42094
16:38 23.082023

Військові можуть безкоштовно відвідувати музеї Закарпаття (ПЕРЕЛІК)

Цікаве 2609

Під час повномасштабного вторгнення рф закарпатські музеї продовжують працювати, надаючи послуги туристам та підтримуючи економіку країни. Разом з цим ці заклади стають місцем для емоційного відновлення  військовослужбовців, які проходять реабілітацію чи ротацію на Закарпатті.

Управління туризму та курортів Закарпатської ОВА інформує про перелік музеїв області, відвідування яких для військовослужбовців ЗСУ є безоплатним.

Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького – Ужгородський замок

Зібрання музею нараховують близько 110 тисяч експонатів, які знайомлять з багатовіковою історією та культурою Закарпаття.

Безкоштовно відвідувати музей можуть:

  • військовослужбовці ЗСУ
  • працівники ДПСУ (прикордонники)
  • працівники Національної поліції
  • працівники Нацгвардії
  • працівники СБУ
  • працівники ДСНС
  • учасники бойових дій
  • особи, які належать до осіб з інвалідністю внаслідок війни
  • учасники війни
  • члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни
  • члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Мукачівський історичний музей – замок Паланок

Паланок є цінною пам’яткою історії та військової архітектури ХIV-ХVII ст. Історію замку й Закарпаття в деталях відтворюють експозиції історії етнографії, природи та старожитностей. Право безкоштовного обслуговування (за наявності відповідних посвідчень) мають: військовослужбовці ЗСУ, ветерани ВВВ; інваліди війни та діти війни; учасники бойових дій та учасники АТО/ООС.

Закарпатський музей народної архітектури та побуту – Ужгородський Скансен

Ужгородський Скансен складається з архітектурних перлин старовинного закарпатського села і зразків найдавніших та найпоширеніших видів народного ужиткового мистецтва, один із перших в Україні музеїв просто неба.  Вхід для військовослужбовців ЗСУ – безкоштовний  (за наявності відповідних посвідчень).

Закарпатський обласний художній музей ім. Й.Бокшая (Ужгород)

Колекція музею нараховує понад 5 тисяч експонатів і складається з двох розділів: вітчизняне мистецтво ХVІ – ХХІ століття та зарубіжне мистецтво ХVІ – ХХ століття.

Вхід для військовослужбовців ЗСУ – безкоштовний  (за наявності відповідних посвідчень).

Хата-музей «Лемківська садиба»

Музейний комплекс у с.Зарічево, Ужгородського району, відображає життя і побут лемків – однієї з етнографічних груп українського населення.

Вхід для захисників України та їх сімей є безоплатним за попереднім записом телефоном 050 70 77 863.

Кузня-музей «Гамора»

Діюча кузня у селі Лисичево, Хустського району, побудована на початку ХIХ століття, є унікальним пам’ятником ковальського ремесла. Вхід у музей для військовослужбовців ЗСУ – безкоштовний.

Музей «Старе село»

На території музею у Колочаві, Хустського району, відтворено село стародавньої Верховини із колочавських експонатів, які знайомлять зі 300-річною історією побуту місцевих жителів. Вхід у музей для військовослужбовців ЗСУ – безкоштовний.

Музей гуцульської бриндзі

Єдиний в Україні музей гуцульської бриндзі знаходиться у Рахові. І знайомить з багатою історією і традиціями карпатського сироваріння. Вхід у музей для захисників України є безоплатним.

Аудіогід «Замками Закарпаття».

Нагадаємо, за підтримки управління туризму та курортів облдержадміністрації створено аудіогід «Замками Закарпаття». Маршрут включає 12 локацій, що дозволить влаштувати мандрівку в давнину, побачити древні будівлі та руїни старовинних фортець.

Аудіогід «Замками Закарпаття» – у вільному доступі на платформі Izi.travel двома мовами – англійською та українською за посиланням https://izi.travel/en/6e28-zamki-zakarpattya/uk

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах