40767
10:34 27.122022

Восьмирічна переселенка з Миколаєва виготовляє і продає ляльки-мотанки, щоб придбати тепловізор для воїнів ЗСУ

Цікаве 7527

Вероніка Крамаренко виготовляє ляльки-мотанки та різні вироби із епоксидної смоли. Поробки продає, щоб купити тепловізор для воїнів Збройних сил України.

13 грудня дівчині виповнилося 8 років. Навчається у другому класі Початкової школи Перечинського опорного ліцею.

Сім’я Крамаренків проживала у місті Миколаїв. У серпні Марія з донькою приїхали на Закарпаття. У Перечині знайшли тимчасовий прихисток. Глава сім’ї Антон час від часу приїжджає до рідних.

Рукоділлям Вероніка займається із трирічного віку. Цю любов та хист доньці привила мама та вихователька дитсадку.

– Я працювала в Миколаївському обласному краєзнавчому музеї. Окрім екскурсій з відвідувачами, проводила різні майстер-класи з дошкільнятами та учнями початкової школи. У нас була розвинена система майстер-класів. Вдома ми проробляла все це зі своїми дітьми: я з Веронікою, моя колега – із сином. Робили це для того, щоб розуміти, як пояснити діткам, щоб вони могли правильно і гарно зробити поробку. До прикладу, це були грибочки з вати, мотанки, – пригадує Марія. – Коли росія здійснила повномасштабне вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року, ми з квартири перейшли жити до піцерії. Піцерія – власна справа чоловіка. Приміщення знаходиться у підвалі, під час обстрілів там було безпечно знаходитися. Цілий місяць ми готували їжу, чай, каву для працівників поліції. Дитину треба було чимось зайняти. Поїхала до музею по нитки. Взяла залишки клубків з білими та червоними нитками. Вона їх виготовляла і дарувала поліцейським як оберіг.

– Поліцейським готувала каву, чай та робила для них мотанки. Грала з ними у шахи. Ляльки-мотанки – це не просто ляльки, вироби із ниток чи тканини. Ляльки-мотанки здавна вважаються оберігами в українській культурі, – зі знанням справи каже маленька майстриня.

12 серпня у Перечині проводився благодійний концерт та збір коштів для ЗСУ. Вероніка виготовила з два десятки ляльок-мотанок і продавала їх у центральному скверику міста. Тоді я і познайомилася з нею. Виручені кошти від продажу дівчина передала організаторам акції.

Дідусь Вероніки – військовослужбовець. Він сказав, що хлопцям з 79 окремої десантно-штурмової бригади треба прилад нічного бачення. Вероніка вирішила допомогти нашим захисникам: почала виготовляти ляльки-мотанки. Нитки купує мама за власні кошти. Один клубок коштує 60 грн. Вероніка виготовляє ляльки-мотанки – чоловіка і жінку та ангела-охоронця. Продає їх в Ужгороді. Ціну не встановлює – хто скільки дасть.

– Спочатку робила ляльки з білих та червоних ниток, тепер патріотичні – з жовтих та синіх. Це кольори українського стягу, – піднесено каже дівчина.

Коли є з десяток готових виробів, Марія з донькою сідають на рейсовий автобус і їдуть до обласного центру. На вільній лавці на Набережній (липовій алеї) розкладають свої поробки. Для привернення уваги пішоходів виставляє табличку з написом «Збираю на тепловізор для ЗСУ». Люди беруть по одну-дві ляльки.

– За один виріб дають десятку, хтось 50 гривень, а дехто і сотню, – каже Вероніка.

За два місяці Вероніка назбирала шість тисяч. Тепловізор коштує від 20 тисяч гривень. Дівчина має мету і впевнено йде до неї. Після школи та виконання домашнього завдання починає займатися рукоділлям. Одну ляльку виготовляє за півгодини.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах