40666
08:30 19.122022

Де найкраще взимку відпочити на Закарпатті

Цікаве 6468

Зима на Закарпатті завжди особлива, адже саме тут на новорічно-різдвяні свята переплітаються угорські, чеські, словацькі, румунські, німецькі та українські традиції, плюс незабутній місцевий колорит, смачна кухня і казкова природа. Ці всі чинники абсолютно нікого не залишать байдужими.

Звісно, у країні війна і багатьом не до відпочинку. Однак зараз у нашому краї багато внутрішньо переміщених, які б хотіли більше дізнатися про цікаві місця області, яка стала їхньою другою домівкою. Та й частина закарпатців не проти на невеликі зимові канікули кудись помандрувати.

Тож де найкраще відпочинку взимку у самому серці українських Карпат? Це і дізнавався «Карпатський об’єктив.

Катання на лижах

Не Буковелем єдиним живе Україна! На Закарпатті є набагато дешевші і дуже пристойні гірськолижні курорти! Наприклад, Драгобрат, Пилипець, Красія…

«Зима на Закарпатті у всіх сенсах слова готова показувати свої принади. Гірськолижні траси оживають. Звісно, туристів зараз набагато менше, ніж у попередні роки. Але під час карантинних обмежень було ще гірше, – розповідає «Карпатському об’єктиву» власниця однієї з туристичних садиб Іветта Попович. – У Красії до послуг любителів гірського екстриму найдовший в Україні туристичний спуск. Навіть коли немає снігу, організовано штучне засніження траси. Можна кататися не тільки на лижах, але й на сноуборді, займатися фрірайдом. На період зимових свят тут організовують цікаві програми для відпочинку. Не нудьгує ніхто! Чудова атмосфера природи в поєднанні зі смачною кухнею робить відпочинок просто незабутнім! До того ж, до Ужгорода – всього 70 кілометрів!».

Протягом останніх років курорт «Пилипець» також став дуже популярним. Траси зручні і безпечні, а інфраструктура розростається все більше. Крім того, зовсім поруч можна помилуватися відомим на всю Україну водоспадом Шипотом. Також сюди є чимало піших екскурсій.

«Найбільше ці місцини відвідують мешканці інших областей України. Закарпатців досить мало, – зізнається екскурсовод Віталій Ловга. – Багатьох, крім безпосередньо лижних трас цікавлять відвідини дерев’яної церкви Різдва Пресвятої Богородиці, в якій зберігся іконостас XVIII ст. Хтось же хоче відчути приплив адреналіну і помилуватися красою довкілля, прокатавшись канатно-крісельною дорогою, яка прокладена аж до середини гори Гимба, хтось мріє просто побути на природі і забути про все. Легенди про цікаві місця області із відкритими ротами слухають навіть місцеві! А на оповідки наш край дуже багатий!»

Але декому найбільше до снаги усе ж Драгобрат, адже він – найбільш високогірний курорт нашого краю.

«Тут є 20 гірськолижних трас різної складності, – наголошує інструктор із гірськолижного спорту Василь Дем’ян. – На лижі дехто «ставить» навіть трирічних дітей. І малюки чудово їздять! Лижна школа допомагає будь-кому освоїти екстремальний відпочинок. Із найстаріших лижників можу назвати 72-річного киянина, який у минулому році вперше спробував кататися. У цьому році приїхав знову! Загальна протяжність трас – 10 кілометрів. На Драгобраті працюють мультиліфти, крісельні та бугельні підйомники. Ще однією перевагою є те, що поруч можна побачити багато місцевих красот, адже природа Закарпаття є дійсно унікальною!».

Є на Закарпатті й інші гірськолижні курорти, скажімо, Ізки, Бескид та інші.

Термальні басейни, чани

Однак катання на лижах приваблює не всіх. Декому більше до снаги на зимові свята і відчути насолоду від купання. І в нас є чимало місць, де це можна зробити.

Однією із найбільш відомих локацій є Берегово. Про ці термальні басейни відомо не лише українцям. Сюди приїжджають навіть із сусідніх європейських держав.

Басейни відомі тим, що навіть взимку температура в них не опускається нижче 30 градусів.

«Ще у ХVІ сторіччі у Австрійській імперії лікувалися за допомогою термальних вод. В Австро-Угорщині цей метод оздоровлення набув великого поширення, але переважно був доступним лише для багатих. Наразі в Угорщині багато термальних курортів. Навіть сама столиця Будапешт стоїть на цілющих водах у прямому сенсі слова. Закарпаття також славиться такими джерелами. Крім мінеральних, ми маємо дивовижні термальні. Ними зцілюють більше 20 різноманітних захворювань, – ділиться думками інший екскурсовод Іштван Товт. – Вони не лише лікують, але й покращують стан шкіри та самопочуття. Термальні води є не лише у Берегові, але й у Велятині на Хустщині, у Косоні на Берегівщині, у Барвінку на Ужгородщині. У кожному з басейнів можна з користю для здоров’я провести час та насолодитися відпочинком».

Користується попитом як серед закарпатців так і серед туристів й інша локація – на Перечинщині, а нині на Ужгородщині – село Лумшори і його знамениті чани.

Сюди приїздять не лише ті, у кого проблеми з серцем, опорно-руховим апаратом та шкірою, але й любителі водяних розваг. Особливо приємним є купання у чанах взимку, адже наповнюють їх або мінеральною, або прісною водою, яку підігрівають на повільному вогні до температури 40-45 градусів. За бажанням у неї можуть додати лікарські трави, ароматичні масла. А знаходяться ці «котли» під відкритим небом неподалік річки. Тож емоції гарантовано можна отримати незабутні!»

А що пропонують туристичні агенції

Звичайно, улюбленим місцем для подорожей Закарпаттям є гори. На зиму розроблено чимало туристичних маршрутів. Але далеко не всім хочеться підніматись на вершини у холодну пору року. Звісно, є й екстремали, але вони час від часу… однак доволі систематично… губляться посеред лісу у сильні морози серед важко прохідної засніженої місцевості… і завдають потім клопоту надзвичайникам!

Тому й не дивно, що набагато більше мандрівок зараз до родзинки Карпат – озера Синевир.

«Озеро гарне в будь-який час. Хто хоче на нього глянути, може їхати і влітку, і взимку, – каже Марія Чуп із Міжгір’я. – Крім того, неподалік є еко-парк «Долина вовків», центр реабілітації бурих ведмедів. Родини з дітьми йдуть дивитися не лише на саме озеро, але й на тварин. Саме заповідна водойма без перебільшення є справжньою окрасою і легендою нашого краю. Біля неї зняли не один фільм. Наприклад, однойменний містичний трилер у форматі 3D «Синевир», кінострічку «Останній крок» із участю французького актора Жана Рено, знамениту американсько-українську драму «Захар Беркут» та інші. Крім того, тут постійно знімають кліпи відомі артисти, створюють рекламу відомі бренди. Одним словом, на озері Синевир ганьба не побувати!».

Також користуються попитом поїздки до водоспаду Шипіт. І це не дивно, адже побачити довжелезні крижані бурульки, якщо водограй підмерзає, або почути шум води, який доноситься за сотні метрів – це шалені емоції!

«Довколишня природа зачаровує не менше, ніж сам водоспад, – розповідає ужгородець Павло Деяк. – Я щороку взимку їжджу з друзями в гори. Там дуже чисте свіже повітря, аж у голові крутиться від адреналіну. Сам Шипіт, як на мене, найкращий не лише в Закарпатті, а й з усіх водограїв, які я бачив. Місцеві кажуть, що голосом Шипота розмовляють гори. Про водоспад складено багато легенд. Переповідати їх не буду, скажу лише, що це – дійсно місце сили! Взимку він ніколи не замерзає повністю! Його висота 14 метрів і він складається аж із 5 каскадів. Цікаво, що витікає він із джерела, яке називається Морським оком».

Якщо хочеться поринути у минуле, можна побувати в Ужгородському скансені, або в селі десяти музеїв – Колочаві. І там, і там можна насолодитися спогляданням дерев’яної архітектури.

А що пропонують відвідати в нашому краї турагенції?

«У тури входить комплексний відпочинок на кілька днів. Переважно це – 3-5 діб. Вони включають і дегустацію місцевих наїдків, і вин, і сирів, і купання в термальних басейнах, і мандрівки областю. Зазвичай відвідати пропонується Ужгородський, Мукачівський замки, Чинадіївський замок Сент-Міклош, мисливський замок графа Шенборна (санаторій «Карпати»), – розповідає працівниця однієї з агенцій Мирослава Тимчик. – Ціни стартують від 1000 гривень. Якщо мова йде про лижний тур – від 2400 гривень. Суто гастрономічний тур – у межах 1800 гривень. На ціну впливає, звідки саме ви їдете і що саме хочете побачити. Також є цікаві тури для батьків з дітьми, які включають поїздки на оленячу та страусину ферми».

Отже, вибір є. Вражень від зимової мандрівки Закарпаттям також не бракуватиме. Тому, якщо комусь хочеться хоч трохи відволіктися від суєти та буднів, варто просто побувати хоч у одному з туристично привабливих місць області. Відпочинок на казкових локаціях нашого краю запам’ятається точно надовго!

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах