, хоча й зараз працюю на іншій роботі. А от народною медициною займалася ще моя бабуся, тож знання передала мені у спадок. Я завжди зважую, що людині можна давати, а від чого краще відмовитись. Завжди рекомендую консультуватися з лікарями. Не нашкодила стовідсотково жодній людині, а допомогла сотням. Одну й ту ж рослину для лікування різних захворювань кожному раджу вживати по-своєму, деколи потрібно поєднувати декілька трав для досягнення ефекту. Отже, кизил. Він неймовірно багатий на вітамін С, калій, натрій, кальцій, фосфор, магній і залізо. У ньому справді місяться всі речовини, здатні забезпечити нормальне функціонування організму. Найкраще вживати в сирому вигляді, не піддавати ягоди термічній обробці. Їх можна перемолоти, змішати з медом і лимоном та зберігати в холодильнику. Приймати по чайній ложці або додавати у чай, але не гарячий, а прохолодний. Кизил дуже добре покращує імунітет, допомагає захиститися від застуди та вірусних інфекцій. Достатньо щодня з’їдати протягом 10 днів по пів стакана плодів. Якщо у людини є проблеми з кишечником або шлунком, варто за годину до прийому їжі з’їдати десяток ягід. А щоб шкіра стала чистою і сяючою, не було прищів, вугрів та екземи, рекомендується вживати по 100 грам кизилу на добу. Ці червоні плоди також понижають рівень цукру в організмі, зміцнюють судини та зцілюють геморой. Варто з’їдати тільки 100-200 грам ягід впродовж 10 днів. Через тиждень, якщо ефект слабкий, можна повторити.», – наголосила вона.

Обліпиха від раку, а шипшина – від високої температури

Ще однією дуже корисною рослиною є обліпиха, яка росте навіть у садах декого з закарпатців.

«Обліпиха – це скарбниця здоров’я. У ній містяться вітаміни A, B, C, H, E, PP, K. Якщо болить горло, можна пожувати кашку з цих ягід, або їсти їх із медом. Знімає опухлість, біль, лікує ангіну. Також вона загоює різні рани, язви та пошкодження шкіри. Кора цієї рослини корисна навіть при онкозахворюваннях. Загалом я завжди кажу, що аптечні вітаміни – це синтетика, яка не має нічого спільного з живою енергією, раджу вживати натуральні продукти, – запевняє травиця. – Навіть листя обліпихи містить вітамінів у 10 разів більше, ніж лимон! Його також можна заготовляти для зимових чаїв. Ця рослина корисна і при анемії, і навіть при псоріазі. На смак, поки не стигла, кислувата, але коли дозріє, може бути солодкою і смачною. Навіть після термічної обробки у ній залишається чимало корисних речовин. Але найкраще ягоди заморожувати».

За словами закарпатки, ця рослина є натуральним антибіотиком, навіть покращує пам’ять та нормалізує сон.

«Регулярне вживання обліпихи знижує ризик виникнення пухлин, оскільки ці ягоди наділені сильними протираковими властивостями. Ягоди бажано їсти сирими і з кісточками. Саме в них містяться усі цілющі масла. Якщо болять суглоби, можна на основі спирту зробити обліпихову настоянку і протирати кінцівки. Дуже добре допомагає. Якщо хочете відновити серце після інфаркту, треба щоденно з’їдати від 50 до 100 плодів. При чоловічих та жіночих захворюваннях, корисно щоденно вживати 30-50 грамів обліпихи», – наголошує Єлизавета Будої.

Також закарпатка стверджує, що неймовірно корисною є й шипшина, а саме – її плоди.

«Цей кущ можна посадити навіть вдома у саду. Тільки не на вулиці, де завжди поруч інтенсивний рух автомобілів. Рослина гарно цвіте, практично, як троянда, а цілющих властивостей у неї безліч. Наприклад, якщо у когось висока температура, не треба бігти в аптеку. Варто залити узваром 2 столові ложки плодів шипшини та стільки ж – листя суниці лісової. Простий засіб допоможе не лише подолати нежить, але й застуду. Також ці ягоди чудово очищають організм від шлаків, нормалізують роботу печінки. Досить зварити чай і попити його впродовж 12 днів за 30 хвилин до прийому їжі. Стакан плодів заливаєте стаканом узвару, додаєте чайну ложку меду і ділите собі на три порції. Самопочуття покращиться точно, відчуєте приплив сил та енергії!», – запевнює вона.

Крім того, за словами пані Єлизавети, аби мати добру пам’ять потрібно вживати плоди горобини.

«Ця ягода допомагає боротися з атеросклерозом, її сік виводить із нирок камені, – наголошує жінка. – Плоди можна висушувати, а можна й заморожувати, аби мати запас під руками. Вона навіть радіацію з організму виводить. При цьому цілющими якостями наділені не лише самі ягоди, але й листя, квітки та кора. Плоди, для прикладу, зменшують рівень холестерину у крові, неймовірно корисні після бурхливих застіль та надмірного вживання алкоголю. Це – такий собі антипохмільний засіб. Настоянка на основі спирту з молодих голок дозволить покращити самопочуття при туберкульозі, чай із листя – при захворюваннях нирок та печінки, відвар із кори – при різних видах склерозу. Загалом горобина багата на корисні мікроелементи, із неї можна робити соки, сиропи, відвари».

Також перед зимою виноградівчанка рекомендує закарпаткам запастися листям малини, смородини, м’ятою, бо всі вони допомагають впоратися з застудою.

«Раджу мати завжди вдома натуральний мед, бо саме його найкраще додавати до чаю або їсти з ним терпкі на смак ягоди. Цукор не є корисним, а без підсолоджувала багато хто певні плоди просто не зможе проковтнути. Та й сам по собі мед є чудовими ліками від багатьох недуг. Загалом наші пращури травам надавали велике значення і були здоровими, жили довго. Кожна рослина наділена унікальними якостями, просто потрібно знати коли її вживати, із чим та в яких пропорціях. Бажаю усім бути здоровими, любити і берегти прекрасну карпатську природу! Тим більше, що цей дар ми отримали безкоштовно».

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді відбудеться благодійний захід на підтримку ЗСУ
18:25
Житель Рахова, судимий за крадіжку та розбій, тепер відповідатиме перед судом і за торгівлю наркотиками
18:07
Закарпатські поліцейські зафіксували 37 водіїв, які розмовляли по телефону за кермом
17:52
Мукачівські школярі відправлять 11 дронів на ЗСУ
17:41
$8000 за можливість незаконно потрапити до Румунії – підозрюваному переправнику з Мукачева обрали запобіжний захід
17:40
Жіноча команда «Минаю» здолала потужних суперниць
17:28
Майже 200 витоків газу в 10 будинках виявили газовики під час проведення технічного обслуговування
17:11
У Мукачеві завершилася «Спортивна Шкільна ліга» з футболу серед юнаків
14:58
Закарпатська митниця: найчастіше порушення митних правил фіксуються через недекларування товарів громадянами
14:33
Нацгвардійці Закарпатті відзначили день пам'яті і перемоги над нацизмом
14:16
Всі новини