41328
09:52 29.032023

Дизайнерка з Маріуполя, яка зараз проживає на Закарпатті, розповіла про основні помилки у облаштуванні житла

Цікаве 58927

Кожному хочеться мешкати у затишній оселі. Житло… особливо для закарпатців… має дуже важливе значення. Адже у нас багатьом ґаздиням хочеться мати більшу хату, ніж у сусідки, кращі килими, ніж у куми і новіші меблі, ніж у подруги… Також так склалося історично, що люблять деякі наші краяни зводити величезні розкішні палаци. І навіть ті, хто живе у квартирах прагнуть створити у них свій маленький рай.

Звичайно, останні тенденції моди у сфері облаштування помешкання зараз по кишені не всім, але принаймні зробити свій дім зручним, гарним і таким, щоб там хотілося проводити якомога більше часу, може кожен! Саме так вважає Карина Мельничук, дизайнерка інтер’єру. До війни дівчина жила у Маріуполі, наразі ж оселилася у закарпатському Тячеві. Тут вона швидко знайшла себе і має вже чимало замовлень серед місцевих клієнтів.

Тож якими основними порадами в дизайні помешкання вона вирішила поділитися з закарпатцями? Що взагалі думає про будинки у області і смаки людей? Чи вміють самотужки наші краяни облаштовувати житло? Про те та інше Карина розповіла «Карпатському об’єктиву».

Закарпатські майстри славляться не лише на всю Україну, але й у Європі

Карина Мельничук на Закарпатті з березня минулого року. Винаймає житло у Тячеві і каже, що не шкодує, що доля завела її саме в цей кут очок України.

«Колись я вже працювала із закарпатцями. Вони – чудові майстри. У них насправді золоті руки. Вони свого часу приїздили до Маріуполя і робили ремонти заможним людям. Мені відомо, що у Чехії та Угорщині також працює багато закарпатців і у них безліч замовлень. У плані проведення ремонтів кращих фахівців взагалі не знаю. Приємно працювати з такими професіоналами із європейським досвідом. Саме у Тячів я потрапила завдяки колишнім зв’язкам та добрим друзям. Мене сюди запросили будівельники і з розпростертими обіймами прийняли їхні дружини. Кілька місяців жила взагалі безкоштовно. Мене годували, із мене здували пилинки. Уже потім, коли почала працювати, коли мала замовлення, винайняла квартиру сама. Загалом ні на що не нарікаю, роботи, незважаючи на війну, у мене вдосталь», – зізналася «Карпатському об’єктиву» дизайнерка.

За її словами, тут вона працює з уже давно знайомою бригадою, тож усе виконується оперативно і якісно.

«Із цими хлопцями я знайома вже декілька років. Схема така. Ми йдемо на замовлення, я роблю макет, показую клієнту картинку, як усе бачу сама, ми погоджуємо з господарями, обговорюємо деталі, приступаємо до роботи і ведемо об’єкт, поки все не стоятиме на своєму місці. Тобто, мається на увазі не лише ремонт приміщень, але й вибір меблів, полиць, штор, килимів, усе до найменшої дрібнички. Загалом у закарпатців дуже хороший смак і працювати з такими людьми не просто легко, а неймовірно приємно. Дається взнаки те, що край наближений до Європи і люди часто бувають за кордоном. Звісно, гроші на дизайнерів є не в усіх, але в усіх будинках, де мені довелося побувати, переважно все облаштовано гарно, акуратно, по-сучасному», – запевнила дівчина.

Поради у дизайні

Утім усе ж деколи закарпатці не знають, де що краще поставити, як більш раціонально використати площу, як декорувати приміщення, які кольори для побілки обрати… а скористатися послугами професіонала не всі мають фінансову можливість. Тож що робити в такому випадку?

«Передусім, треба підключати фантазію, – каже Карина. – Загалом у Інтернеті дуже багато гарних дизайнерських фотографій. Варто їх просто передивлятися, вибирати щось цікаве для себе і ідеї неодмінно з’являться. Також потрібно розраховувати на гаманець. Деколи щось подобається, а коштів, аби втілити в життя задум, бракує. У такому разі старі меблі можна переробити, перефарбувати, дати їм друге життя. Поставте на диван кілька декоративних яскравих подушок, змініть штори, килим… повісьте кілька картин… Можна змінити колір кімнати і все заграє по-іншому. Додам, що кожен колір гарний по-своєму, але в малих приміщеннях краще використовувати світлі тони, аби вони візуально здавалися більшими, а у великих можуть підійти і більш темні відтінки, навіть чорний. Була в мене одна клієнтка, яка в крихітній ванній виклала чорну плитку. Усе було дуже гарно, але кімнатка здавалася ще меншою, ніж була насправді. Тож жінка просила хоч щось змінити. Ми поставили білі полички, білі шторки для душу, білий комод-пенал для білизни і все заграло по-новому. Звісно, в ідеалі, плитка мала бути світлою, але ж не лупати тепер стіни… Отже, вихід можна знайти в будь-якій ситуації!», – зазначила дизайнерка.

Також, як наголосила вона, часто закарпатці люблять облаштовувати мансардні приміщення і тут також варто дотримуватися певних рекомендацій.

«Використання горища, як на мене, дуже чудово. Але я б порадила там не робити дитячі кімнати. Не через те, що не можна, що не гарно, не практично, а просто з метою більшої безпеки дітей. А от кімната для гостей, або робочий кабінет для творчої людини – саме те, що потрібно. Навіть спальня для подружжя – прекрасний варіант. Загалом зараз багато хто любить ділити житло на функціональні зони. І це – зручно. Є, скажімо, зона, де дивляться телевізор, де їдять і де готують їжу. Це все може знаходитися в одному приміщенні, просто його потрібно для зручності трохи розділити поличками, меблями, диванами, кольорами, розсувними дверима, каміном чи цікавими декоративними елементами. Але нюанси варто продумувати наперед, а не тоді, коли ремонт зроблено, меблі куплено і нічого не подобається, або не все поміщається. Також раджу ретельно планувати освітлення! Це – дуже важливо! Зараз вибір широчезний і світильники є на всякий смак і на будь-яку товщину гаманця. За модою не особливо раджу ганятися, краще опиратися на власні смаки, адже жити там саме вам!», – запевнила Карина.

Оскільки дизайнерка багато говорить про різне декорування, цікаво, що ж вона має на увазі…

«Це може бути якесь панно, акваріум, камін, – зазначає вона. – Декорувати можна і стіни, наприклад, під камінь, мармур, дерево, метал тощо. Тканини, шпалери – також елементи декору. Це ж стосується і всяких виробів хенд-мейду, які у прямому значенні слова дають «ожити» приміщенню, наповнюють його живою енергією, і картини, чи фотографії на стінах».

А що робити, коли приміщення замалі? Адже у квартирах закарпатців буває і доволі тісно й ґаздам не все вдається втиснути, що хочеться…

«Так. Особливо маленькими у квартирах бувають ванні кімнати та кухні. І тут господарі зіштовхуються з найбільшими труднощами. Але це – теж не проблема. Принаймні візуально їх можна збільшити за рахунок освітлення, світлих кольорів стін та меблів, глянцевих поверхонь дзеркал. Що ж стосується раціональності використання площі, то варто додавати більше вертикальних деталей, замовляти меблі до самої стелі і верхні полички використовувати для того, що не часто треба брати до рук. У крихітній ванній кімнаті над пральною машинкою можна встановити сушилу для одягу, або полички для білизни. А от шафку біля умивальника краще ставити з дзеркалами», – заявила дизайнерка.

Лоджії та балкони дівчина теж радить використовувати функціонально.

«Це все – житлова зона і з користю можна використати навіть малесенький балкон. Там можна зробити собі цікаву зону відпочинку, наприклад, із плетеними з лози ізянськими стільцями і пити там каву влітку, або ж гральну локацію для дитини, чи міні-теплицю, або ж гардеробну. Одним словом, що завгодно, тільки б не пустувала площа. Я, скажімо, у Маріуполі на балконі любила малювати. Для цього засклила його і могла там працювати у будь-яку пору року. На жаль, моєї квартири більше немає… Хтось із закарпатців за рахунок балкону розширює кухню, використовуючи балконне підвіконня у якості барної стійки. І це має доволі цікавий вигляд!», – ділиться думками Карина.

За словами дівчини, найчастіше закарпатці просять її облаштувати житло не в якомусь конкретному стилі, а просто гарно. Тим не менше, бувають і такі, хто конкретно замовляє хай-тек або прованс.

«Іноді просять запропонувати щось «під старовину», або ж щось дуже сучасне. Приємно, що закарпатці знають ціну натуральності і розуміють, що це – екологічно, добре для здоров’я та завжди модно. А от серед основних помилок: це емоційно і поспішно куплені меблі. Просто людині якесь крісло чи ліжко сподобалося в магазині, а в оселі воно аж ніяк не «вплітається» в дизайн. Часто їх потім доводиться продавати… але вже дешевше… І через це мені шкода людей, що вони, як кажуть, пролітають з покупкою», – стверджує дівчина.

Карина Мельничук додає, що зробити оселю гарною можна й за невеликі гроші, головне – шукати акції, знижки і не квапитися з покупками. Також вона радить не загромаджувати житло габаритними меблями, а для того, аби всі речі компактно помістити у одному місці рекомендує робити гардеробні, або встановлювати шафи-купе.

«Загалом закарпатці дуже заощадливі і обмірковані, рідко хто купує щось просто так. Тож мені дуже приємно, що моєю другою домівкою стала саме ця дивовижна область із казковою природою та прекрасними працьовитими людьми, – наголошує дизайнерка.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини