42046
16:01 3.082023

Косметологиня розповіла, як закарпатцям влітку не «обгоріти» на сонці

Цікаве 4869

У спекотні дні, коли припікає сонце, нерідко ми просто «обгораємо». Не кажучи все про те, що шкіра обличчя стає червоною, лущиться, стає сухою. У декого може навіть виникнути алергія на яскраві сонячні промені. Звісно, засмагу далеко не всі переносять легко, комусь вона створює масу додаткового клопоту.

Тож як правильно засмагати, аби потім не лежати три дні в ліжку з підвищеною температурою? Як доглядати за шкірою у теплу погоду, яких процедур і засобів влітку взагалі краще уникати? Про це та інше «Карпатському об’єктиву» розповіла косметологиня з Виноградова Вероніка Чулей.

Чим лікувати опіки

— Вероніко, влітку багато-хто неправильно засмагає і отримує опіки. Як не обгоріти на сонці?

— Справді, така проблема є дуже у багатьох. Незважаючи на те, що на Закарпатті майже немає спеціальних впорядкованих пляжів, багато людей полюбляють відпочивати на берегах річок і засмагати. Комусь вдається поїхати на море, а хтось любить відвідувати басейни. Немає різниці, де ви відпочиваєте, отримати опіки можна навіть дорогою на роботу.

Засмага є захисною реакцією шкіри на дію сонячних променів, тому до неї потрібно завчасно готуватися. Якщо ви схильні «обгорати» до пухирів і навіть можете мати після відпочинку підвищену температуру, на початку літа варто попити бета-каротин. Він знижує чутливість шкіри до ультрафіолетових променів і ви легше адаптуєтеся до пекучого сонця. Важливо також щоденно пити багато води, а також можна приймати сольові ванни. Чим вони корисні? Усе просто! Соляна вода допомагає відлущити ороговілі частинки шкіри і легше підготувати її до засмаги.

Утім головна умова хорошої засмаги – правильно обраний сонцезахисний крем! Вибирайте засоби з SPF не менше 30, які захищають від ультрафіолетових (УФ) променів А і В. Нанесіть крем щонайменше за 15-30 хвилин до виходу на сонце, а потім повторіть нанесення кожні 2 рази після купання. Не забудьте про плечі, обличчя, шию та руки. Їх потрібно захищати найбільш ретельно. Не йдіть на сонце у пік його найвищої активності – між 11 та 15 годинами. Велика вірогідність, якщо у вас чутлива шкіра, що сонце вас не пощадить.

— А що робити, якщо шкіра вже обгоріла і є опіки?

— Передусім, одразу ховайтеся від сонця і робіть холодні компреси. Прийміть холодний душ, якщо є така можливість. Крім того, є декілька дієвих народних методів, які допоможуть зняти запальний процес. Найбільш відомий – намаститися кефіром чи сметаною, декому може ще більше нашкодити. Краще змочити марлю в холодному молоці і робити на 10-20 хвилин компреси. Процедуру потрібно повторити декілька разів. Другий – розтерти шкіру горілкою. Це – із ряду «клин клином вибивають». Звучить неймовірно, але допомагає. Третій – якщо у вас вдома є столітник, неймовірно корисним після опіків може бути змащування тіла розрізаним навпіл листком. Утім ніколи не використовуйте після опіків олію! Вона може ще більше забити пори і нашкодити! Набагато краще підійде лосьйон на основі спирту. Також прикладання до обгорілих ділянок шкіри льоду або дуже холодної води не піде на користь. Можна використовувати також будь-які аптечні засоби для опіків.

— Після того, як обгоріла шкіра, через який час можна знову виходити на сонце?

— Точний час залежить від ступеню опіків і швидкості одужання кожної конкретної людини. Проте, загалом краще дати собі час на відновлення і не ризикувати здоров’ям. Зазвичай це займає приблизно 1-2 тижні, але може знадобитися й більше часу, якщо опіки були серйозні.

У спеку без кепки – нікуди!

— Зараз навіть у наукових колах точиться багато дискусій щодо того, чи корисною є засмага. А що з цього приводу думаєте ви?

— Засмага може мати як позитивні, так і негативні наслідки для шкіри і загального здоров’я.

Що стосується позитивних аспектів, то це – виробництво вітаміну D. При впливі сонячних променів виробляється вітамін D, який є важливим для здоров’я кісток та імунної системи. Засмага також позитивно діє на нервову систему, настрій людини, спалює холестерин, покращує обмін речовин.

Ще один «плюс» перебування на літньому сонці в тому, що УФ промені очищують закупорені пори і нормалізують роботу сальних залоз. Це навіть може допомогти позбутися акне.

У той же час існує ряд негативних чинників, які свідчать про небезпеку тривалого перебування на сонці.

Головний фактор, про який наразі й тривають суперечки, це – збільшення ризику раку шкіри. На думку фахівців, надмірна засмага, особливо без захисту від сонця, може збільшити ризик виникнення меланоми. УФ-випромінювання може пошкоджувати ДНК у клітинах шкіри та сприяти формуванню злоякісних рецидивів.

Крім того, спекотне сонце може спричинити пошкодження колагену та еластину в шкірі, що призводить до втрати її еластичності та появи зморшок. Це може сприяти ранньому старінню шкіри.

Надмірне сонячне випромінювання також може призводити до опіків, про які ми вже згадували. Вони проявляються у вигляді почервоніння шкіри, пухирців та навіть нежитю. Сонячні опіки можуть бути дуже неприємними і вимагати лікування.

Загалом ультрафіолетові промені можуть негативно вплинути на групу людей, у яких шкіра надто чутлива, хто має дерматологічні захворювання, розлади пігментації, розширені пори, або навіть алергію на сонце.

Важливо пам’ятати про правильний захист, використовуючи засоби з фільтрами від ультрафіолету, носити захисний головний убір і залишатися в тіні в найбільш спекотні періоди, щоб запобігти негативним наслідкам від засмаги.

— А що таке алергія на сонце?

— Це – реакція організму на сонячні промені. Не кожному типу шкіри засмага – на користь!

Симптомами «сонячної» алергії може бути свербіння, різноманітні подразнення шкіри, червоні плями або висип, так звана «сонячна кропив’янка». Насправді це – доволі поширений стан, який я б не назвала захворюванням. Утім від нього страждає цілих 10-20 відсотків усіх людей на планеті. Реакція на сонце може бути не лише природною, але й викликаною вживанням певних лікарських препаратів. У такому разі одразу після припинення споживання медикаментів, алергічні реакції самі по собі зникнуть. У той же час алергія на сонце може бути і в цілком здорових людей.

Менше косметики і більше зволоження шкіри

— Як влітку доглядати за обличчям?

— Догляд за шкірою обличчя влітку включає деякі особливі кроки. Передусім варто користуватися сонцезахисним кремом перед виходом з дому. Крім того, шкіру потрібно очищати двічі на день: вранці й увечері. Використовуйте м’які очищувальні засоби, які не пересушують. Корисно мити обличчя настоянкою ромашки кімнатної температури. Застосовуйте зволожуючі креми або лосьйони на обличчі, які відповідають натуральним оліям, щоб забезпечити шкірі достатнє зволоження. Також влітку не варто зловживати пудрою та тональним кремом. Вони сушать епідерміс та забивають пори. Використовуйте 1-2 рази на тиждень делікатний ексфоліант для обличчя, щоб видалити відмерлі клітини шкіри та покращити її текстуру.

— Від яких косметичних процедур влітку краще відмовитися?

— Від тих, які можуть бути агресивними або збільшувати чутливість шкіри до сонячних уражень.

Наприклад, краще відкласти на осінь або зиму пілінги з кислотами. Косметичні процедури, такі як гліколеві, саліцилові або молочні пілінги, можуть зробити більш шкіру більш чутливою до сонячних уражень. Це може призвести до зменшення пігментації або навіть спричинити доволі серйозні опіки.

Влітку також краще уникати скрабів для глибокого очищення шкіри з грубими або агресивними частинами. Це пов’язано передусім із підвищеною чутливістю шкіри через вплив сонячного випромінювання і високу температуру повітря. Використання скрабів з грубими або агресивними частинами може спричинити подразнення, навіть опіки. Аби зберегти красу влітку також корисно відмовитися від надмірного мейкапу. А загалом для того, щоб шкіра була гарною, пружною, ніжною та молодою, про неї потрібно дбати найбільше саме в мороз та у спеку.

— Яку епіляцію краще використовувати в теплу пору року?

​ — Незалежно від методу епіляції, важливо дбати про свою шкіру і проводити процедури найкраще у фахівця.

Скажімо, зараз неймовірно великою популярністю користується лазерна епіляція. Вона є найбільш ефективним методом видалення волосся. Однак літній період може бути небажаним для проведення цієї процедури, бо сонячне випромінювання може підвищити ризик утворення плям або опіків на шкірі. Якщо ви плануєте лазерну епіляцію, краще зробити це до або після літньої спеки, коли шкіра менше піддається сонячному випромінюванню.

У теплу погоду більш підійде воскова епіляція. Вона також залишається популярним методом видалення надлишкового волосся і може бути безпечною влітку, якщо виконуватися правильно.

Підійде також електроепіляція, під час якої використовується електричний струм для знищення волосяних фолікулів. Цей метод можна використовувати в будь-яку пору року, включаючи літо. Він не викликає чутливості шкіри до сонячних уражень.

Якщо ж епіляція зовсім не по кишені, бажано хоча б голити пахви, аби не відчувати потім дискомфорт через запах поту, адже влітку потовиділення є підвищеним.

— Які маски для обличчя влітку можна робити собі в домашніх умовах?

— Найкраще – із натуральних компонентів, які є під руками. Наприклад, наріжте огірок на шматочки і потримайте їх на обличчі хвилин 10. Потім просто вмийтеся прохолодною водою.

Або ж маска зі шпинату. Змішайте в блендері жменьку свіжого шпинату та 1-2 столові ложки меду. Нанесіть маску на обличчя тонким шаром і залиште на 15-20 хвилин, після чого змийте теплою водою. Ця маска зволожує і освіжає.

Крім того, корисною буде зволожуюча маска з Aloe verа. Візьміть свіжий гель алое вера або вже готовий продукт на основі цієї рослини. Нанесіть рівномірним шаром на обличчя і залиште на 15-20 хвилин. Відтак змийте. Така маска послужить захистом від обгорання шкіри на сонці та одночасно зволожить обличчя.

І ще одна заспокійлива маска з вівсяних пластівців. Змішайте 2 столові ложки мелених вівсяних пластівців з 1 столовою ложкою натурального йогурту і 1 чайною ложкою меду. Додайте трохи теплої води, щоб утворити пасту. Нанесіть на обличчя на 10 хвилин і змийте. Ефект приємно вразить. Проте робіть маски не частіше, ніж 2-3 раз на тиждень.

— Спасибі за розмову. Нехай літо дарує тільки приємні емоції та сонячний настій!

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах