40377
17:06 6.112022

Зробити ретро-фото та допомогти ЗСУ: мукачівці перевтілилися у містян 1920-40-х років. ФОТО

Цікаве 13364

6 листопада у Мукачеві відбувся фотомоб «Retro Munkacs». Учасниками цієї події мав можливість стати кожен охочий. Варто було тільки прийти на центральну площу міста одягненими у ретро – стилі. За добровільний організаційний внесок мукачівці мали змогу повернутися у минуле та відчути себе містянами періоду Чехословаччини. Кошти вилучені з заходу, організатори фотограф Микола Вінар та туризмознавець Олександр Шершун, пообіцяти передати на потреби одного з підрозділів ЗСУ та окремо відзвітувати.

“Звісно у нас було декілька причин влаштувати таку фотосесію. Окрім того, що ми маємо на меті допомогти нашим військовим, важливою місією є – розвиток фотографії на Закарпатті. Я дуже б хотів, аби цей напрямок був на високому рівні. Тому кожна наша наступна зйомка стає усе більш масштабнішою, ми намагаємося відтворити історію.

Для сьогоднішньої фотосесії я взяв старі об’єктиви, яким по 50-60 років. Мені їх подарували і я ніяк не мав нагоди їх використати. Стара оптика дає неймовірне відчуття, коли все залежить від тебе, бо немає автоматики і ти просто йдеш, знімаєш і керуєш цим процесом”, – зазначив фотограф Микола Вінар.

У 30-ті роки початок 40-х гардероби міщан Мукачева та інших закарпатських міст захопила глобальна мода. Цей період туризмознавець Олександр Шершун вважає особливим та зазначає, аби зануритися у нього мало бути одягненим відповідно, потрібно мати ще й візуал, картинку, яка б доповнювала головну ідею.

“Ми хотіли видивитися елементи архітектури, які у місті вцілілі ще з 20-30-х років. І хоча таких об’єктів знайшли багато, однак на них є деталі, що псують вид і тому важко відтворити ретро-кадр. Ми два тижні ходили по місту та шукали локації, а потім запросили охочих долучитися до фотозйомки. Скинули референси на одяг того часу, їх відтворити відносно не важко і додали трохи народної автентики, бо фактично Чехословацький період – це напевно один з небагатьох період Закарпаття, де вже був такий глобальний міський кежуел, мода вже дійшла до більшості верств населення. До прикладу, дуже вже важко було виокремити німця чи угорця по одягу, тому що у них всіх був європейський стандартний одяг. Однак на їх фоні ще дуже вирізнялися місцеві – русини та українці та деякими елементами одягу- еврейське населення. Цей контраст ми також намагалися відтворити сьогодні на фото”,- розповідає Олександр Шершун.

Співорганізатор додає, що усе що буде на кадрах – не музейний одяг. Учасники фотомобу за кілька тижнів самостійно намагалися зібрати свої образи.

“Ну довелося звісно потрудитися, аби відтворити образ того часу. Але пальто, наприклад, у моді й зараз, тому з цим проблем не виникло. А от капелюшок, які були ну дуже модні у той час, я особисто, шила сьогодні вночі. А так додала багато деталей. Хотілося долучитися до такої акції, дуже цікаво”, – розповідає мукачівка Вікторія.

У планах організаторів франшизувати цю ідею по інших містах Закарпаття, а також повторити фотомоб уже більш масово у Мукачеві вже наступного року.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини