42257
15:32 11.102023

Руся, білочка ужгородки, ловить комарів та любить ховатися між кімнатними рослинами

Цікаве 4721

Зазвичай осінь у багатьох асоціюється з опалим листя, збором урожаю та запахом гір. А який же карпатський ліс без маленьких спритних білочок? Їх дуже люблять діти і намагаються підгодувати, або навіть погладити.

Звісно, білочка – дика, а не домашня тварина. Її місце – на волі. Однак деколи так складаються обставини, що вона опиняється у чиємусь будинку і змушена жити у клітці. Найчастіше люди підбирають білченят, які випадають з маминого дупла, аби врятувати. Дехто ж заводить тваринку усвідомлено, купуючи її у тих, хто займається розведенням… Але не завжди пухнасті красуні потрапляють до людей навіть таким чином… Доволі незвична доля, зокрема, спіткала Русю, домашню улюбленицю ужгородки Емілії Штраус.

Як закарпатка врятувала білочку від загибелі? Як живеться Русі у квартирі? Чим вона любить ласувати і як проводить час? Про це ужгородка розповіла «Карпатському об’єктиву».

Білочка має коротку пам’ять

Русі трохи більше, ніж два роки. Вона мешкає з пані Емілією з літа 2021 року. Господиня знайшла її не у лісі… а посеред вулиці.

«Скоріш за все, білочку купили у зоомагазині і або викинули, або вона втекла від власників. Я знайшла її маленьким дитинчатком у дуже занедбаному стані – худу, покусану чи то котами, чи то собаками, з травмованою задньою лапкою. Вона не могла від мене навіть втекти. Спокійно дала себе спіймати. Розмістила оголошення у соцмережі, шукала господарів. Ніхто не відгукнувся. Пішли до ветеринара, обстежилися, проконсультувалися, пролікували малятко і білочка залишилася у мене. Кличку вона отримала одразу у день нашого знайомства, але згодом виявилося, що Руся – самець. Почала думати, як його назвати по-іншому. Однак потім подумала, що є таке, що й самок папуг називають Петями, Гошами, тож яка різниця, як називатиму свого рудого красеня. Головне, аби білченяти було у мене добре, аби воно було ситим і доглянутим», – розповіла «Карпатському об’єктиву» господиня.

Ужгородка зізнається, що Руся – дуже ручна тваринка, але у білок коротка пам’ять, тож якщо декілька днів їх не брати на руки, не бавитися з ними, вони знову можуть здичавіти.

«Білка вважається дуже запасливою мешканкою лісу, що постійно тягне до дупла різні шишки, горішки, жолуді. Насправді все трохи не так. Дійсно, ці милі створіння люблять запасатися їжею, але роблять вони це не через таку вже хазяйновитість, а просто забувають, що вже «комора» повністю запакована продуктами. У них настільки коротка пам’ять, що вони за 2-3 дні, навіть живучи у будинку, обличчя господаря можуть забути. Просто у багатьох ці тваринки живуть у клітках і в них мало контактів із ґаздами. Руся ж клітку хоч і має, але вільно стрибає по квартирі, може повисіти на шторах, перекинути вазон із квіткою на підвіконні, розбити вазу. Але я ніколи не сварю своє маля, бо така в нього природа – всюди пхати свою допитливу мордочку», – стверджує Емілія Штраус.

Для Русі дім – фортеця

Білка, навіть домашня, має мати свій будиночок, куди вона зноситиме запаси. У Русі хатинка також є. Проте білка проводить там небагато часу.

«Загалом у дикій природі білочки не дуже переймаються будівництвом «хатинки». Особливо самці. Ці пухнасті красені можуть спокійно оселитися у шпаківні на дереві, або у навіть у пташиному гнізді. Загалом білка в лісі може мати і 2-3 домівки. Домашня тваринка у нових умовах освоюється швидко, може їсти із рук, але коли має поганий настрій, може вкусити. Ці хвостаті ласунчики вдень полюбляють спати, а вночі готові веселитися. Тому краще, якщо у господаря є можливість відпочивати у іншому приміщенні», – зізнається жінка.

За словами господині, Руся дуже любить смачно поїсти і від пригощань не відмовляється ніколи.

«Білочки завжди повинні мати доступ до чистої прісної води. Крім того, вони мають бути не лише ситими, але й не позбавлені можливості робити собі запас продуктів… Я купую Русі корми для гризунів у зоомагазинах. Але крім того, білка любить різні ягоди, яблука, горіхи, насіння рослин, сухофрукти, а також бублики з медом. Я їх випікаю сама для сина і вона щоразу собі один-два краде. Гризе з особливим задоволенням. Залишки ж ховає у будиночку. Ще Руся є чудовим мисливцем за комарами та різними комахами. Також обожнює сир

. Важливо, що білкам не можна давати мигдальні горіхи! Продукти із вмістом цукру – також, тільки з додаванням меду. Смажена їжа – теж категорично заборонена. Бажано періодично прибирати будиночок, бо протягом тижня-двох там накопичується дуже багато їжі, яка з часом може псуватися. Загалом ці тваринки люблять чистоту і не будуть їсти з брудних мисок. Але купати їх не потрібно, вони самі дбають про свою гігієну!», – наголошує пані Емілія.

Вдома мають бути джунглі

Звісно, добре, якщо обстановка у помешканні для білки нагадуватиме природні умови. Тому ужгородка подбала, аби бодай одна із її кімнат була схожою на ліс.

«У мене трикімнатна квартира. У одній сплю я, у іншій – уже дорослий син. Третя, колишня дитяча, – джунглі для Русі. Там я поставила багато квітів у горщиках, насадила екзотичні дерева у вазони, принесла з лісу масивні сухі гілки, аби білці було комфортно. Білки ще й дуже люблять ховатися та гризти, тому для нашого хвостаня я встановила не лише хатинку у клітці, але й різні декоративні дерев’яні ящики», – розповідає ґаздиня.

Багато хто закарпатку питає, чому вона не відпустить Русю на волю і стільки морочиться з білкою, але жінка зізнається, що цього робити у її випадку не можна.

«Якщо тваринка жила у людей із маленької, у дикій природі вона не виживе, бо не вміє ні їсти собі шукати, ні захищатися від хижаків. Відпустити Русю у ліс означало б приректи на загибель. Звісно ж, більше домашніх улюбленців у нас немає. Колись хотіли купити кота, але тепер питання навіть не обговорюється, бо білочка має почуватися у безпеці. На всіх вікнах у нас москітні сітки, щоб малюк не втік. Двері на квартирі відкриваємо тільки тоді, коли Руся у себе в кімнаті. Тобто, якщо хтось приходить, знає, що потрібно трохи зачекати перед тим, як увійти», – запевняє Емілія Штраус.

Хоч білки і дуже милі та лагідні створіння, але навчити їх виконувати команди, як собак, на думку жінки, не можна.

«Максимум, що вміє Руся – це приходити на звуки свого імені. Тоді знає, що неодмінно отримає пригощання. Носити вам м’ячики чи клубочки білка не буде – забере собі і сховає у хатинці, десь між іншими «скарбами». Утім для того, щоб отримати ласощі, може вдаватися до різних хитрощів. Тому можу запевнити, що ці тварини досить розумні, люблять, коли їх гладять і почісують. Линяють білки двічі на рік. Але оскільки вони дуже маленькі, не можна сказати, що в період линьки шерсті з Русі по квартирі валяється багато», – стверджує пані Емілія.

Загалом, за словами ужгородки, білочки – неймовірно довірливі і лагідні тварини, але їм усе ж краще жити з собі подібними у лісах та парках.

«Навмисне я б ніколи не завела в якості улюбленця білочку. Але якщо так складаються обставини і «хвостика» потрібно рятувати, можу із впевненістю сказати, що в якості домашньої тварини ці руді красені нічим не гірші за хом’ячків, папуг, котиків та песиків!» – наголошує Емілія Штраус.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах