42136
11:32 31.082023

До Мукачева з’їхалися паломники з усього Закарпаття, щоб відзначити Успіння Пресвятої Богородиці

Цікаве 17318

28 серпня в церковному календарі греко-католицької та православної церкви – велике релігійне свято Успіння Пресвятої Богородиці. З давніх часів воно є храмовим для Мукачева.

Незважаючи на те, що цьогоріч Успіння припало на робочий день, понеділок, і надворі уже декілька днів стояла нестерпна спека, до міста над Латорицею прийшло багато паломників з усього Закарпаття, зокрема, з Ужгорода, Перечина, Великого Березного, Хуста, Тячева, Рахова, щоб отримати повний відпуст. Відпуст (індульгенція) – прощення гріхів, якому передує піст, молитва, розкаяння в гріхах, сповідь, причастя.

Святкові літургії відбулися в Свято-Миколаївському жіночому монастирі, в православному кафедральному соборі на честь Почаївської ікони Божої матері та Успінському греко-католицькому соборі. Обидві християнські святині знаходяться поруч, по вулиці Успенській (до квітня 2022 року вулиця носила ім’я Івана Федорова).

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» побувала на богослужінні в греко-католицькому соборі.

Передзін церковних дзвонів лунав із самого ранку, запрошуючи до храму на молитву. О восьмій відбулася Святкова Утреня. О 10.30 парафіяни та священники зустріли єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії владику Ніла. Згодом розпочалася Архієрейська Служба Божа, яка тривала понад 2,5 години. Люди займали чергу, щоб поклонитися чудотворній Мукачівській іконі Пречистої Богородиці, яка тримає на руках немовля. Просили про припинення війни в Україні, захист рідних та близьких, про зцілення від недуг.

Декілька священників сповідали вірників, а їх було чимало. Після закінчення Літургії сповідальники прийняли Святе Причастя. Всі присутні щиро молилися духовний гімн України «Боже великий, єдиний, нам Україну храни».

Потім відбувся святковий обхід із читанням чотирьох Євангелій та миропомазання.

Замість традиційних проскурів (дори) було печиво вітчизняних кондитерських фабрик, горішки зі згущеним молоком. Солодкі випічки можна було запити мінералкою та солодкою водою.

Звернула увагу, що біля собору не було традиційної торгівлі на празник з пацюрками, когутиками, лизалами, іконами, хрестиками та дитячими іграшками.

– У Мукачеві від цього відійшли, – пояснила мені пані Єлизавета.

Вірники говорили між собою, що цього року Успіння увійде в історію, як останнє свято, яке відзначалося 28 серпня. Наступного року Успіння Пресвятої Богородиці буде відзначатися за новим церковним календарем 15 серпня.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах