Топ-3 прості та оригінальні способи пофарбувати яйця на Великдень
Чимало господинь уже почало планувати меню на Великдень, який за григоріанським календарем відзначатимуть у неділю, 9 квітня, а за юліанським – на тиждень пізніше, тобто 16 квітня. Головні страви на святковому столі – це, звичайно ж, паска, яку можна приготувати за традиційним рецептом на дріжджовому тісті або ж зробити сирну без випічки, і великодні яйця – крашанки. Ми підібрали кілька варіантів, як їх можна оригінально прикрасити.
Пасхальні яйця у патріотичному стилі
Для створення патріотичної – жовто-блакитної – крашанки знадобляться натуральні барвники – куркума для жовтого кольору та червонокачанна капуста – для блакитного. Також для фіксації яєць під час фарбування буде потрібен скотч.
Для того, щоб отримати жовтий колір, потрібно розвести 2 ч. л. куркуми у невеликій кількості води. Чим більше використовуємо куркуми – тим більш насиченим та яскравим вийде колір.
В якості ємності для фарбування підійде невелика піала, неглибока чашка або склянка. Зверху на неї потрібно наклеїти шматок скотчу з отвором у центрі. Наливаємо барвник у ємність і фіксуємо яйце таким чином, щоб воно було опущене наполовину.
Час фарбування – 30 хвилин, після чого потрібно витягнути яйце та акуратно протерти серветкою, щоб жовтий колір не потрапив на ще не забарвлену частину.
Потім готуємо блакитний барвник. Для цього потрібно подрібнити капусту в блендері та посипати все це сіллю. Коли вона пустить сік – віджати його.
У цьому соку необхідно пофарбувати другу половину яйця за тим самим принципом, як це робили із жовтим. Тримати яйце в барвнику потрібно приблизно 30 хвилин.
Крашанки з листочками
Щоб прикрасити яйця візерунками листочків, знадобляться:
– барвник для яєць (найкраще – лушпиння цибулі);
– варені чи сирі яйця;
– капронові колготки;
– різноманітне листя та квіти (петрушка, кріп, кінза, листя будь-яких рослин у саду, городі, дворі, маленькі квіточки з дерев та кущів);
– ємність, в якій буде приготовлений розчин для фарбування;
– ложка.
Беремо яйце і прикладаємо до нього вибране листя або квітку. Якщо зелень обдати окропом, вона буде щільніше прилягати до яйця.
Потім беремо капронові колготки і ріжемо їх на шматочки – так, щоб вийшло щільно загорнути яйце і зав’язати з протилежного від листочка боку. Фіксуємо панчоху ниткою та обрізаємо зайве.
Варені яйця можна помістити в розчин із готовим барвником на 5-10 хвилин. Якщо ви використовуєте лушпиння цибулі, то яйця потрібно в ній проварити разом із листочком і панчохою.
Виймаємо, чекаємо, доки яйце охолоне. Підсушуємо забарвлене яйце кілька хвилин, знімаємо колготки та листя.
У самому кінці натираємо яйця олією – так колір буде більш насиченим, і яйця блищатимуть.
Мармурові яйця
Для того, щоб отримати незвичний мармуровий візерунок на яйцях, знадобляться лише два інгредієнти – лушпиння цибулі й зеленка, а також клапті марлі й нитки.
Подрібнюємо лушпиння цибулі. Потім сире яйце змочуємо у воді та посипаємо лушпинням.
Загортаємо яйце в марлю і зав’язуємо її ниткою. Робимо те саме з іншими.
Відправляємо яйця в каструлю, заливаємо холодною водою, додаємо ложку солі та зеленку. Кип’ятимо їх 12 хвилин після закипання води.
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися