40822
13:58 7.012023

Національний Банк Угорщини готує до випуску ювілейні монети

Цікаве 4491

Нинішнього року найзнаковими серед них будуть грошові одиниці на честь автора Національної пісні угорців Шандора Петефі, 200-ліття із дня народження якого відзначається.

З цієї нагоди НБУ готує до випуску срібні та монети з кольорових металів на честь поета-революціонера. Їх можна буде придбати без попереднього замовлення. Загалом Нацбанк країни планує виготовити ювілейні грошові знаки за 14 тематичними блоками, які приурочуються визначним історичним постатям та подіям, ювілейним науковим та мистецьким датам, їх представникам. Так, є намір таким чином відзначити 250-річчя із дня народження ще одного світила угорської літератури Мігая Чоконої Вітейза, 300-ліття заснування Національного архіву Угорщини, 75-річчя діяльності загальнодержавної служби допомоги тощо.

Поповниться також колекція грошових знаків королів Арпадів –  засновників Угорської держави, в якій буде представлена одна з найдорожчих нинішнього року золота монета, що виготовлять у надзвичайно малій кількості – лише 500 екземплярів. Отримає два нові примірники серія лауреатів математичної премії Вольфа угорського походження. Будуть випущені й грошові одиниці, що знайомитимуть з різними видами мисливських та сторожових собак, героями популярних угорських народних казок та мультфільмів тощо.

Форми медалей будуть різними – від звичних круглих до чотири- та шестигранних. Цікавинкою останніх є те, що їх можна буде скласти у мозаїку.

Монетний двір Угорщини надає можливість попереднього замовлення ювілейних грошових знаків. Заявки слід подавати протягом 21 дня, починаючи з 16 січня.

Більш детальна інформація – на веб-сторінці www.penzvero.hu.

Про це повідомляє Угорське телеграфне агенство МТІ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах