41619
11:47 27.042023

На Рахівщині жінка випікає традиційні весільні пряники, які можна віднести до справжніх витворів мистецтва

Цікаве 6626

Неймовірна майстриня живе у Великому Бичкові – Марія Чорій. На Рахівщині вона випікає традиційні весільні пряники, які можна віднести до справжніх витворів мистецтва.

Бичківський медяник – колач, орнамент якого схожий на гуцульську вишивку.

Процес приготування обрядової випічки зазвичай займає 3 дні, а розписування – до восьми годин, – розповідає Василь Свида.

Медяник складається із 16 основних інгредієнтів і кількох секретних – яких саме не кажуть. У кожної господині вони свої, від цього і виходить оригінальний смак.

Місцеві жителі стверджують, що скільки років існує їхнє село (майже 650), стільки тут печуть медяники. Здавна вважалося, що у випічці відображається людська доля. Тому до приготування весільного медяника ставились з особливою відповідальністю. Дбали, щоб тісто не розтеклося і не підгоріло, щоб глазур вийшла потрібної консистенції. А в розпис, як і у вишиванку, вкладали коди на щастя і на долю. Кожен стібок добре продуманий. Блакитний колір в оздобі означає мирне небо. Червоний – це любов, радість, веселощі. Різні ромби, а також чорний колір символізують родючу землю.

Марія Чорій зазвичай використовує у розписі медяника не більше 8 кольорів.

Розмальовує по заздалегідь складеній та виписаній на папері схемі.

Бичківський медяник після весілля можна зберігати роками. Розпис буде як свіжий і тісто не зіпсується. Такий оберіг відгонить від оселі лихо, а своїм виглядом веселить око кожного, хто на нього дивиться.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах