41140
08:50 21.022023

Британський кіт Арчі навіщував для Закарпаття теплу весну… але сніг ще буде

Цікаве 9770

Усім хочеться знати, хоч щось наперед. Така вже наша природа… Тому й не дивно, що з давніх-давен серед людей були популярними різні гадання. Найбільше закарпатців… і не тільки… завжди цікавила погода. Тож навіть зараз, у ХХІ сторіччі, користується популярністю передбачення бабака, яке проводиться 2 лютого на всесвітній день, названий на честь цієї рідкісної тваринки.

Утім далеко не всім потрібно для визначення майбутнього утримувати вдома біля себе милих загадкових гризунів. Дехто віщує погоду на Стрітення, 15 лютого, за допомогою різних народних прикмет, а хтось для цього використовує звичайного домашнього улюбленця і гадає з його допомогою тоді, коли заманеться.

Арчібальду трохи більше ніж 3 роки. Він – британський прямовухий котик. Зараз ця порода є дуже популярною. Утім його господиня за модою не женеться, просто дуже любить свого красеня. І він віддячує їй за турботу своїми кумедними прогнозами.

Зоя Думнич із Тячева поділилася з «Карпатським об’єктивом» цікавою розповіддю про свого кота та його передбачення.

Британський кіт – це гордий аристократ

Зоя мріяла про домашнього улюбленця. Раніше мала пуделя Берту, яка прожила 10 років. Але кілька років тому собака померла. Тож дівчина вирішила, що поки душевна рана не заживе, песиків не заводитиме. Натомість купила собі папужку Кешу.

«Але й із Кешею сталося нещастя. Він літав по хаті і якось сестра його випадково випустила на подвір’я. Зловити нашого втікача так і не вдалося, тож про подальшу долю папуги нам нічого не відомо. Сподіваюся, що хтось його таки спіймав і він досі живий. Проте після чергової втрати у мене була сильна душевна травма. Тому, аби мене розрадити, на День народження подруга подарувала мені Арчибальда. Котик був ще дуже маленьким, але їв самостійно і мені цього було достатньо. Я день і ніч носилася з ним, бавилася, вчила, як Берту, різних команд. Арчі виявився дуже розумним та слухняним, тож зараз можемо з ним навіть виступати у цирку», – каже «Карпатському об’єктиву» закарпатка.

Вона не шкодує, що її красень не висловухий, навпаки, радіє, що саме такий і каже, що між нею й котом головне – гармонія.

«У Арчібальда є діти. Між ними є й висловушки, але я не хочу таке кошенятко. Поки що інших тварин взагалі не планую заводити. А що буде згодом – покаже час. Арчі – типовий англієць. Такий гордий, культурний, елегантний, виважений джентльмен. Він не любить великі компанії, але тимчасово може їх стерпіти… не буянить… Іде, коли йому заманеться, не прощаючись. Це – дійсно кіт, який любить гуляти сам по собі. А загалом британська порода давня і має цікаву історію, яка сягає коренями ще Римської імперії. Утім сам процес селекції у Британії здійснювався аж у ХІХ сторіччі. Батьком породи вважається Гаррісон Вейер. Англійці – охайні і Арчі не проти різних косметичних процедур. Він не влаштовує «концертів» ні під час купання, ні при розчісуванні. Для мене мій котик страшенно милий, нагадує плюшевого ведмедика. На дотик приємний, муркотливий і дотепний!», – зізнається Зоя.

Також закарпатка зауважує, що її улюбленець неймовірно лагідний та ніколи не псував у оселі меблі.

«Я наслухалася різних історій про мстивих котів і навіть побоювалася, що Арчі робитиме в хаті біду. Але він ніколи не гриз шнури, не кусав стільці… Це – сеньйор, у якого аристократичний характер. Він любить ігри, але ніколи не бігає по кімнаті так, аби щось зносив на своєму шляху. Поки я на роботі, він може або спати, або тихесенько собі бавитися зі своїми іграшками», – стверджує дівчина.

Як Арчі навчився «робити прогнози»

Як же Зоя навчила котика робити передбачення.

«Загалом… гадання – для нас звичайнісінька гра. Я пишу на папірці різні речі, які звучать у вигляді запитань. Роблю кілька варіантів відповідей і чекаю, що він обере. На клаптики паперу ставлю пригощання. Можу сказати з 80% впевненістю, що те, що навіщує Арчибальд, збувається. Хоча для нас усіх процес є тільки розвагою. Вперше я запропонувала таку гру сестрі. Їй було 10 років і вона занедужала. Мала ангіну і високу температуру, не пішла до школи. Тож я залишилася з нею вдома і вже не знала, як її забавляти. Лізу страшенно боліло горло і вона не мала настрою. Арчі був тоді ще маленьким кошенятком і ми разом вирішили з ним побавитись і посміятися. Я задала питання, коли одужає Єлизавета. На папірцях написала варіанти відповідей: «Завтра», «Через два дні» і «Через тиждень». На кожен клаптик паперу поставила по шматочку ковбаси. Деколи зараз використовую звичайний магазинний корм, або сир, який наш улюбленець просто обожнює. А тоді Арчі обрав варіант: «Через два дні». І все сповнилося! Хоча, як правило, на ангіну сестра завжди хворіла по два тижні. Але, на наш подив, через дві доби їй стало краще, уже не було підвищеної температури, вона стала бадьорою і життєрадісною. Тоді вона повірила, що наш кіт дійсно знає «пророкувати» майбутнє. Навіть усім подругам про це розповіла і пішло-поїхало. До нас зачастили діточки, яким «гадали» Арчибальд із Лізою», – із посмішкою каже Зоя Думнич.

Оскільки більшість передбачень котика збувалися, він став уже своєрідним оракулом у родині.

«Заради втіхи ми почали питати кота про різні речі. Зазвичай подруги сестри та й сама Ліза цікавляться оцінками, контрольними та хлопцями. Мого батька найбільше хвилює лише погода. Маму – військові прогнози. Мене ж, зізнаюсь чесно у своїй меркантильності, більш ділові речі і прибутки від певних операцій. Утім я не скнара і хоча й цікавлюся прибутками, та багато й віддаю, бо займаюся ще й волонтерством та підтримую переселенців», – запевняє дівчина.

Тож заради експерименту спеціально для «Карпатського об’єктива» закарпатка провела з котиком особливий сеанс гадань і перше, чим традиційно поцікавилася в нього… це тим – коли прийде весна, буде вона ранньою чи пізньою і коли чекати потепління.

Арчі вибрав папірці з написами про те, що весна буде теплою і ранньою, прийде вона всередині березня, але зима і сніг ще на нас чекають і в лютому, і на початку весни.

Чи збудуться його передбачення – покаже час, але хочеться вірити, що так, принаймні, що до весни чекати недовго.

Наступне, чим ми з Зоєю цікавилися в Арчибильда – чи буде в України перемога у 2023 році і коли саме – навесні, влітку чи восени. Тут котик досить вагався… можливо, просто не був голодним. Але врешті-решт обрав літо.

Також багатьох наших краян цікавить, коли ж помре путін. У тут Арчі уже дуже впевнено рушив до папірця, на якому було написано: «Осінь».

Чи щось він справді відчуває, питання риторичне, але як би там не було, а такі розваги справді тішать, та дуже серйозно ставитися до передбачень британського сеньйора кота усе ж не варто. І так вважає навіть його господиня.

«Що повинно статися – відомо тільки Богу. Я апріорі проти всяких там ворожбитів та босоркань. Ніколи не ходила до ворожок і не вірю ні в яку магію. Для віруючої людини це недопустимо. Там, нагорі, кожному написано те, що з ним буде і нам просто варто з гідністю приймати виклики долі. Що ж стосується моїх «котячих гадань», то сприймаю їх, як уже казала, не більше, ніж гру, розвагу, а не як точну інструкцію того, що має бути. Просто гадання бабака так само ніколи не можуть бути стовідсотково правильними, а в них же вірять у всьому світі. Тож чому так само нам не мати власного хвостатого метеоролога та віщуна», – наголошує Зоя.

І її вусатий та хвостатий помічник із нею цілковито згідний, адже під час своїх «віщувань» він щоразу приймає смачні частування й мило муркоче, зовсім не переймаючись тим, що думають про його вибір у той момент люди.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах