41387
13:32 10.042023

Наскільки суворого посту варто дотримуватися закарпатцям і як із нього виходити під час свят

Цікаве 5525

Піст для багатьох закарпатців – період, коли вони обмежують себе або зовсім уникають м’ясної продукції, риби, яєць та молочних продуктів, тобто всієї їжі тваринного походження. А дехто не їсть таку їжу ще й у звичний період – по понеділках, середах та п’ятницях, або й усі три дні разом. Фактично це харчування відоме у світі, як веганство. Зараз воно стає дедалі більш популярним і у нашому краї, адже асортимент пісних продуктів у магазинах та навіть кав’ярнях настільки широкий, що навіть гріх не спробувати…

3

Якою є думка церкви на рахунок посту – відомо усім. А що з цього приводу можуть сказати дієтологи та лікарі? Чи корисним є піст, чи можна після «говіння» об’їдатися жирним закарпатським шовдарем, ковбасами та іншою смачною, але не дуже здоровою їжею? Відповіді на ці питання шукав «Карпатський об’єктив».

Організму потрібні розвантажувальні дні

Тож чи потрібні організму якісь розвантажувальні дні після важкої калорійної їжі з точки зору дієтології?

«Для організму розвантаження, безумовно, корисне. Утім тут до кожної людини має бути індивідуальний підхід, бо одним не підходять якісь одні продукти, іншим – інші. Загалом культура харчування закладається в нас із дитинства, дотримання постів – також. Отже, як привчили батьки, практично так людина і харчується потім довгі роки, навіть не замислюючись над тим, що певні продукти можуть спровокувати зайву вагу та різні захворювання. Пісна, або більш здорова їжа може бути дуже смачною. Зараз дотримуватися посту нескладно зовсім. Просто зі стравами варто експериментувати. Можна готувати різні салати, запіканки, овочеві сальси. Навіть у мережі можна знайти дуже багато смачних і здорових рецептів. Якщо ж говорити про відмову від певних продуктів на постійній основі, то я не є противником вегетаріанства, але сама, наприклад, завтра повністю від м’ясних виробів не зможу відмовитися. До цього йдеться не місяцями, а роками. Є багато продуктів, які поповнюють в організмі запаси тих, у яких є нестача. І ці люди чудово про них знають та вживають. Якщо ж говорити про веганство, відмову ще й від молочки та яєць, то тут – так само. Ті, у кого саме такий раціон, вживають, скажімо, бобові, у яких міститься дуже багато білка, різне насіння та горіхи, спіруліну, яка надзвичайно багата корисними мікроелементами та вітамінами та інші продукти», – розповіла «Карпатському об’єктиву» дієтологиня з Ужгорода Альона Некраха.

За її словами, обережними слід бути і з борошняними виробами, адже до їхньої якості є ряд претензій.

«Хоч хліб і пісна страва, але треба думати, який саме купувати, – наголошує вона. – Під час виготовлення цієї звичної для нас продукції дехто з виробників вдається до відбілювання борошна різними засобами на основі хлорки. А це – серйозна небезпека для здоров’я. Крім того, у очищеному борошні вже немає ніяких корисних речовин. Також до хліба додають цукор та усілякі добавки. І такий білий батон лише забиває у підсумку кишечник… викликає хвороби та сприяє тому, що людина набирає зайві кілограми. Це ж стосується і всіх виробів із білого борошна, у тому числі тістечок, печива, булочок тощо. Корисним є лише без дріжджовий хліб, цільнозернистий, із висівками. Наразі є чимало магазинів, де можна придбати саме таку продукцію. І це – дуже добре. Навіть паску бездріжджову можна купити. Однак найкращий варіант, якщо ґаздиня має змогу пекти хліб удома сама. Хоча розумію, що при завантаженості сучасної жінки, така розкіш доступна не далеко всім».

Що ж стосується святкового столу і великодніх страв, то тут Альона Некраха дуже лояльна.

«Свято є свято. Ну кожному хочеться посидіти з друзями та родиною, скуштувати смакоту. Тим більше, що на Закарпатті до Великодня столи рясніють від наїдків. Ми всі живі люди і любимо поїсти. Однак після гостини усе ж варто зробити для себе якесь розвантаження. Крім того, потрібно пити багато води, а також, як під час посту, виключити потім на кілька днів із меню все гостре, солоне, смажене та копчене. Піст же не дарма придумали, він корисний для людського організму», – запевнила вона.

Якщо об’їстися на свята, чудо-пігулка не допоможе

А якою є думка з приводу постів та об’їдання під час свят у лікаря? Чи можна нашкодити організму багатим застіллям після обмеження себе у їжі? Про це «Карпатському об’єктиву» розповіла кандидат медичних наук, доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб УжНУ, лікарка-гастроентеролог Наталія КУРЧАК.

«Я християнка і посту дотримуюся. Утім його суть полягає не тільки у обмеженні себе в певних продуктах, не стільки в голодуванні, як у духовних практиках, молитві, очищенні думок, переосмисленні власних вчинків. Абсолютно всім дотримуватися посту не раджу. Якщо це дитина чи вагітна жінка, краще не постити. Це ж стосується і літніх людей та хворих, у яких є різні патології. Існує ряд недуг, при яких все одно не можна вживати в їжу окремі продукти. Загалом до посту, як такого, у мене дуже позитивне ставлення, однак «перегинати палицю» тут не раджу через те, що варто враховувати ще й індивідуальні особливості організму. Якщо є сумніви, краще порадитися з фахівцем, проконсультуватися і так уже вирішити, що їсти, а що – ні. А взагалі певні обмеження у якихось продуктах для організму є корисними, але якщо при цьому повністю протягом певного часу голодувати, то це може для непідготовленої людини мати негативні наслідки, – заявила вона і додала: – Я – римо-католичка, тому в нас настільки суворого посту, як у інших конфесій, немає. Отже, як лікарка, раджу до всього підходити обмірковано. Дітям до 14-15 років взагалі постити не потрібно. У них – молодий організм, який росте і розвивається, якому потрібні вітаміни та корисні мікроелементи, білки, вуглеводи. Навіть церква дозволяє дітям не дотримуватися посту. Що ж стосується інших, то краще не відмовлятися від їжі повністю, а просто обмежити себе у кількості, у продуктах, але при цьому вживати багато води. До того, аби не їсти 12 годин поспіль чи добу взагалі, потрібно спеціально готуватися, не робити це спонтанно і враховувати самочуття, стан організму».

А як пережити Пасху, насолоджуватися їжею і при цьому залишитися здоровим?

«Як показує досвід, після релігійних свят наші краяни дуже часто починають звертатися до лікарів зі скаргами. І, яка правило, це – кишково-шлункові захворювання. На Закарпатті Різдво та Великдень відзначають так бурхливо, що це порушує усі правила здорового харчування. Отже, рекомендую дотримуватися бодай декількох елементарних правил, щоб потім уникнути важких ускладнень. По-перше, перед святами краще не голодувати, бо дехто не їсть цілий день, а потім уночі чи вже вранці дуже ситно наїдається важкою їжею. Краще все ж хоч трохи поїсти вранці та на обід, аби при цьому хоча б шлунок не був порожнім. По-друге, дуже корисно під час посту вживати багато овочів та фруктів. Вони можуть бути у будь-якому вигляді. Такі продукти дають раціону розмаїття та багаті на клітковину, вітаміни, мікроелементи, а також мають низьку калорійність. По-третє, важливо дотримуватися водного режиму, багато пити води, особливо, якщо потім людина збирається вживати алкоголь. Після кожної чарки спиртного добре випити склянку води. По-четверте, не слід забувати про газовані напої, які як не є корисними, так і додають калорій, від них краще відмовитися. А якщо все ж виникли проблеми з самопочуттям, рекомендую одразу звертатися до лікаря і не зволікати час, займаючись самолікуванням. Звісно, у багатьох, завдячуючи рекламі, яка постійно транслюється як на екранах телевізорів, так і якою переповнений Інтернет, у багатьох складається враження, що можна їсти-пити все без винятку, великими порціями, а потім випити диво-пігулку і все одразу мине. Але це зовсім не так. Навпаки, можуть виникнути дуже небажані ускладнення і тому займатися подібною «творчістю» не раджу», – запевнила лікарка.

Отже, свята вже не за горами і закарпатцям бажано бути до них готовими не лише фізично, духовно та морально, але й мати необхідні знання, як краще для свого організму впоратися з харчовим навантаженням під час застілля.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини