40859
12:20 11.012023

У Перечині відбувся фестиваль вертепів

Цікаве 11185

Вчора, 10 січня, у греко-католицькому храмі Святого Миколая Чудотворця міста Перечин відбувся фестиваль вертепів з нагоди Різдва Христового 2023 року. В ньому взяли участь понад 100 дітей та молодь дев’яти парафій Перечинського деканату Мукачівської греко-католицької єпархії. Сценарії писали та готували виступи настоятелі парафій, катехити та вчителі Тур’є-Реметівської школи мистецтв.

У церкві панував справжній дух Різдва, було по-родинному тепло і святково, виступаючі та присутні разом колядували і прославляли новонародженого Ісуса. Було радісно на душі, що є люди, які докладають чималих зусиль щодо збереження різдвяних традицій і є молодь, яка радо бере участь у народно-обрядових та релігійних заходах. Костюми, гра, артистизм радували око, а співом довели до сліз, зачепили найпотаємніші струни серця. Всі великі молодці! Шана і подяка вам.

Колядники навіншували щастя, миру, благодаті, Перемоги у Новому році, многая і благая літ.

Зауважу, слово «вертеп» має кілька тлумачень, а сама назва запозичена зі старослов’янської мови, де слово «вертеп» означало «печера, ущелина». Вертеп – веселе різдвяне дійство з піснями-колядками, жартами, короткими виставами.

Біля мене присіла директорка Тур’є-Реметівської школи мистецтв Ольга Козак. Вона розповіла, що при школі понад десять років діє зразковий фольклорний ансамбль «Родина». Його керівник особливу увагу звертає на народну творчість, тому в репертуарі «Родини» є старовинні пісні, колядки. Вік учасників – від 6 до 16 років. Щороку беруть участь у різних культурних та релігійних заходах, гастролюють. На Різдво їздили до Ужгорода, колядували в Ужгородській райдержадміністрації, Закарпатській обласній держадміністрації.

– На Турянщині діти від природи обдаровані, голосисті, активні, люблять співати і танцювати, – додала Ольга Іванівна.

Учасники «Родини» порадували співом, колядками, виконали всесвітньо відомий «Щедрик» Миколи Леонтовича.

Маленькі парафіяни парафії св.Кирила і Методія с. Порошково колядували, співали, розказували патріотичні віршики на різдвяну тематику та просили новонародженого Ісуса, Його Матір – Пресвяту Богородицю захистити Україну від ворогів, взяти під опіку наших славних захисників, які боронять наші землі від окупантів. У Всевишнього просили миру і Перемоги України.

Свято-Миколаївська парафія м.Перечин та Свято-Покровська парафія с.Сімер показали театралізовано-костюмовану вистави про народження Ісусика з біблійними персонажами, зокрема з Марією, Йосипом, ангелами, царями, пастушками та ін.

Парафія с. Сімерки колядувала з бетлегемом. На жаль, уже не кожне село може похвалитися збереженням традицій із колядуванням колядницьких груп із бетлегемом.

Учасники фестивалю отримали солодкі подарунки.

Перечинський деканат МГКЄ 14 років поспіль проводить деканатський релігійний захід як підсумок різдвяних свят, коляд задля збереження та примноження звичаїв та традицій, прославлення новонародженого Ісуса, який став Спасителем людства.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото та відео автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах