41498
17:43 14.042023

Скільки коштує для закарпатців Поминальна неділя

Цікаве 3262

За тиждень після Великодня багато закарпатців ідуть на кладовище, відвідують могли для рідних, впорядковують їх, приносять квіти, свічки та лампадки, замовляють заупокійні служби.

Провідна або Поминальна неділя для багатьох – привід віддати шану тим, кого зараз немає поруч, але хто залишився у серці.

Тож у скільки обходиться нашим землякам похід на кладовище? На яку суму розраховувати і що потрібно купити? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Весняні букети та квіти для висадки на могили

Зазвичай ще за тиждень два до свята закарпатці йдуть на цвинтарі, аби впорядкувати місця вічного спочинку рідних.

Якщо могила свіжа, прибирають вінки та квіти після похорону, якщо ж ні – висаджують рослини та підпушують ґрунт у місцях, де надмогильна плита не є суцільною.

Дехто до поминальних днів поспішає встановити пам’ятник, якщо його ще немає. Ціни на надгробки дуже різноманітні. Проста плита з граніту може коштувати від 3 тисяч гривень. Самі ж пам’ятники – від 6 тисяч. Утім, якщо хочеться чогось більш вишуканого, то вартість може бути і 30, і 60, і навіть 100 та більше тисяч гривень. Усе залежить від бажань, виробника, матеріалу, величини та інших чинників.

Якщо пам’ятник є, то витрати у рази скромніші. Утім не обійтися без головного – свічок та квітів. Почнемо з рослин.

«Найбільш активно купують на могили фіалки, сульфінії та петунії, – розповіла «Карпатському об’єктиву» продавчиня одного з квіткових магазинів у Хусті Надія Коваль. – Ціни помірні – в межах 15 гривень за квітку. Також дехто бере низькорослої карликові хвойні дерева, які вартують від 100 гривень. Комусь подобаються маргаритки та ромашки. Їх продаємо по 12 гривень за штуку. Купують у середньому по 4-6 рослин. Рідко – більше 10. Також доволі великим попитом користуються чорнобривці. Вони коштують також по 15 гривень за штуку».

Крім квітів для висаджування багато хто несе на кладовища букети. Зараз найбільше продають нарцисів.

«Білі, жовті, великі, мініатюрні… На всякий смак. Я купила букет великих жовтих квітів. Покійний батько дуже їх любив. Коли вони розквітають, завжди згадую його і в грудях стає так тривожно, неспокійно, але в той же час нахлинають теплі спомини про рідну людину. Скоро рік, як його не стало», – ділиться думками одна з покупчинь Олена Альбрехт. Придбала квіти вона на ринку. Продавців там наразі не дуже небагато, але розмаїття рослин у них доводі хороше.

«Середній букет можна купити за 30 гривень, – додає жінка. – Вартість квітів помірна. Є й по 20, і по 50 гривень, є й по 70. Весна була пізньою, зима довгою, тож я розраховувала навіть на вищі ціни. Із рослинами ж і робота чимала. На мій подив, зараз не продають тюльпани, у попередні роки перед Поминальною неділею були. Також деколи перед святом цвів бузок і за 10-20 гривень можна було купити прекрасний букетик. Гілки цього куща дуже гарно доповнюють нарциси. Зараз, на жаль, бузок ще не цвіте, бо Великдень у нас досить ранній і погода цьому зовсім не сприяла».

Свічки, лампадки

Відтак аби дізнатися ціни на інший інвентар для поминання покійних, відправляємося до одного з бюро ритуальних послуг. Там справді широкий вибір усього, що потрібно до пам’ятного дня або похорону. Свічки – на всяку товщину гаманця, труни, вінки…

«Ціни у нас помірні, свічки можна купити від 8 гривень за штуку. Є й трохи дорожчі – за 10-15. Утім частіше люди купують саме лампадки, бо вони захищені від дощу та вітру спеціальною кришкою і не гаснуть, догорають до кінця. Упаковку з 10 лампадок можна купити за 150 гривень, тобто штука обходиться в 15 гривень. Продається і гуртом, і в роздріб, кому як потрібно, – заявляє «Карпатському об’єктиву» працівниця бюро Наталія Штефуца. – Однак лампадки є й дорожчі, і по 100, і навіть по 200 гривень за штуку. Але вони великі і горять у рази довше, естетично привабливі. У магазинах такі продають і по 500 гривень, і дорожче. Загалом вартість товарів перед відповідними святами у нас не підвищується, як на ринку, а тримається стабільно одна і та ж. Розуміємо, що в наших краян із грошима в ці непрості часи доволі туго, а померлі родичі є в кожного. Тож відповідно і пом’янути дорогих людей хочеться кожному. Дехто на могили в ці дні приїжджає навіть із інших областей та із-за кордону».

Також, за словами закарпатки, наші земляки досі купують штучні вінки, хоча вже й не настільки часто, як у попередні роки.

«На Томину неділю не беруть великі, як на похорон, а маленькі, круглі віночки. Вартість їхня від 100 грн. Найдорожчі коштують 150 гривень. Також декому подобаються букети зі штучних квітів. Коштують вони 75 гривень», – додає пані Наталія.

Звісно, на свято багато хто хоче скористатися послугами й священника, аби він помолився над могилою. При цьому платять йому 50-100 гривень. Якщо ж замовляти у церкві поминальну службу, це обійдеться в 200 гривень. Однак спеціальних тарифів немає і більшість платить за молитву стільки, скільки може.

Підсумовуючи витрати, можна сказати, що для закарпатців у середньому похід на кладовище обходиться в 500 гривень. А якщо потрібно відвідати одночасно кілька могил, то сума зросте відповідно у кілька разів. Але ж принаймні у пам’ятні дні кожному хочеться вшанувати та згадати тих, хто, на жаль, уже відійшов у засвіти, але все одно залишився в душі назавжди.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді відбудеться благодійний захід на підтримку ЗСУ
18:25
Житель Рахова, судимий за крадіжку та розбій, тепер відповідатиме перед судом і за торгівлю наркотиками
18:07
Закарпатські поліцейські зафіксували 37 водіїв, які розмовляли по телефону за кермом
17:52
Мукачівські школярі відправлять 11 дронів на ЗСУ
17:41
$8000 за можливість незаконно потрапити до Румунії – підозрюваному переправнику з Мукачева обрали запобіжний захід
17:40
Жіноча команда «Минаю» здолала потужних суперниць
17:28
Майже 200 витоків газу в 10 будинках виявили газовики під час проведення технічного обслуговування
17:11
У Мукачеві завершилася «Спортивна Шкільна ліга» з футболу серед юнаків
14:58
Закарпатська митниця: найчастіше порушення митних правил фіксуються через недекларування товарів громадянами
14:33
Нацгвардійці Закарпатті відзначили день пам'яті і перемоги над нацизмом
14:16
Всі новини